Sari direct la conținut

Să presupunem că Ucraina va câștiga războiul. Ce înseamnă să fie învingătoare? Ce spune un renumit jurnalist al publicației Corriere della Sera

HotNews.ro
Să presupunem că Ucraina va câștiga războiul. Ce înseamnă să fie învingătoare? Ce spune un renumit jurnalist al publicației Corriere della Sera
Un sistem ATACMS în Ucraina. FOTO: social media / WillWest News / Profimedia

Din perspectivă europeană, există o diferență fundamentală între cele două conflicte aflate în desfășurare, spune Federico Fubini, jurnalist economic la Corriere della Sera și autor al mai multor cărți, una dintre cele mai cunoscute fiind „Sul Vulcano”. El a fost prezent la București în cadrul evenimentului Impact Bucharest.

„Într-unul dintre ele nu avem cum să influențăm rezultatul. Acesta este conflictul din Orientul Mijlociu. Nu spun că rezultatul nu va avea consecințe pentru noi, dar gândiți-vă la un lucru. Dacă Iran devine o putere nucleară, o parte din Europa va fi în raza armelor nucleare. Va schimba dramatic viitorul nostru, doar că nu putem face mare lucru pentru a schimba dramatic viitorul”, a spus Fubini.

Aceasta este diferența comparativ cu războiul din Ucraina, afirmă el.

„Sunt multe acțiuni pe care le putem avea pentru a schimba rezultatul acolo. Vedem societăți din Europa Centrală și de Est dispuse să facă mai mult și sunt mai optimiste cu privire la posibilitatea de a influența rezultatul, decât societățile Vestice. Eu nu mă îndoiesc că modul în care conflictul se va termina va influența Europa pentru următoarea generație”, a spus el.

În cadrul discuției, profesorul Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal a spus că trebuie să definim victoria: „Ce înseamnă?”.

Federico Fubini: „Cum definim victoria Ucrainei? Asta reprezintă pentru mine cheia viitorului Europei. Victoria Ucrainei este să rămână o societate deschisă, o țară democrată, în ciuda liniei frontului”.

Potrivit acestuia, să ai capacitatea să aperi democrația va transmite un semnal puternic în toată lumea. În caz contrar, și asta va transmite un semnal puternic, dar va fi un mare pas înapoi.

La rândul său, Daniel Dăianu a mai spus că oricare ar fi sfârșitul războiului, el crede că Europa are nevoie de măsuri de securitate pentru a respinge orice fel de încercare a unei noi invazii a statelor membre în viitor. Asta înseamnă să cheltuim mai mult pentru apărare, să realocăm resurse.

INTERVIURILE HotNews.ro