Sari direct la conținut

Se mai premiază lupta anticorupție din România, dar în Finlanda

HotNews.ro
Statul de drept în UE, Foto: Parlamentul European
Statul de drept în UE, Foto: Parlamentul European

În fiecare an, cu ocazia Zilei statului de drept, Centrul pentru statul de drept din cadrul Universității din Helsinki și Fundația Leo Mechelin acordă Medalia Leo Mechelin unei persoane care a adus contribuții semnificative la apărarea statului de drept. Anul acesta, distincția a fost acordată cercetătoarei în domeniul anticorupției și profesoarei de științe politice Alina Mungiu-Pippidi.

Ea a susținut joi o prelegere la cea de a treia ediție anuală a Zilei statului de drept care a avut loc la Universitatea din Helsinki.

„Conferențiarul Leo Mechelin 2024 va fi Alina Mungiu-Pippidi, politolog și specialist în guvernanță de renume internațional, profesor la Universitatea italiană LUISS și director al Centrului European de Cercetare pentru Anticorupție și Consolidarea Statului (ERCAS). Pe lângă distinsa sa carieră academică, profesoara Mungiu-Pippidi a îndeplinit diverse roluri de expert pentru diferite instituții ale UE, iar recomandările sale pentru promovarea bunei guvernanțe au fost recunoscute în multe țări”, menționează Universitatea din Helsinki în anunțul de acordare a distincției.

Centrul pentru statul de drept, înființat în 2021 în cadrul Facultății de Drept a Universității din Helsinki, sprijină dezvoltarea statului de drept în țările în curs de dezvoltare. Operațiunile sale sunt finanțate în parte din fondurile de cooperare pentru dezvoltare ale Ministerului Afacerilor Externe din Finlanda.

Alina Mungiu-Pippidi/Profimedia

Cine este Alina Mungiu-Pippidi

Alina Mungiu-Pippidi, doctor în psihologie socială al Universităţii din Iaşi, este activistă a societăţii civile din România din 1989, iniţiatoare a Contractului cu România şi a Contractului cu Clasa Politică (1996), lider al Coaliţiei pentru un Parlament Curat (2004), şi fondatoare a României Curate (2010) și a Coaliției pentru Universități Curate, potrivit biografiei de pe site-ul „România Curată”.

La începutul tranziției a fost printre cei care au creat noua presă liberă din România, conducând ziare ca Opinia Studențească sau Express, și având ani de zile editoriale în Revista 22 și România liberă.

În paralel a dezvoltat o carieră academică, având peste 2000 de citări internaționale, fiind în prezent profesor de studii de democraţie la Hertie School of Governance din Berlin, unde conduce ERCAS, centru de cercetare dedicat bunei guvernări (www.againstcorruption.eu).

E frecvent invitată să conferenţieze la universităţi ca Harvard, Oxford, Stanford şi LSE și publică în jurnale ca Nature, Foreign Policy, Journal of Democracy. Cărțile ei au fost recenzate în mai multe jurnale academic internaționale și în The Economist.

INTERVIURILE HotNews.ro