Rusia: Lege impotriva investitiilor straine in energie
Camera inferioara a Parlamentului rus a adoptat in prima lectura un proiect de lege care limiteaza investitiile straine in domeniile strategice. Expertii sunt convinsi ca acest lucru nu va opri insa companiile straine.
Unul din scopurile acestui act normativ, scrie cotidianul electronic Gazeta, este de a prelua controlul asupra companiilor straine care apartin rusilor si care gestioneaza active in Rusia.
Initiatorii proiectului de lege sunt convinsi ca documentul defineste ordinea menita sa asigure conditii in care, pe de o partea, vor fi aparate interesele nationale ale Rusiei, iar pe de alta – va demara procesul de formare in tara a unul climat previzibil si transparent pentru investitori straini.
De fapt, scrie sursa mentionata, autorii acestui demers legislativ s-au straduit sa concretizeze dispozitia presedintelui Vladimir Putin, care catalogase drept imperios necesara „stabilirea unei ordini care sa excluda orice interpretari colaterale”.
Astfel, documentul prevede o multitudine de actiuni prelimiare care pot fi indeplinite inaintea unei posibile afaceri, pentru evitarea tuturor neintelegerilor ulterioare. In opinia analistului Aleksandr Razuvaev, de la Sobinbank, climatul investitional din Rusia este deosebit de atragator in momentul de fata pe fondul cresterii macroeconomiei.
„De aceea Rusia este interesata de parteneri straini. Iar in privinta restrictiilor – existente si potentiale – investitorii straini s-au obisnuit de mult”. Punct de vedere la care a subscris si directorul general adjunct al Centrului pentru tehnologii politice, Aleksei Makarkin.
In opinia lui, „tinand cont de situatia existenta la nivel global pe pietele de petrol si gaze naturale, pentru partenerii straini esential este insusi actul prezentei lor, indifierent de conditii”, sustine Makarkin.
Obiective ascunse
In alta ordine de idei, expertul-politolog Dmitri Abzalov, de la Centrul pentru studierea conjuncturilor politice, crede ca „limitarea puterii de influenta a zidentilor straini in domeniile strategice ale economiei ruse reprezinta unul din scopurile globale ale centrului federal”.
Specialistul este, in acelasi timp, convins ca proiectul de lege ascunde si alte obiective. „Problema este ca majoritatea marilor noastre companii private isi tranfera principalal active peste hotare, ceea ce este perfect de inteles, pentru ca in Rusia riscurile politice au crescut in momentul de fata datorita apropierii ciclului electoral.
Iar acum, odata cu adoptarea legii de restrictionare a investitiilor straine, FSB va obtine dreptul de a tine sub supraveghere o companie condusa din strainatate in ce priveste prezenta capitalului strain. Iar in cazul deschiderii unei anchete pe acest subiect, activitatea operationala a respectivei firme pe teritoriul Rusiei va fi stopata.
Astfel, FSB intra in posesia unor parghii de presiune asupra corporatiilor straine, iar statul va putea controla influenta capitalului privat”, spune Abzalov.