Sari direct la conținut

Seara japoneza dedicata lui Sawako Ariyoshi si romanului "Parfum de curtezana" la libraria Humanitas de la Cismigiu

HotNews.ro
Seara japoneza dedicata lui Sawako Ariyoshi, Foto: Librariile Humanitas
Seara japoneza dedicata lui Sawako Ariyoshi, Foto: Librariile Humanitas

Marţi, 12 noiembrie, ora 19.00 la librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) are loc o nouă seară japoneză dedicată de această dată lui Sawako Ariyoshi şi romanului „Parfum de curtezană” recent apărut în colecţia „Raftul Denisei”, colecţie coordonată de Denisa Comănescu la editura Humanitas Fiction. Invitaţi la dezbatere sunt Angela Hondru, cunoscut niponolog şi traducătoarea cărţii, Elisabeta Lăsconi, critic literar, Gilda Lazăr, filolog şi Director Corporate Affaires la JTI şi Şerban Georgescu, coordonatorul Centrului de Studii Romano-Japoneze din cadrul Universităţii Româno-Americane. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director editorial Humanitas Fiction. Seara se va încheia cu o demonstraţie de dans tradiţional japonez realizată de Yasuyuki Takagi, preşedinte al Asociaţiei Tomodachi (Asociaţia Economică şi Culturală România-Japonia).

Roman dens, de o mare fineţe, proiectat pe planuri multiple, Parfum de curtezană este o poveste emblematică de dragoste şi ură între o mamă şi o fiică, o naraţiune istorică în Japonia primelor decenii ale secolului XX şi o meditaţie asupra condiţiei femeii în universul crud al gheişelor. A fost ecranizat în 1964, în regia lui Keisuke Kinoshita, cu Mariko Okada şi Nobuko Otowa în rolurile principale.

La sfârşitul erei Meiji, într-un sat pierdut în mijlocul lanurilor de orez, destinul a trei generaţii de femei pare să urmeze ritmul imuabil al vieţii la ţară. Însă, în clipa în care frumoasa văduvă Ikuyo, mama lui Tomoko şi fiica Tsunei, se recăsătoreşte cu fiul căpeteniei satului, totul pare să-şi iasă din matcă. Atrasă de mirajul oraşului, tânăra pereche părăseşte casa părintească. Tōkiō le va zdrobi repede speranţele, iar frivolitatea lui Ikuyo va împinge familia spre dezonoare. Tomoko sfârşeşte prin a fi vândută, la zece ani, unei case din cartierul plăcerilor. Gheişă-ucenică, ea va învăţa că foşnetul unui chimono de mătase înmiresmat cu tămâie, umbra unui zâmbet pe chipul desăvârşit ascuns de fard sau degetele abia atingând coardele unui shamisen pot îngenunchea bărbaţi care hotărăsc soarta Japoniei. Însă dorinţa cea mai mare a tinerei este să fie liberă. Va reuşi ea să-şi hotărască singură soarta într-o societate ale cărei temelii încep să fie erodate de tragediile istoriei?

Ca romancieră, Sawako Ariyoshi este cunoscută în lume mai ales prin bestsellerurile Parfum de curtezană, Dansatoarea de Kabuki şi Soţia doctorului, ale căror traduceri în limba română au apărut în colecţia „Raftul Denisei”.Una dintre cele mai importante voci literare ale Japoniei postbelice, autoare de romane, povestiri, piese de teatru şi scenarii de film şi televiziune, Sawako Ariyoshi (1931-1984) s-a născut în oraşul Wakayama. Îşi petrece o parte din copilărie în Java. În 1949 îşi incepe la Tokio, studiile de literatură şi artă dramatică, pe care le finalizează în 1952. După absolvire, lucrează în presă şi începe să se afirme ca scriitoare. Debutează în 1956 cu povestirea Baladă, nominalizată în acelai an la cea mai prestigioasa distinctie literara japoneza, Premiul Akutagawa. In 1959, beneficiaza de o bursa Rockefeller si studiaza teatrul la Sara Lawrence College din New York. Acesta este şi anul în care se impune ca romancieră, prin Râul Ki, primul volum al unei trilogii din care mai fac parte Râul Arita (1963) şi Râul Hidaka (1965). Romanul Soţia doctorului apare în 1966 şi este considerat, alături de Soţia doctorului (1966) şi Dansatoarea de kabuki (1969), cea mai elocventă mărturie a talentului literar al lui Sawako Ariyoshi. În anii ’70 autoarea publică în acelaşi ritm susţinut romane, printre care În amurgul vieţii (1972) şi Jurnal despre prinţesa Kazunomiya (1978). În 1979 Sawako Ariyoshi primeşte prestigiosul Premiu Mainichi. Piesele sale de teatru sunt jucate în întreaga lume, iar multe dintre romanele ei au fost adaptate pentru scena şi au fost ecranizate. Serialul japonez de televiziune Dansatoarea de Kabuki (Izumo no Okuni, 2006) s-a bucurat de un succes răsunător.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro