Scandalul de la Valea Uzului continuă. Prefectul de Harghita atacă în instanță decizia primăriei Sânmartin de a interzice accesul în cimitirul eroilor
Decizia primăriei de la Sânmartin de a interzice pentru 30 de zile accesul în cimitirul eroilor de la Valea Uzilui va fi atacată în instanță de prefectul de Harghita.
„Instituţia Prefectului, eu personal consider că această hotărâre, acest act administrativ, nu este în concordanţă cu prevederile legale, deci este ilegal. În cursul zilei de astăzi vom face demersurile necesare pentru a demara o acţiune la instanţa de contencios administrativ pentru anularea acestei hotărâri, a acestui demers extrem de nesănătos şi care vine în contradicţie cu legea (…) Eu vă spun că nu se va închide, pentru că actul administrativ, în momentul atacării lui, este suspendat de drept”, a declarat prefectul Jean-Adrian Andrei.
În hotărârea Consiliului Local Sânmartin se arată că se interzice, începând de miercuri, accesul în incinta cimitirului pe o perioadă de 30 zile, cu excepţia lucrărilor de mentenanţă. Hotărârea a fost emisă în data de 23 mai, aceeaşi zi în care viceprimarul localităţii a fost dus la audieri, la poliţie, după ce mai multe incidente au avut loc la cimitirul de la Valea Uzului, respectiv crucile amplasate în memoria eroilor români au fost acoperite cu saci negri de plastic, iar mai mulţi activişti români au susţinut că au fost agresaţi de extremişti maghiari.
Consiliul Judeţean Harghita a anunţat că „miercuri, la ora 13,00, se va închide cimitirul militar de la Valea Uzului”, iar preşedintele instituţiei a postat pe pagina sa de Facebook un eveniment denumit „Megvédjük nem Hagyjuk” („Apărăm, nu renunţăm” – n.r.) în care se dau detalii despre acest demers la care sunt invitaţi cetăţenii şi presa.
Cimitirul eroilor de la Valea Uzului este cel mai mare din judeţul Harghita care adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste 1.100 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial, din mai multe ţări.
Autorităţile locale din oraşul Dărmăneşti, judeţul Bacău, au decis să ridice acolo mai multe cruci în memoria soldaţilor români căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial şi un monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, dar autorităţile din Sânmartin şi liderii UDMR susţin că demersul este ilegal, întrucât cimitirul se află în domeniul public al comunei harghitene, iar crucile ar fi amplasate pe locul unor potenţiale morminte nedescoperite ale soldaţilor maghiari.
Pe de altă parte, autorităţile din Dărmăneşti susţin că au autorizaţiile necesare pentru ridicarea crucilor şi că cimitirul se află pe teritoriul acestei localităţi. De asemenea, liderii UDMR spun că în cimitirul respectiv nu se află îngropaţi soldaţi români, în vreme ce autorităţile din Dărmăneşti susţin că acolo îşi dorm somnul de veci şi soldaţii români, alături şi de militari de alte naţionalităţi.
Datele Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor arată că în cimitirul de la Valea Uzului sunt îngropate rămăşiţele pământeşti a 149 de eroi români, 8 soldaţi români necunoscuţi, 1.155 militari din armate străine, respectiv 794 unguri, 108 germani, 4 ruşi, trei sârbi, doi austrieci, doi italieni şi 242 de eroi neidentificaţi.
Problema cimitirului din Valea Uzului, respectiv audierea viceprimarului din Sânmartin, au reprezentant motivele pentru care UDMR a decis să înceteze, săptămâna trecută, colaboarea cu coaliţia de guvernământ PSD-ALDE.