Sari direct la conținut

Scriitorii și artiștii germani cer UE reguli mai aspre pentru ChatGPT și inteligența artificială

HotNews.ro
ChatGPT, Foto: Jonathan Raa / Zuma Press / Profimedia Images
ChatGPT, Foto: Jonathan Raa / Zuma Press / Profimedia Images

​Patruzeci şi două de asociaţii şi sindicate germane, care reprezintă peste 140.000 de autori şi interpreţi, au îndemnat Uniunea Europeană să înăsprească reglementările privind inteligenţa artificială, subliniind ameninţarea la adresa drepturilor de autor din partea ChatGPT, transmit Reuters și News.ro.

Sindicatele pentru sectorul creativ Verdi şi DGB, precum şi asociaţiile pentru fotografi, designeri, jurnalişti şi ilustratori şi-au expus preocupările într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, Consiliului European şi legislatorilor UE.

Scrisoarea a subliniat îngrijorările tot mai mari cu privire la inteligenţa artificială generativă (AI), cum ar fi ChatGPT, care poate imita oamenii şi poate crea text şi imagini pe baza solicitărilor.

„Utilizarea neautorizată a materialului de instruire protejat, prelucrarea lui netransparentă şi înlocuirea previzibilă a surselor cu producţia de AI generativă ridică întrebări fundamentale de responsabilitate, răspundere şi remunerare, care trebuie abordate înainte de a avea loc un prejudiciu ireversibil”, arată scrisoarea consultată de Reuters.

„AI generativă trebuie să fie în centrul oricăror reglementări semnificative ale pieţei AI”, îndeamnă scrisoarea.

UE va discuta reglementarea sistemelor de inteligență artificială

Comisia Europeană, care a propus încă din 2021 reguli pentru inteligenţa artificială, va discuta în lunile următoare detaliile finale cu parlamentarii UE şi cu statele membre, înainte ca regulile să devină lege.

Regulile ar trebui consolidate pentru a reglementa AI generativă de-a lungul întregului ciclu de produs, în special pentru furnizorii de modele de fundaţie, au spus grupurile germane.

De asemenea, ele solicită ca furnizorii de astfel de tehnologii să fie răspunzători pentru tot conţinutul generat şi difuzat de AI, în special pentru încălcarea drepturilor personale şi a drepturilor de autor, dezinformarea sau discriminarea.

Scrisoarea afirmă că furnizorii de modele de fundaţie, cum ar fi Microsoft, Alphabet, Google, Amazon şi Meta Platforms, nu ar trebui să aibă voie să opereze servicii de platformă centrală pentru a distribui conţinut digital.

La sfârșitul lunii martie Italia a devenit prima țară din UE care a blocat accesul la ChatGPT, invocând însă îngrijorări legate de protejarea datelor personale, nu drepturile de autor.

Autoritățile de la Roma și-au exprimat între timp disponibilitatea de a reveni asupra măsurii, cu condiția ca OpenAI, compania care a creat ChatGPT, să rezolve problemele semnalate.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro