Sari direct la conținut

Scandalul obiectelor dispărute de la British Museum se extinde la numeroase muzee din Marea Britanie

HotNews.ro
British Museum, Londra, Foto: Shutterstock
British Museum, Londra, Foto: Shutterstock

Un desen al reginei Victoria, busole, dinţi de dinozauri, un sistem de navigaţie pentru avioane se numără printre obiectele care lipsesc din muzeele din Marea Britanie, potrivit unei anchete făcute după scandalul de la British Museum, relatează The Guardian, citat de News.ro.

În urma unor solicitări privind libertatea de informare adresate de agenţia de presă AP muzeelor şi galeriilor care primesc finanţare publică din partea Departamentului pentru Cultură, Media şi Sport (DCMS), prin care se cereau detalii despre obiectele absente în ultimii 20 de ani, s-a constatat că peste 1.700 de obiecte lipseau din colecţii.

Vestea vine după ce British Museum a dezvăluit vara trecută că peste 2.000 de artefacte au fost furate, lipsesc sau au fost deteriorate din colecţiile sale, scandal care s-a soldat cu demisia directorului prestigioasei instituții de cultură. George Osborne, preşedintele muzeului, a sugerat că a existat o lipsă de catalogare completă la muzeu.

Printre muzeele despre care s-a spus că le lipsesc obiecte se numără şi National Portrait Gallery din centrul Londrei, care a declarat că are 45 de obiecte „nedeplasabile” – deşi a insistat că acestea nu lipsesc sau nu au fost furate.

Între 2007 şi 2022, un desen al reginei Victoria din 1869, o gravură de la jumătatea secolului al XIX-lea a regelui John care acordă Magna Carta, o sculptură în bronz a pictorului Thomas Stothard şi o imagine negativă din 1947 a nunţii reginei decedate cu ducele de Edinburgh au fost înregistrate ca fiind „nedescoperite”.

Galeria a precizat că încă mai trebuie să finalizeze căutările de obiecte după o renovare de trei ani, iar obiectele înregistrate ca fiind nelocalizate reprezintă 0,02% din colecţia sa, care găzduieşte 12.700 de portrete şi 164.000 de imagini.

Inclusiv obiecte banale au dispărut din muzeele britanice

La Muzeul Victoria şi Albert din vestul Londrei, picturi în ulei şi acuarelă, o păpuşă cu umbre, mustăţi false, diverse desene, ciorapi şi o capcană pentru şoareci se numără printre cele peste 180 de artefacte dispărute. Muzeul a declarat că nu ştie dacă obiectele au fost pierdute sau furate.

Un purtător de cuvânt al V&A a adăugat că muzeul ia „foarte în serios protecţia colecţiilor naţionale şi revizuieşte periodic procedurile de securitate şi de gestionare a colecţiilor”. Royal Museums Greenwich a dezvăluit că aproximativ 245 de obiecte nu au putut fi găsite în toate locaţiile sale din sud-estul Londrei.

Printre acestea se numărau un computer de navigaţie pentru avioane, un telescop de ochire a tunurilor, o ghiulea de tun, hărţi, busole cu lichid, o lege a parlamentului, un cerc Altazimuth, care poate fi folosit pentru a ţine telescoape.

Muzeul a declarat că acestea ar putea fi „intrări fantomă, rezultatul transferului de date din baze de date mai primitive, documentaţie incorectă sau erori umane din trecut” şi că a redescoperit 560 de articole din 2008 încoace prin intermediul unor audituri.

Muzeul de Istorie Naturală a declarat că s-a descoperit că un fragment de maxilar al unei reptile din Triasicul târziu, Diphydontosaurus, a fost pierdut în timpul unui împrumut în 2019. În 2020, peste 180 de peşti au fost, de asemenea, înregistraţi ca pierduţi, în timp ce s-a descoperit că un dinte de crocodil a fost furat.

Obiecte au dispărut inclusiv de la Muzeul Imperial de Război din Marea Britanie

Science Museum Group a raportat la poliţie, în 2014, furtul a două machete de trenuri cu aburi, un tren cu aburi King George V şi un tren cu aburi British Railways Standard clasa 4MT. De asemenea, muzeul a înregistrat ca fiind dispărute o machetă din anii 1960 a unei camere de observare, o lanternă etanşă pentru scafandri, un aparat de resuscitare şi un portret din secolul al XIX-lea al lui Joseph Marie Jacquard.

Atât muzeele şi galeriile de artă Tate, cât şi National Gallery nu au raportat niciun obiect lipsă. Muzeul şi grădinile Horniman din sudul Londrei au înregistrat şapte obiecte, inclusiv un talisman de protecţie din 1933, ca fiind dispărute.

Wallace Collection, Museum of the Home, Sir John Soane’s Museum şi National Museums Liverpool au dezvăluit doar câteva obiecte lipsă.

Imperial War Museum a raportat mai mult de 550 de obiecte dispărute, inclusiv desene de camuflaj ale navelor, documentele personale ale unui ofiţer al armatei britanice, un calendar cu o fotografie a fostului lider irakian Saddam Hussein şi bancnote.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro