Saptamanalul New Europe: Basescu, ultimul autocrat al Europei
Un articol critic la adresa presedintelui roman Traian Basescu, ce explica mecanismul revenirii in forta a acestuia dupa referendumul din 2012 si intitulat „Basescu, ultimul autocrat al Europei”, a fost publicat duminica in editia electronica a saptamanalului independent New Europe, din Bruxelles, preluat de Mediafax.
La aproape un sfert de secol de la caderea Cortinei de Fier, dureroasele strigate de „Libertate” inca pot fi auzite de la persoanele care demonstreaza in Europa. In Romania, populatia cauta in continuare valorile democratice care au fost ingropate in timpul regimului despotic al controversatului presedinte al tarii, Traian Basescu, afirma Dietmar Bergtahl, autorul articolului din New Europe.
- Mentionam ca autorul, Dietmar Bergathl, a mai semnat un singur articol pe site-ul New Europe, fiind posibil sa fie vorba de un pseudonim. HotNews.ro a contactat prin e-mail publicatia, insa nu a primit niciun raspuns in cursul zilei de luni.
Cu exact un an inainte de urmatoarele alegeri prezidentiale din Romania, Basescu revine la modul sau de conducere autocrat, slabit de referendumul de anul trecut, in care 87 la suta dintre alegatori au votat pentru suspendarea sa din functie.
Implicat intr-un razboi intern impotriva noului Guvern si a majoritatii politice, Basescu se orienteaza acum spre exteriorul granitelor Romaniei – poate in Europa, poate chiar dincolo de Oceanul Atlantic. Exista zvonuri ca va incerca sa isi asigure viitorul politic cu ajutorul vechilor sale conexiuni care l-au ajutat sa ramana la putere in urma cu un an, in pofida rezultatului referendumului, scrie sursa citata.
„Aceasta este poate cel mai ciudat caz de revenire in Europa si unul care ar fi fost mai probabil intr-o tara ca Belarus, decat intr-un stat membru UE. Doar un tiran poate sfida in mod deschis vointa poporului (7,4 milioane dintre cei 8,4 milioane de romani care au votat la referendum au fost de acord cu demiterea sa) si sa se intoarca la post”, noteaza publicatia.
Potrivit jurnalistului, recastigarea puterii de catre Basescu nu a fost o intamplare, ci a fost construita cu grija. Regimul Basescu se caracterizeaza printr-o retea de institutii aflate sub comanda sa personala. Numindu-si sustinatori loiali in pozitii cheie si pastrandu-i pe cei care isi arata gratitudinea, Basescu a reusit chiar sa preia controlul total al serviciilor secrete romane si sa se impuna in fata Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.
Folosind informatiile furnizate direct de serviciile secrete si sistemul eficient de monitorizare al acestora, Basescu ar fi reusit sa exercite o presiune subversiva asupra majoritatii conducatorilor institutiilor-cheie ale statului.
Pas cu pas, prin noi numiri si mandate, el a reusit sa isi prelungeasca si sa isi extinda controlul personal peste capul procurorilor sefi si peste cel a conducerii Curtii Supreme de Justitiei, a Consiliului Superior al Magistraturii, Curtii Constitutionale si Agentiei Nationale de Integritate, pentru a numi doar cateva institutii. Folosind toate aceste institutii influente, inclusiv Agentia Nationala pentru Administratie Fiscala si Comisia audio-vizualului, in cei noua ani de presedintie, Basescu a reusit sa isi compromita si sa isi elimine rivalii politici, fostii aliati, vocile miscarilor sindicale si cele ale societatii civile. El a atacat in mod deschis si institutiile presei libere.
Basescu a obtinut inclusiv sprijinul aliatilor sai de peste Atlantic. Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein, de exemplu, este perceput ca un sustinator fara echivoc al presedintelui. Intr-o interventie fara precedent pentru un diplomat american in ultimul deceniu, ambasadorul Gitenstein s-a exprimat impotriva referendumului. El s-a declarat „profund ingrijorat de orice incercare de amenintare a independentei institutiilor democratice”.
Autorul subliniaza, de asemenea, ca ambasadorul Gitenstein este membru al Consiliului de administratie al Fondului Proprietatea din Romania, situatie pe care o catalogheaza ca fiind „destul de bizara”.
In ceea ce priveste emisarii trimisi de la Washington pentru a-si exprima public sprijinul fata de Basescu, acestia au imbratisat rapid si fara ezitare cifrele umflate prezentate in legatura cu o frauda imaginara, scrie New Europe. Ei au prezentat aceste cifre ca fapte chiar daca a trecut un an de la referendum si nimeni nu a putut gasi vreo dovada a celor doua milioane de voturi impotriva suspendarii lui Basescu.
Aceasta poate fi descrisa drept o incercare deliberata din partea Washingtonului si Bruxelles-ului de a dezinforma publicul. A fost chiar inventata o teorie scandaloasa in legatura cu intentia noului Guvern de a aresta unii judecatori ai Curtii Constitutionale. Fie adevarul a fost ascuns de elita politica europeana, fie realitatea a fost distorsionata: Basescu si cativa dintre sustinatorii sai au comunicat Bruxelles-ului si Washingtonului informatii false potrivit carora nu exista nicio mentiune in Constitutie cu privire la procedura de suspendare, acreditand teza unei lovituri de stat. In plus, a fost mentinuta in mod deliberat confuzia cu privire la independenta membrilor Curtii Constitutionale, care sunt de fapt numiti politic.
Anul trecut, mii de romani au iesit in straga strigand „Libertate, Libertate”, la 23 de ani de la caderea comunismului. Multi dintre ei simt ca Romania lui Basescu este din ce in ce mai asemanatoare cu Republica Socialista Romania a lui Nicolae Ceausescu, potrivit sondajelor de opinie si informatiilor din presa locala, apreciaza autorul articolului.
Dupa noua ani de presedintie a lui Basescu, multe persoane se tem ca le sunt ascultate telefoanele si ca un singur cuvant sau o fraza ar putea deveni o proba intr-un dosar penal construit exclusiv din compilari si inregistrari incomplete. Aceasta este o concluzie care poate fi trasa din rapoarte independente asupra sistelului judiciar din Romania, care arata ca multe dintre cazurile impotriva liderilor politici si oamenilor de afaceri au fost construite exclusiv pe interceptari telefonice, fara alte dovezi, scrie Dietmar Bergtahl.
Intre timp, arestul preventiv cu mai mult de un an inaintea unei audieri judecatoresti a devenit o metoda comuna si una care le aminteste romanilor de regimul opresiv al lui Stalin. Dar dincolo de sentimentele tot mai mari de frica si anxietate, romanii se simt frustrati si tradati prin faptul ca voturile lor de anul trecut de la referendum au fost ignorate.
In 13 luni, Romania va avea un nou presedinte, Basescu nemaiputand candida pentru un nou mandat. Dar el nu a renuntat, ci a lansat recent ideea hilara ca si-ar putea prelungi mandatul cu cel putin doua luni, afirma Bergthal.
Acest mod de gandire, combinat cu metodele sale folosite pana in prezent si cu reteaua de institutii aflate sub comanda sa ne fac pe toti sa ne gandim ca orice este posibil. Chiar si cel mai rau scenariu: sa isi schimbe fotoliul prezidential cu o functie in cadrul UE sau al NATO, conchide articolul din New Europe.