Sari direct la conținut

Scandalul din USR. Cioloș, atac dur la Barna: A refuza deschiderea este un semnal de neputință și automulțumire / Îi cere să facă un pas în spate

HotNews.ro
Scandalul din USR. Cioloș, atac dur la Barna: A refuza deschiderea este un semnal de neputință și automulțumire / Îi cere să facă un pas în spate

Liderul USR, Dacian Cioloș, reacționează în scandalul din partid și îl atacă dur pe Dan Barna, spunând că „este incredibil cum cineva care ar trebui să dea dovadă de echilibru și maturitate politică poate să confunde propriile umori și dezamăgiri cu realitatea și cu faptele pe care le are în față”. Cioloș susține că ar fi încercat să îi ofere lui Barna mai multe șanse și i-ar fi propus să lucreze alături de el ca prim-vicepreședinte, însă ar fi „refuzat de fiecare dată mâna întinsă”, și îi cere „să facă un real pas în spate”.

Într-un mesaj postat vineri pe Facebook, Dacian Cioloș susține că a evitat până acum să comenteze „gafele și stângăciile politice” ale lui Barna și din campania prezidențială 2019 și ulterioare, dar „a venit momentul să ne uităm serios în oglindă”.

„Sper că va găsi înțelepciunea de a nu încerca o aventură politică prin care să rupă partidul”

El lansează un atac dur la adresa lui Barna, spunând că „a refuza deschiderea, a te teme de „cei din afară” este un semnal de neputință și automulțumire”.

Cioloș mai spune că speră ca Dan Barna „va găsi înțelepciunea de a nu încerca o aventură politică prin care să rupă partidul sau să iasă în public cu alte declarații lipsite de adevăr.

Redăm integral mesajul lui Dacian Cioloș:

  • „O discuție necesară despre viitorul partidului nostru a luat forma unei lupte interne, ce poate pune în pericol funcționarea noastră, definitivarea procesului de integrare ca urmare a fuziunii USR-PLUS și amenință imaginea publică a partidului. Din acest motiv, doresc să clarific acest moment pe care îl traversăm.
  • Le-am propus colegilor din Biroul Național un proiect care îmi este cerut de statutul partidului. Dincolo de necesitatea formală, consider că suntem într-o situație dificilă politic și că e nevoie de o reconstruire a ofertei politice USR, a mesajului către alegători și a modului în care înțelegem să funcționăm politic.
  • Proiectul pe care l-am prezentat ieri în Biroul Național este exact ceea ce am spus de zeci de ori până acum, ce mi-am asumat în campanie pentru președinția partidului: o propunere de reformă și de restructurare. Bineînțeles că mi-aș dori ca la această reformă să punem cu toții umărul. Cine vrea să aducă soluții e mai mult decât binevenit. Să îl citești în cheia „furatului” puterii este dezonorant pentru cei care vântură asemenea mesaje și jignitor pentru colegii care pot citi și înțelege cu ochii și cu mintea lor.
  • Proiectul e pe masa Biroului Național, a fost transmis tuturor membrilor (sper că măcar al doilea mesaj transmis azi pe e-mail a ajuns la toți membrii), voi organiza dezbateri și voi strânge opinii de amendamente. Voi face asta indiferent de cât de mult se tem unii sau alții de aceste procese. Lucrurile nu merg cum trebuie. Spaima unora că, dacă deschidem partidul, vor apărea și alți oameni competenți care ar putea să le ia locul nu poate deveni politica oficială a USR.
  • Faptul că mesajul meu este inconfortabil pentru unii colegi e de înțeles.
  • Ce e de neacceptat este chemarea partidului la arme sub pretextul că președintele – adică eu – ar dori să distrugă partidul sau să îl dea altcuiva sau să îl controleze din exterior sau alte asemenea năzbâtii.
  • Închei cu o notă personală adresată lui Dan Barna. Acest moment nu este despre Cioloș și Barna. Nu trebuie să fie. Invitația mea de deschidere include și acest mesaj, că e timpul să creștem lideri alternativi pentru binele acestui partid și credibilitatea ofertei sale politice.
  • Consider declarațiile și acțiunile lui Dan o stângăcie, dar și o forțare a ordinii stabilite prin votul membrilor la congresul care a avut loc recent. Utilizarea bazei de date a partidului în scopuri politice personale este un gest descalificant. Și contrar regulilor noastre interne. Înțeleg că este nemulțumit și că se simte în fața unui ultimatum. Îmi pare rău că nu a înțeles semnificația gestului meu, mai ales că am discutat cu el înainte de ședința de BN și obiecțiile sale ulterioare nu au apărut în ceea ce am discutat.
  • Este incredibil cum cineva care ar trebui să dea dovadă de echilibru și maturitate politică poate să confunde propriile umori și dezamăgiri cu realitatea și cu faptele pe care le are în față. Îi înțeleg neputința în a accepta pierderea funcției de președinte al USR. Am încercat să îi ofer mai multe șanse și i-am propus să lucreze aproape de mine ca prim-vicepreședinte. A refuzat de fiecare dată mâna întinsă. Am evitat să îi comentez gafele și stângăciile politice și din campania prezidențială 2019 și ulterioare. Dar a venit momentul să ne uităm serios în oglindă. Ca indivizi și ca organizație. A sta blocat în paradigma că totul e minunat, tot ce s-a făcut e foarte bine și nu schimbăm nimic e distructiv pentru orice organizare umană. A refuza deschiderea, a te teme de „cei din afară” este un semnal de neputință și automulțumire.
  • Cred că onoarea îi cere lui Dan Barna să facă un real pas în spate și să își ofere timpul necesar pentru a se reconstrui politic și a umple golurile personale astfel încât să nu se mai regăsească în situații politice dificile. Regret că am ajuns în această situație și sper că va găsi înțelepciunea de a nu încerca o aventură politică prin care să rupă partidul sau să iasă în public cu alte declarații lipsite de adevăr.
  • Colegilor și susținătorilor USR le cer putere și încredere, pentru că avem mult de muncă și puțin timp la dispoziție.
  • Repet pentru toți colegii și opinia publică: nu plec nicăieri, sunt aici ca să construiesc și să ajut la coagularea unui partid care să poată oferi României speranță și soluții.
  • Viitorul României depinde de cum vedem noi viitorul nostru și responsabilitatea este uriașă. Facem un prim pas prin dezbaterea soluțiilor pe care le considerăm necesare intern, dar avem enorm de muncă pentru a merita votul cetățenilor. Vă propun să nu cucerim puterea, să nu fim războinici și agresivi, ci înțelepți și profesioniști și să câștigăm încrederea românilor înainte de a cere puterea politică”.

Reamintim că după ce Dacian Cioloș a venit în fața conducerii partidului propunând un program prin care practic schimbă raporturile de putere în partid, Dan Barna l-a acuzat, într-un mesaj intern, că dinamitează partidul.

  • „Alegerile noastre de după fuziune ne-au adus în situația în care tu ai câștigat președinția. Am recunoscut fair rezultatul. În același timp, nu ți-au plăcut rezultatele alegerilor pentru Biroul Național. Am aflat și din presă că majoritatea te incomodează. Am pus asta pe seama perioadei de acomodare.
  • Astă seară am aflat însă că, în opinia ta, nimic nu funcționează, că totul trebuie schimbat. Propui ca partidul să fie condus din afară. Comitete și comisii care organizează partidul, care fac numiri. Cine anume? Nu știm. Practic ne propui golirea de sens a USR și înlocuirea cu comitete și comiții”, a scris Barna, într-un mesaj intern.

El i-a atras atenția lui Cioloș că oamenii i-au ales ca să colaboreze:

  • ”Nu merge așa, când nu îți convine reinventezi partidul. În afara statutului, în afara democrației. Inventezi în programul tău, pe care ni l-ai pus în față cu un ultimatum, non-probleme.
  • Ne spui sec și arogant: votați sau plec”.

Dacian Cioloș i-a replicat imediat lui Barna, pe același forum intern, și l-a acuzat că nu vine cu soluții, că nu i-a citit documentul, dar a ieșit să-l critice la tv și că îi exclude din partid pe cei care nu sunt de acord cu el.

În programul de 15 pagini pe care l-a prezentat joi seară în sedința conducerii USR, Dacian Cioloș își asumă, dincolo de măsuri care ar trebui să aducă mai multă vizibilitate partidului, și o serie de mutări care practic externalizează decizia care se lua până acum în forurile interne.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro