Sase amenzi, in valoare totala de 9.000 de lei, date de Garda de Mediu petrecaretilor de 1 Mai. Toate, in judetul Neamt
Sase amenzi in valoare totala de 9.000 de lei si 25 de avertismente au fost aplicate de comisarii Garzii de Mediu, la nivel national, in cadrul controalelor de 1 Mai, pentru nerespectarea Legii picnicului, toate amenzile fiind aplicate in judetul Neamt, potrivit unui raspuns la solicitarea Mediafax.
Reprezentantii Garzii Nationale de Mediu (GNM) au precizat ca in perioada 1 – 4 mai, comisarii institutiei, impreuna cu reprezentanti ai Politiei Locale, Politiei Romane si Jandarmeriei Romane, au efectuat, in fiecare judet, actiuni de patrulare in zonele special amenajate pentru activitati de picnic, respectiv in zonele neamenajate, cunoscute ca zone de picnic, in zonele turistice si in zonele de afluenta publica consacrate, in vederea verificarii modului de aplicare a Legii 54/2012 – Legea picnicului.
Cu ocazia acestor actiuni, echipele de control au aplicat 31 de sanctiuni, dintre care sase amenzi contraventionale in valoare totala de 9.000 de lei si 25 de avertismente.
Toate cele sase amenzi, de cate 1.000 si respectiv 2.000 de lei, au fost date in judetul Neamt, unor cetateni care desfasurau activitati de picnic in zone neamenajate, in special in zona manastirilor Secu si Sihastria.
Principalele abateri savarsite de cetateni constatate in timpul controalelor au fost: aprinderea focului in zone neamenajate (gratare improvizate), depozitarea deseurilor in locuri neautorizate, parcarea autovehiculelor pe spatiile verzi. Cele mai mari amenzi au fost aplicate pentru aprinderea gratarelor improvizate in locuri neamenajate.
Actiunile de control au vizat si verificarea modului de conformare a autoritatilor publice locale la prevederiile Legii 54/2012, respectiv amenajarea zonelor pentru agrement (amplasarea de containere pentru colectarea separata a deseurilor, toalete ecologice, gratare pentru foc, indicatoare de avertizare privind modul de comportare in aceste zone). Nu au fost constatate neconformitati in timpul verificarilor, astfel ca nu au fost aplicate sanctiuni primariilor.
„Fata de aceeasi perioada a anului trecut, in care GNM a efectuat controale, s-a constatat ca administratiile locale au fost mai receptive in ceea ce priveste conformarea fata de Legea picnicului prin amenajarea mai multor spatii de colectare a deseurilor menajere si de amplasare a gratarelor pentru picnic. Totodata, fata de perioadele anterioare, s-a constatat ca un numar din ce in ce mai mare de cetateni cunosc prevederile Legii picnicului, au luat la cunostinta obligatiile care le revin, potrivit acestei legi, si au avut o conduita corespunzatoare”, se mai arata in raspunsul institutiei.
Legea nr. 54/2012 defineste picnicul ca fiind „orice activitate de recreere desfasurata in zone de afluenta publica consacrate pe domeniul public sau privat al statului si/sau al unitatilor administrativ- teritoriale de una sau mai multe persoane si care presupune consumul de bauturi si/sau alimente precum si dupa caz aprinderea sau nu a focului”.
Potrivit legii activitatile de picnic sunt permise doar in zone special amenajate si in zone indicate, cu conditia ca cetatenii sa respecte un set de reguli, de la strangerea gunoiului, pana la pastrarea linistii, incalcarea prevederilor legale putand fi sanctionata cu amenzi cuprinse intre 100 si 5.000 de lei.
In zonele special amenajate, apartinand domeniului public ori privat al statului si/sau al unitatilor administrativ-teritoriale, exista utilitati si facilitati pentru desfasurarea activitatilor de picnic si aprinderea focului este permisa.
Activitati de picnic, cu exceptia aprinderii focului, sunt permise si in zonele indicate in planurile de zonificare ale parcurilor aflate in intravilanul localitatilor, precum si in zonele limitrofe padurilor situate in intravilanul localitatilor, in care sunt permise prin exceptie, desfasurarea activitatilor de picnic este permisa si in alte zone decat cele mentionate doar in conditiile organizarii de evenimente ocazionale, autorizate potrivit legii.
Autoritatea publica locala sau centrala care administreaza zone de afluenta publica consacrate are obligatia de a prevedea in bugetul propriu sumele necesare asigurarii conditiilor de functionare a acestora si de a include clauze aferente salubrizarii zonelor in care se desfasoara activitatile de picnic in contractul cu operatorul local.
Potrivit legii, daca administratorul zonei de picnic nu asigura conditiile necesare pentru desfasurarea acestei activitati, poate fi sanctionat cu amenda de la 10.000 la 50.000 de lei
Cei care desfasoara activitati de picnic in afara zonelor special amenajate si/sau a zonelor indicate pentru activitatile de picnic risca o amenda cuprinsa intre 1.000 si 3.000 de lei. Totodata, pentru distrugerea, modificarea ori degradarea panourilor informative, marcajelor, indicatoarelor, constructiilor, imprejmuirilor sau orice alte amenajari aflate in perimetrul zonelor se da amenda de la 100 la 500 de lei.
Amenzi intre 2.000 si 5.000 de lei sunt prevazute pentru cei care aprind focul in locurile amenajate si nu il supravegheaza in permanenta.
Aruncarea deseurilor in alta parte decat in locurile special amenajate se sanctioneaza cu amenda intre 200 si 2.000 de lei, iar pentru nedepunerea selectiva a deseurilor de ambalaje in containerele inscriptionate corespunzator categoriei de deseuri, amenzile sunt intre 100 si 500 de lei.
Amenzi intre 300 si 3.000 de lei pot fi aplicate celor care nu lasa curat si nealterat locul in care au desfasurat activitatea de picnic, celor care arunca tigari, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse in alte locuri decat in cele special amenajate si celor care nu respecta ordinea publica si bunele moravuri, conform prevederilor legislatiei in vigoare.
Si cei care spala obiectele care au deservit activitatii de picnic in apele din vecinatatea zonei special amenajate sau care imprastie pe sol apa uzata rezultata in urma activitatii de picnic sau o varsa in apele din vecinatate pot fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 100 si 200 de lei.
Aceleasi amenzi sunt prevazute si pentru persoanele care nu respecta orarul de desfasurare a activitatii de picnic corespunzator zonei respective sau nu parcheaza autovehiculele doar in zonele special amenajate in acest scop.
Amenzi cuprinse intre 200 si 400 de lei pot primi persoanele care hranesc animalele salbatice, care indeparteaza, ranesc ori distrug plantele, animalele, rocile sau orice alte elemente ale cadrului natural si/sau construit, care posteaza semne sau mesaje sau care nu pastreaza linistea si deranjeaza comunitatile locale, viata salbatica sau alti vizitatori.
Potrivit legii, constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor mentionate se fac de catre reprezentantii Garzii Nationale de Mediu, autoritatile administratiei publice locale si personalul imputernicit al acestora, de catre ofiterii si agentii de politie din cadrul Politiei Romane, ofiterii si subofiterii din cadrul Jandarmeriei Romane, precum si de catre agentii Politiei locale, conform competentelor stabilite prin lege.