Sari direct la conținut

Schimbare anti-nepotism in invatamantul universitar: cum vor fi alesi "arbitrii" care evalueaza universitatile

HotNews.ro

​Conducerea Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) va fi aleasa de reprezentanti ai unor asociatii europene, internationale si de presedintele Academiei. Anuntul a fost facut de ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, dupa ce guvernul a adoptat o ordonanta privind asigurarea calitatii educatiei. Potrivit acesteia, in procesul de evaluare a universitatilor nu vor fi implicate persoane care au rude in universitate, rectori sau demnitari publici. Amintim ca prima evaluare a universitatilor in scopul ierarhizarii programelor de studii si a clasificarii universitatilor este realizata de un organism international, insa urmatoarele vor fi realizate de un consortiu din care face parte si ARACIS. Agentia este cea care realizeaza si evaluarea universitatilor in scopul autorizarii provizorii si acreditarii.

„Membrii conducerii ARACIS vor fi alesi (…) de catre o Comisie formata din reprezentanti ai Asociatiei Universitatilor Europene, reprezentanti ai EQAR-ului, care este registrul agentiilor de asigurare a calitatii internationale si un reprezentant al structurilor asociative studentesti la nivel european, precum si de presedintele Academiei sau un reprezentant al presedintelui Academiei. Asadar structurile de conducere ale ARACIS-ului vor fi alese de personalitati care sunt dincolo de orice suspiciuni”, a declarat miercuri, 7 septembrie, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

La infiintarea ARACIS, cei 15 membri ai consiliului au fost numiti de Senat, de Consiliul National al Rectorilor si de Guvern, potrivit Legii nr. 87/2006. Alegerile urmatoare pentru Consiliul ARACIS vor avea loc in octombrie 2012, respectandu-se prevederile ordonantei adoptate miercuri de Guvern, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior.

In cadrul sedintei Executivului din 7 septembrie, Guvernul a adoptat ordonanta pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 75 /2005 privind asigurarea calitatii educatiei. Potrivit acesteia, rectorii si demnitarii publici nu vor putea face parte din conducerea ARACIS, iar in procesul de evaluare a universitatilor nu vor fi implicate persoane care au rude in universitate. „Nu poti sa fii si evaluator si sa ai si rude in acea universitate sau sa ai interese in acea universitate – sa ai un contract in acea universitate”, a declarat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

Membrii consiliului de conducere a ARACIS nu pot cumula mai mult de doua mandate, durata unui mandat fiind de 4 ani. Membrii consiliului ARACIS sunt profesori universitari conducatori de doctorat care indeplinesc standardele pentru obtinerea atestatului de abilitare sau care au obtinut atestatul de abilitare, se arata in ordonanta.

Potrivit prevederilor legale anterioare acestei ordonante, durata unui mandat in cadrul consiliului ARACIS era de trei ani.

Prevederile ordonantei privind asigurarea calitatii educatiei

Modificarile aduse prin aceasta ordonanta se refera si la criteriile aplicate de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) la acreditarea de programe de master sau de doctorat. „Atunci cand se vor evalua scolile doctorale, cand se vor evalua echivalarile pentru scolile doctorale si acreditarile, se va evalua cercetarea care se desfasoara in aceste studii doctorale”, a explicat ministrul Educatiei, Danile Funeriu.

Printre criteriile de evaluare a calitatii in universitati au fost introduse „angajabilitatea„, adica corelarea universitatilor cu piata muncii, si transparenta. „O universitate va fi evaluata cu atat mai favorabil, cu cat procedurile sale sunt mai transparente si cu cat acuratetea raportarii, deci corectitudinea datelor care sunt furnizate, este mai mare”, sustine ministrul.

Citeste si:

Principalele modificari aduse prin ordonanta:

  • Introducerea „angajabilitatii” drept criteriu de asigurare a calitatii educatiei
  • Membrii consiliului de conducere a ARACIS nu pot cumula mai mult de doua mandate. Durata unui mandat este de 4 ani.
  • La fiecare 4 ani se organizeaza concurs pentru intregul Consiliu ARACIS, pe baza unei metodologii proprii, avizata de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. Noul consiliu isi alege presedintele si vicepresedintele
  • ARACIS este condusa de un consiliu alcatuit din 15 membri cadre didactice titulare cu functii didactice de predare in invatamantul superior la care se adauga 2 studenti, reprezentanti ai federatiilor studentesti din Romania. Unul dintre membrii consiliului este numit, cu respectarea criteriilor prevazute la alin. 4, de catre organizatiile neguvernamentale partenere ale Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, conform art. 14 alin. 1 al Legii 1/2011.
  • Membrii consiliului ARACIS sunt profesori universitari conducatori de doctorat care indeplinesc standardele pentru obtinerea atestatului de abilitare sau care au obtinut atestatul de abilitare. Din Consiliul ARACIS pot face parte si alte cadre didactice care indeplinesc standardele pentru obtinerea atestatului de abilitare sau care au obtinut atestatul de abilitare.
  • Din consiliul ARACIS nu pot face parte rectori pe perioada exercitarii functiei de rector. in situatia in care un membru al consiliului ARACIS devine rector, isi pierde mandatul de membru al consiliului ARACIS incepand cu data confirmarii prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, conform art. 211 alin. 1 al Legii 1/2011. Pentru mandatul vacantat se organizeaza alegeri conform procedurii proprii de alegeri, pentru durata restanta a mandatului vacantat.
  • Nu pot fi membri ai consiliului persoane care indeplinesc o functie de demnitate publica pe perioada exercitarii functiei de demnitate publica. in situatia in care un membru al consiliului ARACIS obtine o functie de demnitate publica, isi pierde mandatul de membru al consiliului ARACIS incepand cu data obtinerii functiei publice. Pentru mandatul vacantat se organizeaza alegeri conform procedurii proprii de alegeri, pentru durata restanta a mandatului vacantat.
  • In cazul in care institutia sau programul de studiu supus evaluarii are angajat in cadrul sau unul sau mai multi membri ai consiliului ARACIS sau soti, rude sau afini pana la gradul 3, acei membri ai consiliului ARACIS nu participa la procedurile aferente evaluarii respective.
  • In cazul in care institutia sau programul de studiu supus evaluarii are angajat in cadrul sau unul sau mai multi membri evaluatori ARACIS sau soti, rude sau afini pana la gradul 3, acei membri evaluatori ARACIS nu participa in cadrul procedurilor aferente evaluarii respective.
  • Finantarea Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in invatamantul Preuniversitar (ARACIP) se face din venituri proprii si subventii de la bugetul de stat acordate prin bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului
  • In conditiile in care ARACIP, respectiv ARACIS, sau o alta agentie de asigurare a calitatii, din tara sau din strainatate, inregistrata in Registrul European pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (EQAR), constata ca nu sunt indeplinite standardele de calitate, informeaza MECTS in termen de 5 zile lucratoare care avertizeaza furnizorul de educatie.
  • In termen de 30 de zile de la emiterea unui raport care stabileste neindeplinirea standardelor de calitate, agentia trimite, la cererea furnizorului de educatie, din proprie initiativa sau la solicitarea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului o noua comisie de evaluare. in cazul in care ARACIS nu elaboreaza o noua evaluare a furnizorului de educatie, raportul initial este definitiv.
  • Dupa parcurgerea celor doua proceduri precizate mai sus, in cazul constatarii neindeplinirii standardelor de calitate, Ministerul Educatiei dispune:

a) incetarea inscrierii de studenti in cadrul programului respectiv de studii si incetarea scolarizarii in cadrul programului respectiv de studii al anului universitar urmator datei la care s-a emis raportul definitiv. Furnizorul de educatie are obligatia continuarii scolarizarii studentilor inscrisi in anii universitari anteriori emiterii raportului definitiv.

b) initierea unei Hotarari a Guvernului in vederea inchiderii programului de studii respectiv.

