Sari direct la conținut

Rusia, pe cale sa adopte o lege a internet-ului care ar putea limita sever libertatea multor organizatii

HotNews.ro

Camera inferioara a Parlamentului Federatiei Ruse a aprobat un proiect de lege a internet-ului care va permite autoritatilor sa creeze o lista neagra cu site-uri ce au continut sensibil, site-uri ce vor putea fi inchise fara ordin judecatoresc. Textul legii sustine ca proiectul isi propune sa-i fereasca pe copii de continut online periculos, insa multe organizatii atrag atentia asupra faptului ca textul vag va permite extinderea legii si asupra site-urilor care au convingeri politice anti-Kremlin.

Noua lege isi propune sa protejeze copiii de continut online care le-ar putea dauna sanatatii si dezvoltarii normale, iar site-urile care incalca prevederile ei sunt somate sa scoata continutul incriminat, in caz contrar ordonandu-li-se providerilor sa taie accesul la acele site-uri. Vor fi luate in vizor si site-urile care dau sfaturi despre modalitati de sinucidere dar si cele care promoveaza consumul de droguri.

Diverse organizatii de protectie a drepturilor userilor avertizeaza ca in categoria continutul interzis va fi usor sa fie adaugate si site-urile ale caror convingeri politice nu sunt in concordanta cu cele ale Kremlinului, iar acest aspect ar trebui sa ingrijoreze multa lume.

In semn de protest Wikipedia a inchis timp de o zi versiunea rusa, in timp ce Yandex, una dintre cele mai mari companii de internet din Rusia, a afisat un mesaj de protest. Avertizari catre useri a dat si cea mai mare retea sociala rusa, Vkontakte

Premierul Medvedev apara prevederile noii legi, sustinand ca ea ofera libertate a informatiei, dar si protectie impotriva continutului daunator.

Foarte nemultumiti sunt insa cei 1.500 de furnizori de internet din Rusia fiindca ei vor trebui sa investeasca in hardware pentru blocarea continutului incriminat, estimarile fiind ca pe toti i-ar costa 10 miliarde dolari.

Pentru a deveni lege, proiectul trebuie aprobat de camera superioara a Parlamentului dar si promulgat de presedintele Putin. Se estimeaza ca legea va intra in vigoare in noiembrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro