Sari direct la conținut

Sassu promite independenta TVR

Evenimentul Zilei

Care credeti ca va fi perceptia publicului, cu un politician in fruntea TVR?

Alexandru Sassu: Nu mai fac politica. Mi-am dat demisia imediat ce am fost ales in Consiliul de Administratie. Nu mai sunt om politic, deci nu mai este vorba de un politician care conduce o institutie.

Cred ca, asa cum in cazul presedintelui, care vine de la un anumit partid si dupa aceea trebuie sa joace rolul de reprezentant al tuturor romanilor, la fel si oricare om care pleaca din politica trebuie sa porneasca de la ideea ca vine sa faca de buna-credinta un anumit lucru.

Cred ca, deocamdata, lumea se hazardeaza spunand ca TVR e condusa de un politician si cred ca, in Romania, prezumptia de nevinovatie trebuie sa functioneze.

Perceptia vine din faptul ca ati ajuns aici in urma unor jocuri politice.

Deocamdata legea spune foarte clar ca parlamentul alege. Majoritatea se creeaza prin negocieri intre partidele care sunt sau nu dispuse sa joace un anumit joc.

Acest lucru s-a intamplat, dar s-a intamplat de fiecare data si cand au fost alesi toti predecesorii mei, care n-aveau niciun fel de implicare politica directa. Cu toate astea, intotdeauna s-a spus ca televiziunea este obedienta.

Din punctul asta de vedere, pentru mine este mult mai simplu, pentru ca, dupa ce am stat ani buni la masa negocierilor cu toti acesti oameni, cred ca mi-e mult mai simplu sa le spun nu, cand ar veni cu ceva anume.

Pana in anul 2004, PSD avea o puternica influenta in TVR. Cum garantati ca nu se va repeta situatia?

Problema intotdeauna a fost aceeasi: de fiecare data, televiziunea a fost acuzata ca face jocul puterii. Repet: venind din acest mediu, stiu foarte bine cum pot fi contracarate astfel de jocuri.

In orice caz, pot sa spun ca, daca va fi vreodata o discutie de tipul acesta, cred ca nu voi continua sa ocup aces post. Atunci cand vor aparea presiuni politice si vor trece dincolo de limita pe care eu, personal, as putea sa o accept, am sa plec.

Considerati ca, in anul 2003 si la inceputul lui 2004, televiziunea a fost independenta?

Eu consider ca niciodata n-a fost independenta.

Mai multe asociatii au acuzat parlamentul ca a politizat TVR?

Daca va uitati in urma, veti vedea ca, de fiecare data, aceleasi organisme au facut acelasi lucru si, repet, au avut dreptate. Daca ma asez pe pozitia lor, mi se pare oarecum normal.

Cum garantati ca acum nu va fi la fel?

Garantii nu poate sa ofere nimeni. O sa vedem ce se intampla. Sper sa fie deschisi la un dialog pe tema asta, si unul dintre lucrurile pe care vreau sa le initiez este un dialog, nu numai cu societatea civila, dar si cu partidele, cu parlamentul, cu Biserica, cu armata, cu administratia locala.

Pentru ca televiziunea publica trebuie sa tina cont de toate aceste puncte de vedere.

Deci veti demisiona daca se va pune problema presiunilor politice.

Nu daca se va pune problema, daca vor fi argumente care sa arate ca lucrurile asa stau.

Scenariu: stirile au o ancheta-bomba despre un sef al PSD. In acelasi timp, acesta va suna sa va ceara un favor, sa scoateti materialul si va bate apropouri legate de cum ati ajuns presedinte. Ce faceti?

Daca va uitati pe jurnalul de stiri din ultimele doua luni, o sa vedeti ca acolo s-au facut si lucruri impotriva membrilor PSD.

Integral in Evz

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro