Sari direct la conținut

Se cauta un rau mai mic (de Eliade Balan)

Romania Libera

S-a chicotit zdravan duminica seara la unele sedii de partide dupa exit-poll-ul realizat de ISOMAR. Cei mai entuziasti au fost social-democratii, care au transformat repede jumatatea de victorie intr-un succes de fericire maxima animati de gandul ca PSD va face sigur cartile pentru noul guvern cu Mircea Geoana la prezidiu. La resedinta din Kiseleff s-a baut aldamasul cu toti baronii chiar in noaptea dinaintea Zilei Nationale, participantii la sindrofie avand convingerea ca nu vor mai putea fi depasiti in clasament de PD-L pana la finalul numararii voturilor.

Atat de mare a fost euforia din jurul lui Geoana incat negociatorii pesedisti au propus sa declanseze inca de duminica noapte discutiile pentru formarea majoritatii parlamentare fara sa se mai astepte desemnarea premierului de la Cotroceni. Spre deosebire de pesedisti, in tabara democrat-liberalilor s-a batut din palme mai aprig abia in dimineata zilei de luni, cand scorul electoral a devenit usor favorabil partidului condus de Emil Boc, spre uimirea adversarilor din PSD, care nu mai intelegeau ce se intampla cu diferenta de 5-6 procente. Partea cea mai activa din PD-L nu s-a aratat insa prea optimista nici de acest rezultat provizoriu, despre care s-a comentat pe la colturi ca nu se ridica la nivelul asteptarilor dinaintea alegerilor legislative, cand se preconiza o victorie cu 51 la suta la prima strigare. Exista politicieni in partidul cotrocenist care au sperat ca ii vor bate la scor pe Geoana si ai lui fara sa ia in calcul faptul ca pe frontul rosu s-a tras cu munitie grea inca din primele zile ale campaniei electorale.

Baronii n-au dormit insa in colegiile uninominale, ca dovada ca printre primii care au castigat un loc la Senat sau Camera Deputatilor sunt multi politicieni anchetati de DNA. Ei au trecut din „primul foc” peste pragul electoral, surclasandu-i pe unii dintre contracandidatii cotati cu sanse mari inainte de scrutin. Nu spun ca PD-L a gresit in cateva randuri cadenta in campanie sau ca unii dintre lideri s-au supraevaluat, mizand pe o victorie lejera fara locomotiva Basescu pornita. Semnalez doar existenta unor erori in strategia de lupta politica atunci cand s-a hotarat sa se traga cu artileria grea in PNL, iar in dinozaurii PSD doar cu alice marunte, desi se stia ca pesedistii vaneaza voturile carand caruta cu pomeni dupa ei. Prin urmare, marele adversar nu il reprezentau liberalii, apasati de povara guvernarii, asa cum au aratat in campanie militantii PD-L, ci Alianta PSD-PC, care, surprinzator, a fost lasata sa se miste in voie destul de mult dupa parerea analistilor.

Citeste editorialul integral:

Romania libera

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro