Sari direct la conținut

Se incinge lupta pentru putere in PSD: Reforma sau rotirea cadrelor? Mitrea candideaza, Geoana s-a retras in munti, Nastase asteapta sustinere

HotNews.ro

Creste tensiunea, taberele incep sa prinda contur, nehotaratii stau la fileu, iar dezamagitii parasesc partidul. Cam asa s-ar putea rezuma starea PSD. Miron Mitrea si-a anuntat vineri candidatura la sefia partidului, la o dezbatere despre soarta social-democratiei. Adrian Nastase l-a atacat pe Mircea Geoana, retras peste week-end la Brasov, la o intalnire cu sefii de filiale, oameni cheie in alegerile interne. Luni, iderii PSD vor stabili data Congresului si vor discuta propunerile de modificare a statutului. Pe acest fundal tensionat, continua dezertarile din partid. In plina dezbatere despre viitorul PSD, inca un deputat, Corneliu Grosu, paraseste partidul, dupa ce Valeriu Steriu si-a anuntat demisia la inceputul saptamanii.

Miron Mitrea
Miron Mitrea
Foto: AGERPRES

Cu cine joaca Mitrea? Premizele competitiei interne din PSD nu sunt inca suficient de clare. Miron Mitrea candideaza, insa unele voci din partid sustin ca ar fi doar o mutare prin care versatul fost ministru forteaza negocierea cu Adrian Nastase. Fostul premier nu si-a anuntat in mod ferm candidatura, desi aproape fiecare gest al sau din ultimele zile arata o dorinta maxima de revenire la varful partidului.

Oficial, Mitrea neaga ca ar fi intersat de o functie, dar nu exclude in mod categoric o eventuala colaborare cu Adrian Nastase. Vineri, la dezbaterea organizata de Institutul Ovidiu Sincai, Nastase si Mitrea au parut ca dialogheaza mai degraba pe tonuri amicale, decat din pozitia de adversari.

Nastase a afirmat, citat de Mediafax, ca „se bucura” ca Mitrea a avut vineri „in premiera un discurs indreptat impotriva dreptei politice si a vorbit in doua randuri si impotriva a ceea ce reprezinta pericolul Traian Basescu„. Fostul premier a subliniat ca acest lucru i se pare „extrem de pozitiv pentru a gandi in viitor felul in care putem sa colaboram pe un proiect comun”. A fost o trimitere clara la suspiciunea generalizata in PSD ca Miron Mitrea ar fi „omul Cotrocenilor” si al lui Traian Basescu.

De remarcat ca Mitrea il menajeaza pe Nastase, tinta sa predilecta fiind Geoana. Pana si afirmatiile sale de astazi par sa lase totusi loc unei posibile colaborari: „Domnul Nastase este colegul meu si am o relatie foarte buna cu dansul, dar nu facem parte astazi din aceeasi echipa”.

Nastase ar fi incercat sa-l convinga pe Mitrea sa formeze un tandem la conducerea PSD. Ideea de tandem pare sa fie, in schimb sustinuta de Cristian Diaconescu, cel pe care Mitrea il incurajase sa candideze. Ezitant ca de obicei, fostul ministru de externe a evitat sa intre in cursa, anuntand ca atat Mircea Geoana cat si Adrian Nastase i-ar fi propus o candidatura in tandem la apropiatul Congres al PSD.

La fel de neclara, in ce-l priveste pe Mitrea, este echipa de sustinatori. In afara de Adrian Severin si Marian Sarbu, eventual Marian Oprisan si Radu Mazare, putini lideri PSD si putine filiale merg pe mana fostului ministru al transporturilor. Ca sa arate totusi ca are sustinatori, s-a lipit si de Sorin Oprescu, personaj din afara partidului. Oprescu l-a lasat in offside insa cu declaratia ca nu doreste sa revina in PSD.

Din proiectul sau de reformare interna, am retinut ca Mitrea doreste sa rupa obiceiul ca presedintele partidului sa devina automat si candidatul la prezidentiale. Cei care il sustin pe Miron Mitrea, lideri ca Marian Sarbu sau Vasile Dancu, il contesta puternic pe Ion Iliescu, presedintele onorific al PSD.

