Sari direct la conținut

Rușii au încercat să recruteze persoane fără adăpost pentru războiul din Ucraina

HotNews.ro
Serghei Soigu si Dmitri Medvedev, alaturi de presedintele Vladimir Putin, Foto: Dmitry Astakhov / TASS / Profimedia
Serghei Soigu si Dmitri Medvedev, alaturi de presedintele Vladimir Putin, Foto: Dmitry Astakhov / TASS / Profimedia

Angajați ai administrației districtului Frunzensky din Sankt Petersburg au încercat să recruteze persoane fără adăpost pentru războiul din Ucraina, relatează Novaia Gazeta.

Angajații statului rus au făcut vizite la adăposturile unui ONG care ajută oamenii fără locuință, oferindu-le să semneze contracte militare. Întâmplările au fost relatate de lucrătorii organizației neguvernamentale.

Unul dintre aceștia a relatat că angajații administrației locale au încercat să vorbească cu persoanele fără adăpost, oferindu-le pliante și informații despre contractele militare. Angajatul ONG-ului a mai spus că administratorul adăpostului la care lucrează nu i-a lăsat pe oficiali să intre înăuntru și le-a sugerat să ia legătura cu conducerea.

În cele din urmă aceștia au plecat însă oficialii din Sankt Petersburg au trimis apoi prin email pliante cu oferta de înrolare reprezentanților ONG-ului.

„Noi ne-am situat mereu în afara religiei și politicii, așa că nu îi putem ajuta în niciun fel în această privință”, a declarat Tatiana Bazhenova, reprezentanta pentru relații publice a Nochlezhka, ONG-ul în cauză.

Oficialii ruși au confirmat că au dorit să recruteze persoane fără adăpost pentru forțele armate

Administrația districtului din Sankt Petersburg a confirmat pentru site-ul rusesc Rotonda că angajații săi au vizitat adăpostul respectiv, afirmând însă că acțiunea a fost în urma unei inițiative individuale cu scopul de a „distribui informații despre serviciul contractual cu toată lumea cu care se poate”.

Kamil Galeev, jurnalistul și cercetătorul rus de la Wilson Center care a publicat mai multe analize despre societatea rusă și alte subiecte legate de Rusia de la izbucnirea războiului pe 24 februarie, scrie pe Twitter că exemplul de față este „foarte reprezentativ”.

„În primul rând arată disperarea lor pentru personal. În al doilea, arată cum funcționează birocrația. Obiectivele cantitative vor fi întrunite. Calitativ însă…. În al treilea rând, superiorii neagă orice responsabilitate pentru acțiunile angajaților lor. Totul ține de ‘inițiativa personală’ a lor”, afirmă acesta.

Jurnaliștii de investigație ruși au scris încă de la începutul lunii iulie că grupul de mercenari Wagner a început să recruteze condamnați din închisorile rusești pentru războiul din Ucraina, promițându-le bani și grațierea.

Tot în luna iulie grupul Wagner, despre care Kremlinul a negat mereu că acționează în folosul statului rus înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, a început să facă recrutări și în fostele state sovietice Kârgâzstan și Uzbekistan.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro