Scrisoarea naucitoare a lui Adrian Severin catre noul ambasador SUA: Romanii ar prefera apropierea de Rusia pentru "evitarea statutului de protectorat (american)"
Fostul europarlamentar si ministru de Externe Adrian Severin abandoneaza complet limbajul diplomatic intr-o scrisoare deschisa adresata noului ambasador al SUA in Romania, Hans Klemm, text publicat in serial pe blogul propriu pe parcursul saptamanii trecute. In scrisoarea sa, Severin – trimis in judecata de DNA pentru luare de mită și trafic de influență si urmarit penal intr-un alt dosar pentru spalare de bani – pune la zid politica externa a SUA in regiune, activitatile diplomatice ale Ambasadei americane la Bucuresti, acuza „statul politienesc” pe care l-ar fi impus SUA in Romania, iar autorul afirma, chiar, ca romanii ar fi ajuns sa prefere Rusia Americii, ca „solutie optima pentru supravietuirea lor ca natiune libera, adica pentru evitarea statutului de protectorat (american)”.
Mai mult, Severin sustine ca un „birou FBI” din sediul DNA ar avea obiective suspecte – urmarirea penala a unor persoane care deranjeaza interesele SUA – si ar trebui mutat de acolo.
Severin reia astfel teza utilizata de mai multi demnitari urmariti penal de DNA.
Severin este vicepresedinte al Institutului Ovidiu Sincai, dar surse din institutul de studii social-democrate sustin ca implicarea sa in activitatea institutiei este nula.
Scrisoarea este semnata „Prof. dr. Adrian Severin” in calitatea lui de fost Presedinte al Adunarii Parlamentare a OSCE (2000-2002), fost ministru de Externe (1996-1997) si fost vicepremier pentru reforma (1990-1991). In text, el se mai prezinta si initiator al parteneriatului strategic Romania-SUA. El nu mentioneaza, insa, calitatea de europarlamentar pe care a detinut-o pana anul trecut, intr-un mandat marcat de un scandal de proportii (cazul banilor primiti de la jurnalisti britanici care se prezentau drept lobbyisti). Si nu mentioneaza nici calitatea de vicepresedinte al Fundatiei Institutului Social Democrat „Ovidiu Sincai”.
El isi incepe scrisoarea prin a bate obrazul Americii pentru ca nu a avut un ambasador la Bucuresti de cativa ani, lasand de inteles ca parteneriatul strategic SUA-Romania nu e intangibil: „pentru motive care nu pot constitui o scuza, a decis sa reduca la nivel de insarcinat cu afaceri reprezentarea ei diplomatica intr-un stat care oficial ii este (inca) partener strategic (in plan bilateral) si aliat (in NATO).”
Adrian Severin sustine ca noul ambasador vine intr-un moment in care „se poate conchide fara dubiu ca toate tintele politice declarate ale SUA in Romania au fost ratate si principalele demersuri politice americane de aici au esuat”. Si continua cu un val de acuze, reprosuri la adresa SUA si a politicii americane in Romania si in regiune, de la lupta contra coruptiei la pozitionarea fata de Romania ca tara aflata intre punctele fierbinti Ucraina/Moldova, Caucaz, Turcia, Grecia, Serbia si Ungaria. Iar autorul da sfaturi de „resurse umane” si il indeamna pe noul ambasador sa ii controleze pe angajatii ambasadei, care nu toti – afirma Severin „rezultatele” care se vad -ar munci pentru interesele Americii.
Scrisoarea integrala – pe blogul lui Adrian Severin