Dancu l-a numit iarasi „o relicva a istoriei” si a spus ca „a condus Romania dupa o emotionalitate bolsevica”. Sarbu a spus vineri ca Ion Iliescu nu ar trebui sa detina functii de conducere in partid, fie ele onorifice sau executive, deoarece acest lucru a facut pana acum ca deciziile sa fie influentate „datorita autoritatii pe care o are domnul Iliescu, pozitii in care poate unii nu credeam”.

Adrian Nastase
Adrian Nastase
Foto: AP

Sansele lui Nastase. Fostul premier pare sa-si pregateasca atent fiecare pas. A anuntat la inceputul saptamanii ca intentioneaza sa-si depuna candidatura, insa vineri a spus ca asteapta sa evalueze sustinerea de care se bucura in partid. Altfel spus, Nastase adopta tactica lui Ion Iliescu: daca si partidului mi-o cere, candidez.

Iar greii din PSD par sa fie cu el. Iliescu l-a declarat „unul din oamenii de baza” din viitoarea codnucere si a spus ca-l va sustine „fara indoiala” daca va candida la presedintia PSD. In cazul lui Iliescu, sustinerea lui Adrian Nastase pare ultima solutie de a-si pastra influenta la varful PSD.

Nastase a primit o mana nesperata de ajutor si din partea lui Ioan Rus, unul din liderii asa numitului grup de la Cluj, marginalizat de Mircea Geoana. Rus a declarat vineri seara la Antena 3 ca „Adrian Nastase este mult mai bun decat Miron Mitrea, din punct de vedere politic (…) Sigur, probabil ca generatie, cel mai tare l-as sustine pe Cristian Diaconescu (…) Continuitatea, insa, a celor care astazi conduc partidul nu o vad ca o solutie viabila si nu numai pe Mircea Geoana, nici pe Liviu Dragnea, nici pe Dan Nica, nici pe Vanghelie, nici pe Hrebenciuc si asa mai departe„.

Insa fostul ministrul de externe, chiar daca ar candida si ar castiga, are toate datele unui presedinte si mai slab decat Mircea Geoana, papusat fie de Miron Mitrea, fie de Adrian Nastase. Liderii grupului de la Cluj par sa-si fi impartit rolurile si joaca la doua capete: Ioan Rus merge cu Nastase, Vasile Dancu il lauda pe Mitrea.

Pe langa Rus, si numerosi lideri de filiala ar inclina balanta pentru Nastase. Chiar daca va reusi sa obtina o masa critica favorabila in interiorul partidului, Nastase va avea probleme cu sustinerea externa a colegilor sai din Partidul Socialistilor Europeni. Fostul premier n-a scapat de eticheta de coruptie, iar reputatia sa in afara tarii este pusa in mod constant sub semnul intrebarii. Din acest motiv, si Adrian Nastase, la fel ca Miron Mitrea, vor avea nevoie de un interpus la sefia PSD, gen Cristian Diaconescu sau Victor Ponta, adica de un lider cu CV curat si imagine rezonabila, dar manevrabil si docil.

La fel ca Miron Mitrea, si Adrian Nastase pune in discutie doctrina partidului, redefinirea social democratiei si nevoia largirii bazinului electoral. In ce priveste modificarile statutare, Nastase ar urma sa propuna ca mandatul conducerii PSD sa fie de doi ani, nu patru cum este in prezent, si reducerea numarului de vicepresedinti.

Mircea Geoana
Mircea Geoana
Foto: Agerpres

Strategia lui Mircea Geoana. Mircea Geoana se va intalni, sambata si duminica, la Brasov, cu lideri din filiale. Discutiile au loc inaintea sedintei de luni, cand se va stabili data Congresului si propunerile de modificare a statutului. Intalnirea de la Brasov pare o incercare disperata a presedintelui PSD de a-i convinge pe liderii de filiale sa-i acorde, mai departe, sustinere.

Insa toate conditiile ca presedintele PSD sa-si piarda functia par acum intrunite. A ratat la mustata alegerile prezidentiale, s-a acoperit de ridicol sustinand ca a pierdut din cauza ca fost „atacat energetic” iar partidul inregistreaza saptamanal dezertari din randul parlamentarilor sai. Numai in ultimele trei luni, PSD a pierdut 13 mandate de deputati si senatori. Ultima dezertare s-a consumat vineri: deputatul Corneliu Grosu a demisionat, Mitrea si Nastase exprimandu-si regretul in cor.

Ca si cum n-ar fi destul, oameni cheie din anturajul sau fac pasul lateral. „Marele combinator”, Viorel Hrebenciuc, a declarat ca nu stie in acest moment cu cine va vota la congresul PSD. Hrebenciuc a facut aceste afirmatii la inceputul saptamanii, in timpul unei intalniri cu primari PSD: „Ce va pot spune, astazi, in premiera spun, pentru conducerea partidului astazi nu am partipris. Deci astazi daca ma intrebati «Mai Hrebenciuc, tu cu cine votezi?», va spun sincer nu stiu. O sa vin vineri si sambata acasa si poate o sa fiu o idee mai destept. Cred ca dupa Consiliul National o sa fiu foarte destept pe acest subiect, pana atunci nu ma intrebati, efectiv nu stiu„. Pana si purtatorul de cuvant al partidului, Bogdan Niculescu Duvaz, a dat vineri semne ca se delimiteaza de liderul sau.

Insa Mircea Geoana are avantajul de a controla partidul din pozitia de presedinte. Adversarii sai din partid il acuza, direct sau voalat, ca va aranja Congresul. Nu intamplator Adrian Nastase a catalogat intalnirea de la Brasov cu ldierii de filiale „o repetitie cu costume” iar Miron Mitrea a amenintat ca, daca Geoana va aranja Congresul, PSD se va rupe.

Tot ca mutare preventiva, Geoana l-a inlocuit pe Victor Ponta cu Liviu Dragnea din pozitia de coordonator al Comisiei de statut, gest care a iritat aripa Nastase. Controlul comisiei are o miza importanta. Coordonatorul ei ar fi putut impune modificarile dorite de Nastase, impotriva intereselor lui Geoana.

Langa Mircea Geoana par sa fi ramas doar Livdiu Dragnea si Marian Vanghelie. O observatie relevanta face Cristian Sutu, pe blogul sau: „Acum cinci ani, Ponta se batea pentru Geoana in timp ce Vanghelie tinea cu dintii de Iliescu, iar astazi Ponta voteaza cu Nastase, iar Vanghelie se bate pentru Geoana. S-au schimbat putin reginele pe tabla de sah, dar nebunii si pionii sunt la locurile lor. A, si PSD e tot in opozitie.

Ca si cum PSD n-ar avea si asa destule probleme, Octav Cozmanca a adresat vineri Comitetului Executiv National al PSD o scrisoare deschisa, in care spune ca actualul lider Mircea Geoana impreuna cu „aplaudacii si extraterestrii” lui a dus partidul in dezastru si anunta formarea unui nou partid, autentic de stanga: Alianta Nationala a Stangii Democrate (ANSD).

  • In concluzie, perspectivele se anunta, la prima vedere, sumbre pentru stanga romaneasca. In lipsa unul nou candidat, credibil si puternic, PSD se intreapta cu pasi repezi catre o noua rotire a cadrelor. Cei care pretind reforme autentince sunt voci izolate si fara sprijin intern. Partidul se afla in premiera, la al doilea mandat consecutiv in opozitie. Situatia PSD risca sa se complice odata cu aparitia unui nou partid de stanga, cu un fost apraticik comunist pe post de ideolog. In acest context, reformistii stangii, atatia cati sunt, par sa aiba slabe sanse sa impuna un nou proiect politic. Ar putea s-o faca fortand aparitia unui noi miscari politice. Ar fi  al treilea partid de stanga. Nimic nu le va impiedica insa pe toate aceste virtuale factiuni de stanga sa se reuneasca mai tarziu, cooptand eventual PNL-ul, impotriva dreptei reprezentata inca monolitic de PDL.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro