Sari direct la conținut

Salvati Salvarea!

Republicanul

Ordin contestat

Potrivit Ordinului 1092/2007 al Ministerului Sanatatii, autoturismele vechi, cu ajutorul carora angajatii serviciilor de ambulanta asigurau urgentele de gradul 2 si 3, nu mai pot fi folosite pentru ca nu corespund normelor europene. Masura i-a scos in strada pe angajatii Ambulantei Prahova, care au protestat, timp de o ora, pentru anularea unui ordin care ar duce la pierderea de vieti omenesti.

Ambulantierii au cerut inlocuirea parcului invechit de masini, iar daca acest lucru nu este posibil, sa fie lasati sa lucreze cu autovehiculele din dotare, pana cand Ministerul Sanatatii le va putea inlocui.

Potrivit directorului Serviciului de Ambulanta Ploiesti, Daniel Nicolae, doar 19 dintre cele 120 de masini aflate in stare de functionare corespund normelor europene din punct de vedere al dotarilor si vechimii.

Restul, majoritatea Dacii, ar fi trebuit demult casate, insa acest lucru ar fi insemnat ca timpul de interventie sa creasca la 2-3 ore pentru urgentele precum accidente rutiere, explozii sau incendii. „Deocamdata nu se pune problema unor disponibilizari. Asteptam o rezolvare favorabila a acestor probleme din partea Ministerului Sanatatii”, a declarat directorul Nicolae.

Soferii se tem, insa, pentru locurile lor de munca. „Daca nu ne mai dau voie sa conducem Daciile, atunci ne vor da afara. E logic, nu? „, se intreba unul dintre ambulantierii care au protestat ieri la Ploiesti.

Protest national

Actiunea angajatilor de la Ambulanta Ploiesti nu a fost singulara, in majoritatea judetelor avand loc astfel de manifestari, care vor continua si in zilele urmatoare. „Pana nu vad acest ordin modificat, Federatia Ambulanta isi rezerva dreptul de a nu inceta protestul.

Daca pana saptamana viitoare nu vine modificarea, putem recurge si la greva generala”, a precizat presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor „Ambulanta”, Tudor Damian. Ultimii ani au fost marcati permanent de nemultumirea ambulantierilor, care au cerut in principal inlocuirea parcului auto cu masini noi, dotate cu echipamente moderne.

Cu zece ani in urma, 15 lideri ai organizatiilor sindicale din serviciile de ambulanta au recurs chiar la greva foamei, principalele revendicari fiind cele legate de dotare, asigurarea unor uniforme omologate de Ministerul Sanatatii, majorarea salariilor si acordarea sporului de periculozitate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro