Salaj, judetul fara niciun cinematograf
In judetul Salaj nu mai functioneaza, de ani buni, niciun cinematograf, singura sansa pentru cinefili fiind proiectul administratiei locale din Zalau de transformare a fostului Cinematograf Scala in centru multicultural, pentru care nu exista insa o sursa de finantare, scrie Agerpres.
Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor (RADEF) a avut in administrare toate salile de cinematograf. Pana in 1990, RADEF detinea 600 de sali in intreaga tara, dintre care trei in Salaj, in orasele Zalau, Simleu Silvaniei si Cehu Silvaniei.
Modificarile Legii cinematografiei din 2008 au dat posiblitatea ca salile si gradinile cinematografice, impreuna cu terenurile aferente acestora si care se aflau in proprietatea privata a statului si in administrarea RADEF, sa treaca in proprietatea publica a autoritatilor administrativ-teritoriale locale si in administrarea respectivelor consilii locale. In Salaj, acest lucru s-a intamplat, potrivit Elenei Incrosnatu, director adjunct RADEF, pentru doua sali, o a treia ramanand in administrarea institutiei.
„In Salaj am avut in administrare trei sali de cinema. Cinematograful Scala din Zalau a trecut la administratia locala in februarie 2010, iar cinematograful Silvania din Cehu Silvaniei in iunie 2009. In cazul cinematografului Magura, din Simleu Silvaniei, trecerea in proprietatea primariei nu a fost posibila deoarece exista un litigiu in instanta cu un fost chirias. Cladirea a ramas in administrarea RADEF si acum este inchiriata”, a precizat Elena Incrosnatu.
La Simleu Silvaniei primarul Septimiu Turcas afirma ca a cerut preluarea salii, insa nu a mai primit niciun raspuns de la RADEF, in cladire functionand actualmente un magazin de haine second-hand.
Situatia cea mai dificila este cea de la Cehu Silvaniei, unde cinematograful a functionat pana in 1996, iar in prezent este intr-o stare accentuata de degradare, actualul proprietar – administratia locala – fiind preocupat doar de conservarea cladirii, fara un plan concret pentru viitor.
„Era o sala foarte frumoasa, cu 327 de locuri pe scaune si singura cu balcon din judet. La inceput a avut un tavan in cupola, insa la renovarea din 1971 acesta a fost indreptat”, isi aminteste Viorel Vancea, proiectionist, vreme de 20 de ani, la Cinema Silvania.
Viceprimarul Nelu Blidar crede ca situatia cladirii preluate in 2009 este una ‘destul de dramatica’. „Am alocat niste bani in acest an, pentru conservarea cinematografului, in primul rand pentru reparatii la acoperis. Doar atat. Nu stiu ce utilitate putem sa-i dam in viitor”, afirma edilul din Cehu Silvaniei.
Cinematograful Scala din Zalau este, cu siguranta, cel mai bine conservat dintre cele trei, poate si pentru faptul ca pana in momentul trecerii in proprietatea primariei aici a functionat o discoteca, el fiind inchiriat o perioada unei firme private. Exista deja un proiect de reabilitare a cladirii fostului Cinematograf Scala si de transformare a acestuia intr-un centru cultural multifunctional, cu principala activitate – proiectia de filme. Conform documentatiei de avizare a lucrarilor de interventie, depusa in vederea obtinerii finantarii la Ministerul Dezvoltarii si la Compania Nationala de Investitii, cladirea va cuprinde o sala de spectacole cu cinematograf 2D, cu aproximativ 240 de locuri, o sala de cinema 3D, cu aproximativ 40 de locuri, un planetariu, cu aproximativ 25 de locuri. In plus, in hol va fi amenajat un spatiu pentru cabine destinate artistilor, o garderoba si o cafenea.
„Inca din faza de proiectare am spus ca centrul multifunctional trebuie sa fie un pol de atractie, care nu inseamna numai un film. Trebuie sa poata sa ofere si altceva. Am facut multe dezbateri si asa am ajuns sa gandim acolo inclusiv un planetariu, care este interesant si sunt doar inca doua in tara, din stiinta mea”, sustine primarul Zalaului, Radu Capilnasiu.
Acesta nu poate insa preciza cand si de unde ar putea fi finantat un proiect evaluat la trei – patru milioane de euro.
„Nu avem un orizont de timp pentru realizarea proiectului. O spun foarte sincer. Noi si acum depunem proiectul pentru finantare conform OUG 28/2013, pentru aprobarea Programului national de dezvoltare locala. Asteptam, pe de alta parte, sa vedem ce finantari europene vor fi din 2014. Proiectul are o valoare destul de mare. Sunt convins ca in urma licitatiilor valorile pot sa scada semnificativ. Oricum, discutam undeva intre trei si patru milioane de euro. Trei milioane de euro inseamna 12 milioane de lei, bugetul de investitii al municipiului intr-un an de zile. Imi doresc foarte mult ca proiectul sa se realizeze si Zalaul are nevoie, trebuie sa recunoastem, de locuri in care sa iti poti petrece timpul liber”, afirma primarul Zalaului.
Pana atunci insa, singura solutie pentru vizionarea unui film intr-o sala de cinema este in judetele vecine, destinatia preferata a salajenilor fiind Cluj-Napoca.