Sari direct la conținut

Sebastian Burduja, despre rentabilitatea mini-reactoarelor de la Doicești: Primele module sunt cele mai scumpe și poate au o profitabilitate mică

HotNews.ro
Sebastian Burduja, Foto: HotNews / Claudia Pirvoiu
Sebastian Burduja, Foto: HotNews / Claudia Pirvoiu

​Reactoarele modulare mici (SMR) NuScale, care ar urma să fie construite la Doicești, ar putea fi mai scumpe decât cele care vor apărea ulterior în altă parte, însă miza este ca România să fie prima țară în care se dezvoltă aceast proiect inovator, consideră ministrul energiei Sebastian Burduja.

„La reactorele nucleare de mici dimensiuni, primele module sunt cele mai scumpe. Aceasta este cu siguranță și miza, să poți să fii printre primii, chiar primul, pentru a crea tot lanțul pe orizontală și o economie locală care apoi să furnizeze componentele pentru toată regiunea”, a declarat Burduja în cadrul unei conferințe organizate de News.ro.

Întrebat despre rentabilitatea acestor reactoare, Burduja a admis faptul că ar putea avea o profitabilitate mică. „Aici trebuie facută o analiză. Primele module poate au o profitabilitate mică, dar trebuie vazute si efectele indirecte ale unei asemenea investiții strategice”.

Acuzațiile care vin din SUA legate de proiectul NuScale

Proiectul NuScale a fost anulat în SUA, fiind invocată creșterea cu 53% a costurilor, în toamna anului trecut. Reactoarele urmau să fie construite în Utah, însă NuScale și Utah Associated Municipal Power Systems au convenit să anuleze proiectul.

O companie de analiză financiară, Iceberg Research, arată într-un raport recent că, după eșecul proiectului în Utah, SUA NuScale nu are un contract serios, iar marketingul său se bazează pe afirmații înșelătoare. Iceberg vorbește despre incertitudinea proiectului în România. Reamintim că NuScale are un parteneriat cu Nuclearelectrica pentru un proiect inovator privind construirea de mini-reactoare la Doicești.

Potrivit raportului, problema este că această afirmație este „extrem de înșelătoare”. Certificarea a fost pentru proiectul original al reactorului de 50 MW putere.

Însă, NuScale a modificat proiectul, crescând puterea la 77 MW, după ce a constatat că varianta cu 50 MW nu este rentabilă economic. Pentru noua variantă, NuScale nu are nicio aprobare.

Procesul de reglementare pentru noul reactor este mai complex decât prezintă NuScale, arată raportul.

Reactorul de 77 MW nu este o simplă actualizare a designului, deoarece creșterea puterii poate aduce modificări importante asupra componentelor critice ale reactorului, spune raportul.

Potrivit raportului, NuScale a solicitat o aprobare standard de proiectare, nu o certificare completă. Aprobarea standard de proiectare este un pas mai puțin riguros în procesul de aprobare și este așteptată să fie acordată în iulie 2025. Pentru certificare completă, procesul ar dura încă doi ani.

„NuScale induce în mod deliberat ideea că designul său actual a fost certificat, ceea ce este absolut incorect. Procesul de reglementare va dura, în realitate, ani, înainte ca NuScale să își poată comercializa SMR-uri, cu condiția să existe cerere”, se mai precizează în raport.

Blocaj în România

Raportul amintește și de blocarea proiectului NuScale în România. Ministerul Energiei s-a abținut, în ședința AGA Nuclearelectrica din 17 aprilie, de la votul pentru continuarea proiectului. Iceberg Research spune că această incertitudine începe să arate ca „dezastrul” din Utah, unde Utah Associated Municipal Power Systems a anulat proiectul.

Reamintim că acționarii Nuclearelectrica ar fi trebuit să voteze, în ședința din 17 aprilie, continuarea proiectului NuScale în baza acestui studiu de prefezabilitate. Însă, Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar, s-a abținut de la vot, iar propunerile de pe ordinea de zi, toate fiind legate de proiectul NuScale, au fost blocate.

Singurul proiect acreditat din Occident privind construirea reactoarelor modulare mici este mort, arăta ziarul britanic The Telegraph, în decembrie, amintind de eșecul din Idaho. Conceptul arăta excelent pe hârtie, însă au apărut întrebări serioase cu privire la punerea sa în practică, mai arată The Telegraph.

Planul inițial era ca România să dezvolte aceste SMR-uri după SUA, însă acum a devenit principalul posibil client al NuScale.

Pentru mai multe amănunte despre proiectul NuScale, citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro