Sebastian Burduja arată spre ANRE, în scandalul prețurilor mari la gaze și electricitate: Doar cererile validate de ANRE ajung să fie decontate de către Ministerul Energiei
Ministerul Energiei susține demersul verificării stricte a respectării legii de către furnizorii de pe piața de gaze și energie electrică. Conform cadrului legal, aceste verificări sunt efectuate de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), se arată într-un punct de vedere al Ministerului Energiei față de solicitarea premierului Marcel Ciolacu de a verifica de ce prețurile la electricitate și gaze cresc, în condițiile în care pe piețele europene scad.
- Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) se află deja în pline acțiuni de control la 6 mari furnizori de energie electrică, la principalii 3 mari furnizori de gaze, dar și la traderi, se arată în răspunsurile transmise de către instituție în urma unor solicitări ale HotNews.ro. ANRE a observat că unii furnizori au raportat valori mari în contractele cu clienții finali, iar cantități de energie au fost vândute succesiv, cu scopul de a crește prețul. Companiile riscă amendă de 5% din cifra de afaceri.
- Reamintim că HotNews.ro a scris în exclusivitate o serie de articole despre creșterea prețurilor la gaze și energia electrică, în timp ce pe piețele europene acestea scad, și despre cum subvenționează statul profiturile uriașe ale furnizorilor.
- În mod direct, consumatorii finali, atât casnici, cât și industriali, nu sunt afectați de creșterea prețului. Însă, în mod indirect, au de suferit, deoarece este păgubit statul, prin aplicarea schemei de plafonare-compensare. Statul este obligat să suporte diferențele de preț, iar în unele cazuri, există suspiciunea că furnizorii și traderii nu au respectat legislația. Până acum, statul a plătit peste 22 miliarde lei către furnizori. Și urmează multe alte miliarde.
Sebastian Burduja: Am solicitat ANRE încă din august să facă verificări
Ministrul Sebastian Burduja susține că a solicitat oficial ANRE încă din luna august a acestui an să facă verificările necesare. Aceasta în condițiile în care Ministerul Energiei „nu are drept legal de control asupra furnizorilor din energie”.
„În calitate de ministru am solicitat atât oficial, cât și public ANRE să verifice modul în care furnizorii de pe piața de gaze și energie electrică respectă prevederile OUG27/2022.(…) De altfel, sesizările pe care le primim de la persoane fizice și juridice privind astfel de situații le înaintăm ANRE”, a spus Burduja.
Potrivit acestuia, ANRE efectuează verificările sumelor pe care furnizorii le solicită în cadrul schemei de compensare-plafonare, doar cererile validate de ANRE ajungând să fie decontate de către Ministerul Energiei, respectiv de către Ministerul Muncii, în limita sumelor puse la dispoziție de către Ministerul de Finanțe.
„În luna august am transmis o solicitare către ANRE, în calitate de ministru al Energiei, să verifice dacă în special furnizorii de gaze respectă prevederile plafonării prețurilor prin OUG 27/2022, având în vedere că această OUG menționează că producătorii de gaze sunt obligați să vândă la preț reglementat gazele naturale necesare pentru consumul consumatorilor casnici și pentru producția de energie termică”, a mai spus Burduja.
Acesta precizează că ANRE nu se află în subordinea Ministerului Energiei, ci a Parlamentului, iar Ministerul Energiei nu are drept de control asupra ANRE. Ministerul Energiei susține prin toate pârghiile instituționale pe care le are la dispoziție demersurile Guvernului României de a solicita respectarea plafonării prețurilor de către furnizorii de gaze.
Cum subvenționăm profiturile uriașe ale furnizorilor și traderilor
Furnizorii, în special prin activitatea de trading, au avut în 2022 profituri enorme, statul a pompat multe miliarde de lei în aceștia, nu există niciun semnal de preț pe piață, anii următori fiind invăluiți într-o totală incertitudine, iar consumatorii nu beneficiază de cele mai mici prețuri, așa cum se întâmplă în Ungaria și Bulgaria, de exemplu. Dimpotrivă. În ceea ce privește prețurile contractuale, România se află în topul celor mai mari din UE, iar cu cele plafonate, undeva pe la mijlocul clasamentului.
Statul a plătit până acum 22,4 miliarde de lei furnizorilor, iar până în 2025 urmează multe alte miliarde.
Actualul nivel de plafonare din România a fost stabilit prin OUG 27/2022, când prețurile la energia electrică și gazele naturale erau foarte sus. Între timp, prețurile pe piețele europene au scăzut foarte mult, de trei ori la energia electrică și cu 90% la gaze. Este neclar cât de justificate mai sunt actualele plafoane din România și este dificil de analizat acest aspect, în condțiile în care nu există o piață liberă și nici semnale de preț.
În România, prețul la gaze nu este liber, fiind plafonat începând de la producători. Aceștia sunt obligați să vândă la preț de 150 de lei/MWh. Acesta este prețul de achiziție, la care se adaugă tarifele de transport, de distribuție și marja furnizorilor. La consumatorul final casnic, prețul este plafonat de 0,31 lei/kWh, ceea ce înseamnă 310 lei/MWh, iar la consumatorul noncasnic- 0,37 lei/kWh (370 lei/MWh), la un consum anual de cel mult 50.000 MWh.
Vezi seria de articole ale HotNews.ro pe tema prețurilor mari la gaze și energie electrică:
- Scandalul prețurilor mari la electricitate și gaze: ANRE controlează șase mari furnizori de energie electrică, principalii trei mari furnizori de gaze și unii traderi
- De ce prețurile la energie pe piața spot sunt mai mari în România decât în vest / Explicațiile furnizorilor
- Iarna a început cu prețuri scăzute la gaze, pe piețele europene / În România, prețurile sunt blocate de plafonări
- Răspuns plin de contradicții al Ministerului Energiei, prin care apără profiturile imense ale furnizorilor de energie: Deplânge firmele că nu au primit la timp subvențiile de miliarde de lei de la stat
- Cine sunt oamenii de afaceri și firmele care au profitat de pe urma crizei energetice în România / Un furnizor a avut o creștere de 18.346% a cifrei de afaceri și cu 3.298% a profitului
- Care sunt motivele pentru care România are printre cele mai mari prețuri din UE la electricitate și gaze / Explicațiile Ministerului Energiei: Nu doar în România, companiile au profitat
- Plafonările la energie ascund prețuri nejustificat de mari pe lanțul producător – furnizor / Ce controale se fac în piață