Scandalul corupției, în care este implicată Eva Kaili, „un atac foarte grav la adresa reputației” Parlamentului European – comisarul european Paolo Gentiloni
Presupusul caz de corupție în beneficiul Qatarului în care sunt implicați reprezentanți ai Parlamentului European constituie „un atac foarte grav la adresa reputației” acestei instituții UE, a declarat duminică comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, relatează AFP.
În acest caz, un judecător belgian investighează „plata unor sume mari de bani sau oferirea de cadouri semnificative către terți care au o poziție politică și/sau strategică care să permită, în cadrul Parlamentului European, influențarea deciziilor” acestei instituție, a reamintit duminică procuratura.
Șase suspecți au fost reținuți vineri în Belgia, printre care vicepreședintele grec al Parlamentului European Eva Kaili, fostul europarlamentar italian Pier-Antonio Panzeri și secretarul general al Confederației Internaționale a Sindicatelor (CSI) Luca Visentini, de asemenea italian.
Patru dintre cei șase reținuți au fost acuzați și arestați duminică, inclusiv Kaili.
„Este un atac foarte grav la adresa reputației” Parlamentului European, „o afacere rușinoasă și intolerabilă”, a deplâns domnul Gentiloni în cadrul unei emisiuni la Rai.
„Parlamentul European a fost întotdeauna vârful de lance în materie de drepturi, probabil că nu i s-au acordat puteri suficiente, dar din punct de vedere al principiilor a fost întotdeauna un punct de referință”, a subliniat el.
„Dacă se confirmă că cineva a primit bani pentru a încerca să influențeze opinia Parlamentului European, cred că într-adevăr va fi unul dintre cele mai dramatice cazuri de corupție din ultimii ani”, a adăugat comisarul italian.
Soția și fiica lui Pier-Antonio Panzeri au fost arestate în Italia în temeiul unui mandat european emis de parchetul belgian, suspectate că ar fi știut și beneficiat de avantaje financiare sau cadouri primite de fostul europarlamentar. Au fost puse în arest la domiciliu.
Potrivit documentelor judecătorești belgiene care însoțesc mandatul european de arestare consultat de agenția Ansa, Panzeri este suspectat că și-a folosit influența în Parlamentul European „în folosul Qatarului și Marocului”.
Scandalul a izbucnit la mijlocul Cupei Mondiale din 2022, în timp ce țara organizatoare este criticată pentru nerespectarea drepturilor omului, în special a muncitorilor.
Vine și în ajunul unei sesiuni plenare a Parlamentului European de la Strasbourg, unde relația dintre UE și Qatar ar trebui inevitabil să reapară în dezbateri.
Scandalul corupției din Parlamentul European naște dezbateri privind regulile etice din Legislativul UE
Scandalul de corupție de la nivelul Parlamentului a stârnit sâmbătă reacții foarte puternice la Bruxelles, aleșii și ONG-urile solicitând o dezbatere urgentă privind îmbunătățirea regulilor de etică în această instituție majoră a UE.
„Acesta nu este un incident izolat”, a spus Transparency International. „De câteva decenii, Parlamentul a permis să se dezvolte o cultură a impunității (…) și o absență totală a controlului etic independent”.
Acest control în instituție este „defectuos”, a adăugat pe Twitter Alberto Alemanno, profesor de drept la Colegiul Europei din Bruges.
Socialiștii francezi au denunțat, sâmbătă, „un scandal foarte grav”, în timp ce ecologistii Michèle Rivasi și David Cormand au subliniat „o indulgență vinovată” a anumitor social-democrați (S&D) în timpul dezbaterii privind Qatarul din ultima sesiune plenară.