Rusia înăspreşte condiţiile pentru presă la alegerile de anul viitor. Acces restricționat pentru jurnaliştii independenţi și din străinătate
- Redactia Hotnews
Site-ul de internet al guvernului de la Moscova a publicat marţi un decret promulgat de preşedintele Vladimir Putin privind condiţiile mai restrictive în care presa poate informa despre alegerile din Rusia, transmite agenția France-Presse, citată de Agerpres.
Agenţia franceză apreciază că activitatea presei la următoarele alegeri din Rusia va fi îngreunată de noile prevederi.
Jurnaliştii care nu sunt angajaţi ai organizaţiilor de presă înregistrate nu vor putea asista la şedinţele comisiilor electorale; doar cei care „au dreptul conform legii” pot face fotografii sau înregistrări video în secţiile de votare. Bloggerii şi jurnaliştii independenţi, precum şi angajaţii media ruse din străinătate nu vor mai avea acces la procedurile de votare sau la deschiderea urnelor.
- Citește și: Duma de Stat din Rusia aprobă o lege care restricţionează accesul mass-media la alegerile prezidenţiale
Decretul validează şi organizarea de alegeri în regiunile ucrainene anexate de Rusia în 2022, unde este în vigoare legea marţială.
Alegerile prezidenţiale din Rusia urmează să aibă loc în martie 2024, la o dată care conform legii trebuie anunţată de autorităţi la jumătatea lui decembrie.
Putin nu şi-a anunţat deocamdată candidatura, dar AFP consideră că nu există nicio îndoială privind intenţia lui de a rămâne la Kremlin încă şase ani. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Dmitri Peskov, a afirmat luni că „momentul anunţului se apropie, dar încă nu s-a luat nicio decizie”.
Luna trecută, Peskov declarase că Putin, aflat la putere din 2000, „nu are şi nu poate avea concurent în Rusia”.
- Citește și: Putin nu are rivali, subliniază purtătorul de cuvânt al Kremlinului în perspectiva alegerilor prezidenţiale
Constituţia Rusiei a fost modificată în 2020, astfel încât preşedintele are dreptul la încă două mandate, după cel care se încheie anul viitor. Aşadar, Putin ar putea rămâne şef al statului până în 2036, când ar împlini 84 de ani.
AFP menţionează că după invazia în Ucraina, declanşată în februarie anul trecut, Rusia a intensificat reprimarea presei şi a opoziţiei. Principalii contestatari ai lui Putin, precum şi mulţi anonimi care se opun războiului au ajuns în închisori sau în exil.