Sari direct la conținut

Scaderea CAS la angajator: Chitoiu, o miscare politica inteligenta

HotNews.ro
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews
Cristian Pantazi, Foto: Hotnews

Ministrul Finantelor, liberalul Daniel Chitoiu, si-a asumat joi seara misiunea de a scadea CAS la angajator cu 3 puncte incepind din 1 ianuarie 2014. Prin acest gest politic, indelung asteptat de mediul de afaceri, Chitoiu cistiga puncte in patru directii principale, dar ridica o serie de semne de intrebare legate de sustenabilitatea propunerii.

Unde puncteaza Daniel Chitoiu:

– PNL se repozitioneaza ca lider de initiativa pentru electoratul de dreapta. PNL si-a insusit joi criticile lui Calin Popescu Tariceanu, care a reprosat conducerii ca cedeaza total in fata politicilor socialiste ale PSD. Asa se face ca Daniel Chitoiu, flancat de conducerea PNL, a anuntat apasat ca guvernul in care este vicepremier si ministru de Finante trebuie sa scada CAS inca de la 1 ianuarie, chiar daca e clar ca la acest moment nu exista o solutie clara pentru acoperirea deficitului creat prin aceasta scadere

– Chitoiu muta atentia publicului de la scandalul ajutoarelor de minimis. Esecul operatiunii derulate de Ministerul Finantelor a fost o lovitura dura de imagine pentru Daniel Chitoiu si PNL, cei afectati de proasta functionare a sistemului informatic fiind exact oamenii pe ale caror voturi conteza liberalii: micii antreprenori. Deschizind discutia mult-asteptata despre scaderea CAS, Chitoiu poate disipa presiunea publica

– Primeste un respiro in partid. Informatiile pe surse arata ca au existat citeva nemultumiri in PNL fata de prestatia ministrului de Finante. Unii colegi i-ar fi reprosat modul in care creeaza si aplica politicile fiscale, prea putin liberale. Prin aceasta miscare, Chitoiu raspunde exact acestor asteptari legitime.

– Ofera PNL un motiv perfect pentru o eventuala iesire de la guvernare daca tensiunile din USL vor ajunge la cote insuportabile. In acest moment, e greu pentru liberali sa ofere o explicatie plauzibila daca vor sa iasa de la guvernare: electoratul lor nu va putea fi sensibilizat de argumente precum „PSD ne-a lasat fara posturi in teritoriu” sau „doar PNL e tinta procurorilor pentru ca premierul a semnat acord de coabitare cu presedintele Basescu”. In schimb, argumentul „ne despartim de PSD pentru ca nu vor sa ajute antreprenorii cu scaderea CAS” ar fi unul alid pentru electorat

Problemele aparute:

– Acoperirea golului bugetar. Prin scaderea CAS cu 3 puncte procentuale la angajator s-ar produce un deficit de circa 3,3 miliarde lei, dupa cum a aratat chiar Daniel Chitoiu. El a spus ca banii vor fi acoperiti din cresterea redeventelor in industria extractiva. Dar, asa cum a aratat HotNews.ro, redeventele crescute pot intra in vigoare abia in decembrie 2014, pina atunci fiind batute in cuie prin legea de privatizare a Petrom din 2004. Asadar, golul de 3,3 miliarde de lei trebuie acoperit din alte taxe si impozite. Exista si varianta ca firmele din industria extractiva sa accepte intrarea in vigoare mai devreme a unor redevente marite, dar e foarte putin probabila o astfel de varianta, caci ar insemna diminuarea profiturilor.

– Acordul cu FMI. Romania va fi in interiorul unui nou acord cu Fondul Monetar International din septembrie, ceea ce inseamna ca va trebui sa primeasca ok-ul boardului pentru orice scadere de taxe si impozite. Pentru acest ok, Guvernul trebuie sa explice de unde vin banii necesari pentru acoperirea deficitului creat – exact ca in cazul scaderii TVA la piine.

– Colaborarea cu PSD. Premierul Ponta nu a parut foarte fericit vineri cind a fost intrebat de scaderea CAS, la fel cum nici alti membri PSD ai guvernului nu au sarit in sus de bucurie. Motivul e simplu: PSD ar fi vrut sa-si asume aceasta masura pozitiva, numai buna de folosit in campaniile electorale de anul viitor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro