Scoala din cimitir
Teren de sport peste morminte
In localitatea Tatarani boierii din neamul Mavrocordat si-au pus amprenta asupra comunitatii prin constructia unei biserici si a unei scoli pe fosta vatra a satului. Drept „rasplata”, comunistii au demolat toate aceste cladiri si au construit o scoala noua peste cimitirul in care se odihneau sotii Elena si Constantin Mavrocordat.
Asa s-a ajuns in situatia macabra ca elevii sa dezgroape oseminte in timpul orelor de sport, terenul din incinta scolii fiind amenajat pe locul fostului cimitir. „Pina in ’89 erau niste bolovani si o cruce pe mormintul Mavrocordatilor. Le-au darimat si au turnat asfalt peste ele.
Bietul parinte Sachelarie, Dumnezeu sa-l ierte, ca a murit si el acum un an, s-a zbatut mult sa-i scoata de acolo si sa-i mute in noul cimitir al satului. N-a mai apucat”, spune Constanta Ionita, care locuieste in apropierea scolii. Reprezentantii Inspectoratului {colar Prahova nu stiau ca o unitate de invatamint functioneaza pe locul unui vechi cimitir.
„Nu am cunostinta de asemenea lucru, dar ne vom interesa, mai ales pentru a ne asigura ca sanatatea elevilor nu este pusa in pericol”, sustine Gheorghe Borovina, inspector scolar general adjunct.
Ministerul Culturii nu are bani pentru refacerea conacului
La citiva zeci de metri de scoala inca mai sint vizibile ruinele fostului conac al Mavrocordatilor, construit in urma cu un secol si jumatate. Din cladirea impunatoare, care adapostea dormitoare impozante, sali de dans si chiar o colectie de arme nu au mai ramas decit zidurile din caramida arsa. „Dupa revolutie a luat fiecare ce-a vrut.
Tot ce era de furat a disparut pe la fier vechi sau prin curtile oamenilor. S-a ales prafu de conacul boierilor”, povesteste Costica Paraschivescu, un batrin care a apucat sa vada cladirea intr-o stare mult mai buna decit acum.
Liana Dobrinescu, arhitect al Directiei Cultura, Culte si Patrimoniu Prahova, sustine ca o parte din vina pentru degradarea cladirii-monument istoric o au si autoritatile locale. „Desi Legea monumentelor istorice 422/2001 obliga primarii sa asigure o buna conservare a acestor edificii, nimeni nu se implica.
Ministerul Culturii nu are fonduri pentru refacerea conacului de la Tatarani, pentru ca o astfel de lucrare costa zeci de milioane de euro”, declara Dobrinescu. Localnicii spun ca unul dintre mostenitorii conacului ar fi venit sa vada in ce stare se afla conacul fiind interesat de transformarea acsetuia intr-un obiectiv turistic, lucru confirmat si de reprezentantii directiei de cultura.
„Cel care a revendicat proprietatea intentiona sa deschida un tirg mestesugaresc in vecinatatea ruinelor, insa nu am mai auzit nimic de persoana respectiva”, a completat arhitectul.