Rusofilii din Bulgaria l-au sărbătorit pe Putin. ”Rusia este sora noastră”
Războiul din Ucraina nu a zdruncinat convingerile rusofililor bulgari, care s-au adunat duminică în centrul țării într-o atmosferă festivă. În acest stat sărac din Balcani, care a aderat la NATO în 2004 și la UE în 2007, mulți locuitori, nostalgici după regimul comunist, privesc încă spre Est, notează AFP.
Hristo Ganev, un șofer în vârstă de 60 de ani, a sosit la primele ore ale dimineții.
La tarabele care vindeau de toate, de la șepci la cești de ceai, a cumpărat un tricou cu „Z” al ofensivei din Ucraina, cu un desen al unui soldat înarmat până în dinți.
„Fără Rusia, Bulgaria nu ar fi existat”, a declarat el pentru AFP, referindu-se la războiul ruso-turc din 1877-1878, care a pus capăt la cinci secole de dominație otomană.
Căsătorit cu o rusoaică pe care a cunoscut-o în timp ce lucra în Siberia la sfârșitul anilor 1980, acest bărbat apără politica președintelui Vladimir Putin, convins că acesta „luptă împotriva nazismului”.
El se declară chiar „în favoarea unui război nuclear, dacă acesta este prețul de plătit pentru a ne elibera de sub dominația americană”.
Bulgarian Russophiles have rallied in near the central town of Kalofer to show their support for Russian President Vladimir Putin, waving flags with the same “Z” symbols painted on Russian military vehicles in Ukraine. pic.twitter.com/n6g8S28Lx7
— Srbija Evropa (@srbija_eu) September 25, 2022
”Rusia este sora noastră”
Întâlnirea anuală a rusofililor are loc, de obicei, pe malul lacului Koprinka. Dar anul acesta, primarul orașului, Galina Stoïanova, a refuzat să găzduiască evenimentul din cauza contextului internațional.
Astfel, participanții s-au adunat la o jumătate de oră de mers cu mașina, într-o zonă muntoasă care domină orașul Kalofer.
„Aceasta este singura adunare liberă din lume”, spune Nikolai Malinov, șeful unui partid de rusofili bulgari.
El lucrează pentru o asociație internațională, o idee despre care spune că a fost aprobată de șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, pe care l-a întâlnit personal la Moscova la începutul lunii septembrie.
Politicianul bulgar, decorat de Putin
Acuzat în 2019 de spionaj în favoarea Moscovei, Malinov a fost decorat în același an cu Ordinul Prieteniei de către Vladimir Putin.
„Pentru bulgari, a iubi Rusia este ca și cum ți-ai iubi sora, mama”, a spus el duminică, în aplauzele mulțimii.
Printre tinerii prezenți la miting se număra și Georgi Ivanov, în vârstă de 17 ani, președintele unui grup de tineret comunist, care era înfășurat într-un steag în onoarea lui Stalin.
„Îmi plac regimurile autoritare pentru că ele garantează unitatea fără să se preocupe de minoritățile etnice și sexuale”, susține acest licean, care nu este mișcat de acuzațiile de crime de război comise de Moscova în Ucraina.
Majoritatea bulgarilor cred că Rusia nu are nicio vină
Alături de el, Veneta, o septuagenară care nu a vrut să-și dea numele de familie, poartă o pancartă care apără referendumurile privind anexarea la Rusia organizate în patru regiuni ucrainene și care dorește aceeași soartă Bulgariei.
Cele două țări au în comun limbi similare, alfabetul chirilic și creștinismul ortodox. Iar în timpul dictaturii comuniste, Sofia a fost considerată cel mai loial aliat al Moscovei.
Potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat în aprilie, aproape jumătate dintre bulgari cred în continuare că Rusia nu este responsabilă pentru situația actuală și mulți se opun livrării de arme către Kiev.
Cu o săptămână înainte de noile alegeri parlamentare în această țară marcată de crize politice, oamenii regretă stabilitatea din trecut.
Pro-euroepnii încearcă să revină la putere în Bulgaria
Pentru Tatiana Ivanova, o rusoaică în vârstă de 66 de ani care locuiește în Bulgaria de 40 de ani, „este regretabil că bulgarii, care sunt în mare parte rusofili, se lasă conduși de o mână de pro-occidentali.
În vizorul său se află fostul prim-ministru liberal Kiril Petkov, un pro-european convins. El a câștigat ultimele alegeri din noiembrie 2021, dar cabinetul său a fost răsturnat de o moțiune de cenzură în iunie.
Duminică, el va încerca să revină la putere. Dar sarcina pare dificilă: conservatorul Boïko Borissov, care a condus țara aproape fără întrerupere din 2009 până în aprilie 2021, este favorit, chiar dacă va avea dificultăți în formarea unei coaliții, potrivit analiștilor.
––––