– incepand cu anul universitar 2012-2013 organizeaza studii universitare de master numai institutiile de invatamant superior care obtin acreditarea domeniilor de studii universitare de master prin evaluare externa

Cine conduce in prezent ARACIS

In prezent, consiliul ARACIS este format din urmatoarele persoane:

  • Ioan Curtu este Presedintele Consiliului: este profesor universitar doctor la Universitatea „Transilvania” din Brasov. Potrivit CV-ului sau, Curtu este presedinte al Consiliului ARACIS din 2006. Vezi aici CV-ul complet al lui Ioan Curtu
  • Mihai Aristotel Ungureanu este Secretarul General al Consiliului: indeplineste aceasta functie in cadrul ARACIS din 2006. Din 2003 este profesor universitar, prorector la Universitatea Romano-Americana din Bucuresti. In perioada 2000-2003 a fost profesor universitar si membru in Senatul Universitatii Constantin Brancoveanu din Pitesti, precum si profesor universitar la Universitatea Constantin Brancusi din Tragu Jiu. In 1986-2000 a fost secretar de stat, sef administratie fiscala, director general in Ministerul Finantelor Publice. Vezi aici CV-ul complet al lui Mihai Aristotel Ungureanu
  • Radu Mircea Damian este director al Departamentului de Evaluare Externa a Calitatii in cadrul Consiliului din 2005: este profesor universitar doctor la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti. In perioada 2001-2005 a fost secretar de stat responsabil cu coordonarea sistemului national de invatamant superior, integrarea europeana, relatiile internationale si recunoasterea diplomelor in Ministerul Educatiei. Vezi aici CV-ul complet al lui Radu Mircea Damian
  • Stefan Szamoskozi este membru al Departamentului de Evaluare Externa a Calitatii in cadrul Consiliului: este profesor universitar doctor la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, catedra de psihologie aplicata in educatie. Vezi aici CV-ul complet al lui Stefan Szamoskozi
  • Lungu Adrian este membru al Departamentului de Evaluare Externa a Calitatii in cadrul Consiliului din 2006: este profesor universitar doctor la Universitatea Dunarea de Jos din Galati, Facultatea de Nave. In 1991-1994 a fost cercetator la Universitatea Hiroshima din Japonia, iar in 1996-1998 a fost PD Fellow la Southern Methodist University, Dallas, SUA. A fost membru al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), expert evaluator in cadrul Consiliului National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS) si expert evaluator in cadrul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS). Vezi aici CV-ul complet al lui Adrian Lungu
  • Paul Serban Agachi este membru al Departamentului de Evaluare Externa a Calitatii in cadrul Consiliului: este profesor universitar doctor la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Automatizarea Proceselor Chimice. In 1991-1992 a fost Visiting Associate la California Institute of Technology, Pasadena, SUA. In 2000-2003 a fost expert UNESCO pentru invatamant superior, Irak. In 2005-2006 a fost membru al grupului de lucru Strategia CDI a Romaniei pe perioada 2007 – 2013. Vezi aici CV-ul complet al lui Paul Serban Agachi 
  • Romita Iucu Bumbu este membru al Departamentului de Evaluare Externa a Calitatii in cadrul Consiliului: este profesor universitar doctor si prorector la Universitatea Bucuresti, iar in 2004 a fost prodecan la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei. In 2001-2003 a fost director general adjunct in cadrul Ministerului Educatiei. In 1999-2004 a fost director al Colegiului Universitar de Institutori Bucuresti. Vezi aici CV-ul complet al lui Romita Iucu Bumbu
  • Doinita Ariton este membru al Departamentului de Evaluare Externa a Calitatii in cadrul Consiliului: este profesor universitar doctor la Universitatea Danubius Galati. In 2008 a fost decan al Facultatii de stiinte economice. Vezi aici CV-ul complet al Doinitei Ariton
  • Pavel Nastase este director al Departamentului de Acreditare din cadrul Consiliului: este profesor universitar doctor la Academia de Studii Economice din Bucuresti, Facultatea de Contabilitate si Informatica de Gestiune. Vezi aici CV-ul complet al lui Pavel Nastase
  • Lazar Vlasceanu este membru al Departamentului de Acreditare in cadrul Consiliului: este profesor universitar doctor la Universitatea din Bucuresti, sef al catedrei de Sociologie. Din 1992 pana in 2008 a fost director adjunct la Centrul European UNESCO pentru Invatamantul Superior. In perioada 1991-1992 a fost secretar de stat in Ministerul Educatiei. Vezi aici CV-ul complet al lui Lazar Vlasceanu
  • Mihai Octavian Popescu este membru al Departamentului de Acreditare in cadrul Consiliului, din 2006: este profesor universitar doctor la Universitatea Politehnica din Bucuresti. In perioada 2009-2004 a fost prorector al Univ. Politehnica Bucuresti; 2004-1996 Decan al Facultatii de Inginerie Electrica din UPB; 1996-1992 Prodecan al Facultatii de Electrotehnica din UPB.  In 2009-2007 a fost membru al Comisiei Prezidentiale pentru reforma invatamantului superior; 2009 – 1999 Membru al CNFIS – Vicepresedinte din 2002; 2009-2006 Membru CNATDCU – Com. Inginerie electrica si electronica. Vezi aici CV-ul complet al lui Mihai Octavian Popescu
  • Radu Nicolae Oprean este membru al Departamentului de Acreditare in cadrul Consiliului: este profesor universitar doctor la Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca. Vezi aici CV-ul complet al lui Radu Nicolae Oprean
  • Mircea Ivanescu este membru al Departamentului de Acreditare in cadrul Consiliului: este profesor universitar doctor la Universitatea din Craiova, Facultatea de Automatica. In perioada 1990-2004 a fost rectorul Universitatii din Craiova, iar in 2004-2008 a fost presedinte al acestei universitati. Vezi aici CV-ul complet al lui Mircea Ivanescu
  • Sheila Abdulamit este membru al Departamentului de Acreditare in cadrul Consiliului: este membru al Uniunii Nationale a Studentilor din Romania (UNSR)

Activitatea ARACIS, potrivit Legii Educatiei Nationale:

  • Acreditarea pentru o universitate a unui domeniu de studii universitare de master, impreuna cu stabilirea numarului maxim al studentilor care pot fi scolarizati si carora li se poate acorda o diploma de absolvire se realizeaza (…) in urma evaluarii externe realizate de catre ARACIS sau de catre o alta agentie de asigurare a calitatii, din tara sau strainatate, inregistrata in Registrul European pentru Asigurarea Calitatii in invatamantul Superior, denumit in continuare EQAR.
  • Evaluarea scolilor doctorale se face de catre ARACIS sau de catre o alta agentie de asigurare a calitatii, din tara sau strainatate, pe baza rapoartelor CNCS referitoare la calitatea cercetarii si a rapoartelor CNATDCU referitoare la calitatea resurselor umane.
  • Pe baza rezultatelor evaluarii scolii doctorale, ARACIS sau agentia prevazuta la alin. (4) propune Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului acordarea sau, dupa caz, retragerea acreditarii in vederea organizarii de studii universitare de doctorat.
  • Formatiunile de studiu si dimensiunile acestora se stabilesc de catre senatele universitare, cu respectarea standardelor de calitate, in concordanta cu programul si ciclul de studii, propuse de ARACIS si aprobate de Ministerul Educatiei
  • Evaluarea universitatilor in scopul autorizarii provizorii si acreditarii se realizeaza de catre ARACIS sau de alta agentie inscrisa in EQAR si are loc potrivit legii si standardelor internationale in domeniu.
  • Evaluarea in scopul ierarhizarii programelor de studii si a clasificarii universitatilor se face de catre un consortiu format din: ARACIS, incluzand reprezentanti ai studentilor, CNCS, CNATDCU si un organism international cu competente in domeniul ierarhizarii si clasificarii institutiilor de invatamant selectat pe baza de concurs.

Amintim ca prima evaluare a universitatilor, dupa intrarea in vigoare a Legii Educatiei Nationale, in scopul ierarhizarii programelor de studii si a clasificarii universitatilor „se face numai de catre un organism international cu competenta in domeniul ierarhizarii si clasificarii institutiilor de invatamant superior sau de catre o agentie de asigurare a calitatii inregistrata in EQAR, din strainatate”, se arata in LEN. In conformitate cu prevederile legii, organismul international care a realizat aceasta prima evaluare este Asociatia Universitatilor Europene.

Urmatoarele evaluari vor fi realizate de „un consortiu format din: ARACIS, incluzand reprezentanti ai studentilor, CNCS, CNATDCU si un organism international cu competente in domeniul ierarhizarii si clasificarii institutiilor de invatamant selectat pe baza de concurs”, precizeaza Legea Educatiei Nationale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro