Rusia vrea să lanseze o variantă modernizată a rachetei spațiale Angara-A5M în 2027
Rusia lucrează la o variantă modernizată a rachetei Angara-A5M, capabilă să lanseze nave spațiale cu echipaj și intenționează să o lanseze în 2027, a declarat miercuri șeful agenției sale spațiale de stat Roscosmos, relatează Reuters.
„Deja se realizează, la ordinul Roscosmos, o rachetă Angara-A5M modernizată cu un motor de propulsie mai puternic”, a spus Iuri Borisov în cadrul unei întâlniri online prezidată de președintele Vladimir Putin
El a spus că urmează să devină principalul mijloc de nouă generație de lansare pe orbită a navelor spațiale și modulelor cu echipaj.
Anunțul vine după ce Roscosmos a spus pe 11 aprilie că zborul rachetei Angara A5, noua rachetă spațială rusească proiectată pentru a înlocui rachetele din clasa Proton M, a decolat cu succes și a transportat o încărcătură pe orbita joasă a Terrei, în ceea ce s-a dorit a fi prima lansare a acestei rachete de pe noul construitul cosmodron de la Vostocini, din Extremul Orient. Asta, după două amânări succesive din cauza unor probleme tehnice.
Capabilă să poarte încărcături de peste 20 de tone în spațiul cosmic, Angara A5, racheta de 42,7 metri lungime, este văzută ca un simbol al aspirațiilor spațiale ale Rusiei. Mai mult, este un proiect pe care Vladimir Putin l-a descris ca având o importanță majoră pentru securitatea națională.
Proiectul „Angara” a fost demarat încă din anii `90 și a fost catalogat ca unul de importanță națională. Concomitent, oficialii de la Moscova au cerut insistent ca un cosmodrom nou să fie construit pe teritoriul Rusiei (cel de la Vostocini), asta pentru a reduce dependența față de Kazahstan.
De la finalizarea etapei de proiectare, în 2004, Rusia s-a mișcat relativ repede, iar primul zbor al rachetei Angara, una construită exclusiv cu componente rusești, după cum au ținut să sublinieze oficialii Roscosmos, a avut loc în 2014, pe cosmodromul de la Plesețk. Un alt zbor de test a avut loc în anul 2020, în timp ce în anul 2021, lansarea s-a soldat cu eșec.