Sari direct la conținut

Șase miliardari ruși critică războiul și impactul pe care acesta îl are asupra afacerilor

HotNews.ro
Mihail Fridman, Foto: alfabank.com
Mihail Fridman, Foto: alfabank.com

După ce duminică, doi dintre cei mai cunoscuți oligarhi ruși, Oleg Deripaska și Mihail Fridman, cer încetarea războiului din Ucraina declanșat joi de Vladimir Putin, alți patru miliardari ruși au condamnat luni războiul spunând că efectul acestuia asupra economiei Rusiei va fi foarte puternic, potrivit ziarului rus RBC.ru.

Este vorba de Oleg Tinkov, fondatorul Tinkoff Bank, David Yakobavshvili, Alexander Tinkovan, fondator al rețelei M.Video și Igor Ribakov, coproprietar al grupului TechnoNIKOL.

Oligarhiii ruși, cândva cu o influență puternică asupra președintelui Boris Elțîn, în anii 1990, se confruntă acum cu un dezastru economic după ce Occidentul a impus sancțiuni severe Rusiei în urma războiului declanșat Ucrainei.

Oamenii de afaceri ruși nu oferă încă evaluări asupra situației din jurul operațiunii militare din Ucraina, precum și asupra consecințelor pentru economia rusă și mondială. RBC citează opinia celor mai bogați oameni de afaceri care au comentat deja evenimentele:

Mihail Fridman, fondatorul grupului Alfa Bank, coproprietar al companiei de investiții LetterOne și Alfa Group (avere, conform Forbes Rusia, la sfârșitul anului 2021 – 15,5 miliarde USD; evaluarea actuală a activelor Forbes Real-Time din 28 februarie – 11,7 miliarde USD):

„Nu fac declarații politice, sunt om de afaceri și sunt responsabil față de mii de angajați din Rusia și Ucraina. Dar sunt sigur că războiul nu poate fi niciodată soluția. Criza actuală va costa [multe] vieți și va face rău ambelor popoare care au fost frați de sute de ani. Sunt profund atașat de ucraineni și ruși, iar, în opinia mea, actualul conflict este o tragedie pentru ambele popoare. Nu pot decât să mă alătur celor care doresc cu ardoare încetarea vărsării de sânge. Sunt sigur că partenerii mei de afaceri îmi împărtășesc părerea”.

Oleg Deripaska, fondatorul En+ (valoare netă la sfârșitul anului 2021 — 3,8 miliarde de dolari; conform Forbes Real-Time — 4 miliarde de dolari): „Lumea este foarte importantă! Negocierile trebuie să înceapă cât mai curând posibil!” (declarație pe canalul Telegram).

Oleg Deripaska Fotoot: Twitter

Oleg Tinkov, fondatorul Tinkoff Bank (valoare netă de 4,7 miliarde de dolari la sfârșitul anului 2021, 1,8 miliarde de dolari conform Forbes Real-Time): Cât de fragilă este viața! Și ea este averea noastră! Acum, în Ucraina, oameni nevinovați mor în fiecare zi, acest lucru este de neconceput și inacceptabil! Statele ar trebui să cheltuiască bani pentru tratarea oamenilor, pentru cercetarea pentru a învinge cancerul și nu pentru război. Suntem împotriva acestui război!” (text din mesajul omului de afaceri de pe Instagram).

David Yakobavshvili, om de afaceri (avere estimată la 700 de milioane de dolari la sfârșitul anului 2021). „Sunt pacifist și fac lucrări de caritate. Sunt sigur că oamenii pot cădea de acord. Afacerile și diplomația au câștigat întotdeauna tot felul de războaie. Măcar luați Bătălia de la Poltava. În timpul acesteia, un detașament de negustori ruși a debarcat în Suedia, iar comercianții suedezi au ajuns la Moscova, iar părțile au găsit un limbaj comun. După cum spuneam în copilărie, pace lumii!” a spus el la RBC.

Alexander Tinkovan (avere la sfârșitul anului 2021 – 850 de milioane de dolari), fondator al rețelei M.Video: „Totuși, Premiul Nobel nu se dă în zadar. Și este necesar să se tragă o linie între autoritățile ruse și poporul rus” (mai departe, omul de afaceri citează -în postarea sa de Facebook -din discursul laureatului Nobel Dmitri Muratov).

Igor Ribakov, coproprietar al grupului TechnoNIKOL (statut la sfârșitul anului 2021 – 2 miliarde de dolari; Forbes Real-Time – 2,3 miliarde de dolari): „Ieri mi s-a părut că va fi tam-tam politic dur, presiune etc. , iar astăzi înțeleg că punctul fără întoarcere a fost depășit și aceasta va fi o poveste uriașă care va afecta viața a milioane de oameni. Este trist” (declarație pe YouTube).

Economia rusiei, între sancțiunile Occidentului și panică, scade puternic

Washingtonul a impus sancțiuni împotriva lui Deripaska și a altor oligarhi din cauza legăturilor lor cu Putin, după presupusul amestec al Rusiei în alegerile americane din 2016.

Un alt miliardar de la Moscova a declarat pentru Reuters, sub protecția anonimatului, că războiul va fi o catastrofă: „Va fi o catastrofă în toate sensurile: pentru economie, pentru relațiile cu restul lumii, pentru situația politică”.

Rusia și-a deschis luni piața financiară cu o întârziere de 3 ore, după ce rubla a scăzut până la o cotație de 119 ruble pentru un dolar (de la 80-90 ruble, zilele anterioare), scrie Reuters.

Consiliul de administrație al Băncii Rusiei a decis să majoreze rata cheie la 20% pe an începând cu 28 februarie 2022, invocând ”condițiile externe care s-au modificat drastic” , potrivit Băncii Rusiei.

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat interzicerea împrumuturilor în valută și a transferurilor de către rezidenții ruși în afara Rusiei începând cu 1 martie, a declarat luni Kremlinul, ca răzbunare pentru sancțiunile economice impuse Moscovei de către Occident, relatează Reuters

Putin a semnat, de asemenea, o lege prin care companiile exportatoare sunt obligate să își convertească în ruble 80% din veniturile lor valutare primite de la 1 ianuarie 2022.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro