Sari direct la conținut

Scandalul azilelor groazei: Au fost deschise 47 de dosare penale / Ce s-a întâmplat cu peste 540 de persoane din 51 de centre neautorizate

HotNews.ro
Unul dintre azilele groazei, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Unul dintre azilele groazei, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

47 de dosare penale au fost deschise de organele de anchetă în urma investigațiilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în 97% din centrele de îngrijire bătrâni, copii și persoane cu dizabilități din țară, a anunțat joi Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

  • „În 40 de județe controalele au fost încheiate. Au rămas deschise București-ul și Județul Ilfov. Au fost luate măsuri de suspendare, retrageri autorizație sau de inchidere a acestor centre.”, a spus joi Mihai Constantin, în briefingul de la finalul ședinței de Guvern.

Din peste 59.000 de persoane rezidente în centrele investigate, 627 au fost relocate

Întrebat ce s-a întâmplat cu bătrănii cazați în centrele cu probleme descoperite de MAI, purtătorul de cuvânt al Guvernului a venit cu detalii.

„Din peste 59.000 de persoane rezidente în centrele investigate, 627 au fost relocate. Din cele 51 de centre neautorizate găsite, 543 de persoane au fost relocate și aici am o detaliere: 125 au avut nevoie de spitalizare, 234 de persoane au fost duse în alte centre și 184 de persoane au fost preluate de aparținători.”, a spus acesta.

Ciolacu cere demiterea a opt șefi de agenții pentru plăți și inspecție socială

Premierul Marcel Ciolacu a cerut, joi, la începutul ședinței de guvern, suspendarea din funcție a șefilor agențiilor pentru plăți și inspecție socială din București și din șapte județe. El a spus că în urma controalelor în centrele sociale, declanșate după scandalul privind azilele groazei, au fost descoperite „situații de netolerat”.

  • „Există o situație de netolerat – centre fără autorizație, centre care funcționau clandestin sub ochii funcționarilor statului român, plus alte centre cu probleme grave închise sau cu activitatea suspendată. Este inadmisibil”, a declarat Ciolacu.

Potrivit acestuia, cele mai mari probleme au fost descoperite în centre din București, mai ales în sectorul 1, și din județele Arad, Giurgiu, Constanța, Maramureș, Hunedoara, Teleorman și Vrancea.

El a cerut noului ministru al Muncii, Simona Bucura Oprescu, ca toți șefii agențiilor județene pentru plăți si inspectii sociale din aceste judete, plus șeful agenției municipale București să fie „urgent” suspendați din funcție până la finalizarea anchetelor disciplinare.

„Să fim mult mai curajoşi şi să începem să desfiinţăm instituţii cu totul”

Ciolacu a cerut aceleași măsuri și în cazul conducerii Inspecției Muncii, spunând că au fost descoperite condiții de muncă de Evul Mediu:

  • „Am descoperit că este o problemă uriașă și cu munca la negru în aceste centre.
  • Câteodată erau condiţii de Evul Mediu în aceste centre în ceea ce priveşte condiţiile de muncă. Din punctul meu de vedere, este clar că Inspecţia Muncii nu şi-a făcut datoria.
  • Doamna ministru, vă cer să luaţi aceeaşi măsură şi în cazul şefului acestei instituţii.
  • Părerea mea este că trebuie să fim mult mai curajoşi şi să începem să desfiinţăm instituţii cu totul, care şi-au dovedit incapacitatea de a face faţă cerinţelor în acest moment”.

De asemenea, premierul le-a cerut președinților consiliilor judeţene, în subordinea cărora se află direcţiile generale de asistenţă Socială din judeţele amintite, să înceapă să schimbe toţi aceşti directori din funcţie: „Este evident că nu şi-au făcut treaba şi datoria. Dacă nu vor face acest lucru, tot dânşii vor răspunde în faţa românilor care i-au votat”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro