Sari direct la conținut

Scrisoare catre doamna Ioana Petrescu, ministru de finante, din partea lui Aurelian Craiutu si Vladimir Tismaneanu

Contributors.ro
Vladimir Tismaneanu, Foto: Arhiva personala
Vladimir Tismaneanu, Foto: Arhiva personala

Stimata doamna ministru, Va adresam aceste randuri in calitatea noastra de intelectuali publici si de membri ai comunitatii academice din Statele Unite din care faceti parte si Dvs. Va scriem intrucat suntem ingrijorati si revoltati de recentele afirmatii ale premierului Victor Ponta la adresa unor intelectuali de prim rang ai Romaniei, personalitati cunoscute pentru consecventul lor angajament in favoarea societatii deschise. Am participat amandoi la evenimente organizate de Institutul Cultural Roman in perioada 2005-2012, cand aceasta institutie era condusa de H.-R. Patapievici, Mircea Mihaies, Tania Radu si Dan Croitoru. Asemeni atator altor oameni de cultura din Romania si din afara ei, depunem marturie pentru exemplara deschidere a acestei institutii spre valorile autentice ale lumii de azi. Consideram utilizarea unor formulari gen “opinii anti-romanesti ori chiar fasciste” atribuite fara nici un temei fostei conduceri a ICR drept o calomnie inacceptabila si un afront adus imaginii Romaniei in lume.

Nu mai putin insultatoare este sintagma rostita despre profesorul Mircea Mihaies, numit de premier “batran fascist”. In iunie 1990, doi membri ai guvernului Romaniei, ministrul culturii, Andrei Plesu, si ministrul educatiei, Mihai Sora au protestat public impotriva atrocitatilor comise de minerii adusi de Ion Iliescu si Petre Roman. Violenta verbala, cum banuim ca stiti, are consecinte nefaste. Mai ales atunci cand acela care recurge la ea are atributii de inalta responsabilitate in stat. In opinia noastra, credem ca se cuvine ca dvs. in dubla dvs. calitate de ministru si cadru universitar (in Statele Unite) sa va delimitati public de aceste luari de pozitii. E cazul sa va deranjeze faptul ca se profereaza aceste acuzatii de “fascism” impotriva unor oameni cunoscuti in Romania si in lume ca democrati convinsi. Si se cuvine sa nu ramaneti indiferenta fata de valul de proteste din partea a tot ce are mai bun aceasta tara la adresa atentatului comis de premier impotriva dreptului la demnitate al unor cetateni ai Romaniei.

Dvs, in calitatea pe care o aveti de cadru universitar la University of Maryland, sunteti, desigur, la curent cu seria de cinci conferinte internationale desfasurate anual la Washington intre 2007 si 2011, sub egida universitatii careia ii apartineti, cu sprijinul generos al ICR, in colaborare cu Woodrow Wilson International Center for Scholars, Universitatea Georgetown si Ambasada Romaniei. Mentionam, de pilda, conferinta “Between Past and Future: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History”, care a avut loc in noiembrie 2009, deschisa de presedintele Universitatii Maryland si de fostul ambasador al Statelor Unite la Bucuresti, dl James C. Rosapepe. Stiti probabil ca din acea conferinta a rezultat un volum publicat la Central European University. La fel, a fost publicat la aceeasi editura, volumul conferintei “Promises of 1968: Crisis, Illusion, Utopia” la care am participat amandoi, impreuna cu un grup substantial de cercetatori din Statele Unite si Europa. Un alt volum, despre justitie politica si memorie, urmeaza sa apara anul acesta. E limpede ca fara aportul ICR aceste conferinte care au adus la Washington numerosi intelectuali romani si americani, n-ar fi avut loc. Fara ICR, n-ar fi existat nici exceptionalul program de burse pentru tinerii cercetatori ai perioadei Razboiului Rece la Woodrow Wilson Center, un program din pacate eliminat de Andrei Marga in scurtul, dar perniciosul sau mandat ca presedinte al ICR.

E important de adus aminte opiniei publice ca la acele conferinte au participat cunoscuti specialisti pe teme romanesti, intre care profesoarele Gail Kligman, Lavinia Stan si Cristina Vatulescu, precum si profesorii Daniel Chirot, Dennis Deletant, Tom Gallagher, Ken Jowitt si Charles King. Printre cei care au prezentat lucrari, alaturi de noi, s-au mai aflat si colegii Dvs de la Maryland, profesorii Jeffrey Herf, Bartlomiej Kaminski si Karol Soltan. Sa amintim apoi si alte nume care predau la universitati de marca din Statele Unite si Europa: John Connelly (Berkeley), Irena Grudzinska Gross (Princeton), Agnes Heller (New School for Social Research), Dick Howard (SUNY), Constantin Iordachi (CEU), Jeffrey Isaac (Indiana), Konrad Jarausch (University of North Carolina), James McAdams (Notre Dame), Mark Kramer (Harvard), Mark Lilla (Columbia), Charles Maier (Harvard), Eusebio Mujal-Leon (Georgetown), Jan-Werner Muller (Princeton), Janos Rainer (Institutul 1956, Budapesta), Marci Shore (Yale), Thomas W. Simons (Harvard), Timothy Snyder (Yale), Gale Stokes (Rice), Viktor Zaslavsky (Free International University for Social Science, Roma), Richard Wolin (CUNY). Sa-i amintim pe Charles Villa-Vicencio, fost membru al Comisiei de Adevar si Reconciliere din Afrrica de Sud si pe Martin Palous, membru fondator al Cartei 77, ambasadorul Repubicii Cehe la Natiunile Unite. Sa-l amintim pe A. Ross Johnson, fostul director al postului de radio “Europa Libera”.

Unul dintre argumentele invocate de premierul Ponta a fost acela ca ICR a dispus dupa placul sau de banii publici. In calitatea dvs de ministru al finantelor, dvs puteti avea o imagine mai corecta in aceasta privinta. Am aratat doar cateva dintre activitatile sale care au dat roade si care au facut ca imaginea Romaniei in America sa fie una de marca.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro