Sari direct la conținut

Schimb de echipaj la bordul stației spațiale chinezești Tiangong

HotNews.ro
tiangong 3, Foto: RAMON ANDRADE 3DCIENCIA / Sciencephoto / Profimedia
tiangong 3, Foto: RAMON ANDRADE 3DCIENCIA / Sciencephoto / Profimedia

​Taikonauții Jing Haipeng, Zhu Yangzhu și Gui Haichao au ajuns cu bine pe Pământ în dimineața zilei de 31 octombrie, după ce au petrecut aproximativ 5 luni pe orbită (154 de zile), la bordul stației spațiale chinezești Tiangong. Gui Haichao (36 ani), profesor la Universitatea Beihang, este primul taikonaut civil și singurul care nu este cadru militar, selectat pentru a face parte din programul de astronauți chinezi în 2020.

Jing Haipeng (57 de ani) este unul dintre cei mai experimentați taikonauți: s-a aflat de această dată în spațiu pentru a 4-a oară, după misiunile Shenzhou-7 (2008), Shenzhou-9 (2012) și Shenzhou-11 (2016). Zhu Yangzhu (37 ani), selectat în programul spațial tot în 2020, s-a aflat la prima misiune orbitală într-o capsulă Shenzhou.

Stația spațială chineză Tiangong este compusă din trei module: un modul principal, Tianhe, de care sunt cuplate două module permanente, care au rol de laboratoare (Mengtian și Wentian, ambele lansate în 2022). Acestora li se adaugă periodic câte o navă cargo, Tianzhou (asemănătoare cu nava cargo rusă Progress, dar cu un volum mai generos), care este lansată de pe Pământ pentru aprovizionarea stației spațiale și ulterior trimisă distructiv prin atmosferă (un mod eficient de a scăpa de deșeurile produse la bordul stației). În prezent, cuplată de modulul central Tianhe este nava cargo Tianzhou-6, lansată în 10 mai 2023.

Capsula Shenzhou este asemănătoare cu capsula rusă Soiuz și are trei segmente: modulul orbital (prin care capsula se cuplează la stația spațială), modulul de serviciu (dotat cu panouri solare) și modulul pentru reintrarea în atmosferă (amplasat la mijloc). După decuplarea de stația spațială, cele trei segmente se separă, iar pe Pământ ajunge doar modulul pentru reintrarea în atmosferă (unde evident se află și echipajul).

Cei trei taikonauți, aflați în capsula Shenzhou-16, care i-a și dus pe orbită, au părăsit stația spațială, după care au efectuat o serie de manevre de frânare care să îi ducă undeva în deșertul Gobi, locul unde revin pe Pământ echipajele de taikonauți. Imediat după desprinderea capsulei Shenzhou-16 de modulul central Tianhe al stației spațiale, aceștia au survolat stația, pentru o inspecție vizuală a acesteia, manevră care a devenit deja o rutină în programul spațial chinezesc. Apoi motoarele principale ale capsulei au fost activate, pentru a înscrie capsula pe o traiectorie balistică, spre suprafața Pământului.

Aterizarea capsulei Shenzhou se face similar cu aterizarea capsulei rusești Soiuz: odată ajunsă în atmosferă, pentru o frânare eficientă, capsula este dotată cu o parașută de mari dimensiuni. În transmisiunea în direct s-a putut observa cum una din parașutele capsulei Shenzhou-16 avea o gaură, din fericire nu suficient de mare pentru a crea probleme în timpul aterizării. Însă dacă această parașută a avut o astfel de problemă tehnică, nu este exclus ca și parașuta capsulei Shenzhou-17 să sufere de o problemă similară. Aceasta se află acum în spațiu, împachetată în capsulă, și nu avem de unde să știm starea ei decât peste aproximativ 5 luni, când și echipajul Shenzhou-17 va reveni pe Pământ.

În timpul misiunii acestora pe orbită, taikonauții au efectuat o activitate extravehiculară (21 iulie), în care au instalat o serie de camere amplasate în exteriorul modulului Mengtian.

La bordul Tiangong au rămas Tang Hongbo, Tang Shengjie și Jiang Xinlin, care au ajuns pe orbită în 26 octombrie. Tiangong este în prezent a treia stație spațială chineză, după Tiangong-1 (2011-2018) și Tiangong-2 (2016-2019), ambele deorbitate în prezent. Este și prima stație spațială chineză formată din mai multe module (atât Tiangong-1 cât și Tiangong-2 au avut un singur modul), iar agenția spațială chineză va lansa și alte module, pentru extinderea stației.

Dar poate cel mai interesant eveniment din viitorul apropiat va fi lansarea telescopului spațial Xuntian (mai performant decât telescopul spațial Hubble), care va fi plasat pe o orbită care îl va aduce periodic în apropierea stației spațiale Tiangong, de unde taikonauții îi vor putea aduce îmbunătățiri sau repara la nevoie.

Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!

Sursa foto: profimediaimages.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro