Scriitorul japonez Kenzaburo Oe, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura 1994, publicat la Polirom
Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura 1994, Kenzaburo Oe (n. 1935) este unul dintre marii prozatori japonezi ai secolului XX si un clasic al literaturii universale. Din opera sa editura Polirom a publicat recent romanele Stirpiti raul de la radacina, impuscati copiii si 17.
Stirpiti raul de la radacina, impuscati copiii – traducere din limba japoneza de Florin Oprina – a aparut in colectia „Biblioteca Polirom. Seria Esential” (coordonator Bogdan-Alexandru Stanescu), si in editie digitala.
Romanul povesteste experienta din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a unui grup de baieti orfani, evacuati din scoala de corectie si ratacind in cautarea unui adapost. Dupa trei saptamini, ei reusesc sa ajunga intr-un sat de munte si sint dati in grija satenilor, care-i trateaza cu neincredere si-i pazesc cu arma in mina. Lucrurile se agraveaza odata cu izbucnirea unei molime: locuitorii intra in panica si parasesc satul, izolindu-l din exterior. Ramasi singuri, baietii supravietuiesc furind din proviziile lasate in urma de tarani si organizindu-se precum adultii printre care au trait. Dupa intoarcerea localnicilor, viata li se complica insa, iar supravietuirea nu li se mai pare usoara, caci baietii vor fi sechestrati si amenintati cu moartea daca nu pastreaza secretul izolarii lor.
„Romanul lui Oe este mai intunecat, mai plastic, mai inversunat decit Imparatul mustelor; furia atroce e transformata de scrii-torul japonez in arta literara, o pledoarie pentru toleranta mai impresionanta decit orice forma de vehementa.” – noteaza Kirkus Reviews.
„O alegorie a frumusetii: simpla, eleganta, cutremuratoare.” – scrie Chicago Tribune.
Romanul 17, inspirat de cazul real al adolescentului Yamaguchi Otoya (care l-a asasinat pe liderul Partidului Socialist Japonez in 1960, apoi s-a sinucis, dupa trei saptamini, in inchisoare), a fost publicat in colectia de bestselleruri si capodopere a editurii, „Top 10+”, si in editie digitala, traducere din limba japoneza si note de Roman Pasca.
Protagonistul din 17, un adolescent timid care nu pare sa aiba alta preocupare decit exercitiul solitar al masturbarii, se trezeste prins intr-un virtej de intimplari care il apropie de o grupare politica de extrema dreapta. Asa incepe o calatorie initiatica de regasire a identitatii – aceea de activist si asasin. Autorul ne ofera o poveste alerta in care se regasesc mai multe mize importante si relevante pentru societatea contemporana, precum legatura dintre pornirile sexuale si politica, conflictul dintre eul privat si cel public, violenta sau extremismul.
Alte volume semnate de Kenzaburo Oe: Prada (1957, distinsa cu Premiul Akutagawa), O experienta personala (1964, distinsa cu Premiul Shinchosha), Strigatul inabusit (1967, distinsa cu Premiul Tanizaki), Potopul ma cuprinde (1973, recompensata cu Premiul Noma) si Muscat de hipopotam (1985, recompensata cu Premiul Yasunari Kawabata).