Schimbarea climatică este o "urgență legată de sănătate ", potrivit unor grupuri de medici americani
74 de grupuri de medici și de specialiști din domeniul sănătății publice s-au unit luni pentru a cere autorităților o serie de angajamente pentru combaterea schimbării climatice, pe care au definit-o ca pe „o urgență legată de sănătate”, scrie USA Today.
Noua agendă climatică dezvăluită de grupuri, printre care se află American Medical Association și American Heart Association, apare într-un context în care candidații democrați pentru alegerile prezidențiale se luptă pentru a demonstra că au cea mai progresistă platformă legată de problemele de mediu.
Recomandările de politici ale organizațiilor de sănătate, deși reprezintă o poziție foarte diferită de cea a administrației Trump, sunt abordări de bază, discutate până acum în dezbaterile democrate interne referitoate la chestiunea climatică.
„Sănătatea, siguranța și bunăstarea a milioane de oameni din SUA au fost deja afectate de schimbările climatice, pentru care comportamentul uman este cauza, iar riscurile pentru sănătate în viitor sunt mari, dacă nu se iau urgent măsuri pentru a combate schimbarea climatică”, au transmis grupurile de medicale.
Printre alte cerințe, grupurile solicită oficialilor și candidaților prezidențiali să „se întâlnească și să consolideze angajamentele asumate de SUA”, sub acordul ONU din 2015, de la care Trump a promis să se retragă. De asemenea, se solicită taxe mai mari pentru carbon și „un plan și un termen limită pentru reducerea extracției de combustibil fosil de pe teritoriul american”.
Lista de priorități pentru politicile de mediu a fost semnată și de American Lung Association, Colegiul Medicilor din SUA și de mai multe organizații de stat sau alcătuite de academicienii din domeniul sănătății publice. Faptul că agenda propusă nu are „înclinație politică”, ar putea avea un impact mai mare în ceea ce privește atragerea atenției asupra problemei reale, crede Ed Maibach, director al Centrului de comunicare pentru schimarea climatică, de la George Mason University.
Pentru votanții care văd schimbarea climatică ca pe „o amenințare, în principal, la adresa unor aspecte care țin de mediu, precum urșii polari”, reformularea problemei ca pe o chestiune de sănătate ar putea să le schimbe perspectiva, susține Maibach.