Sari direct la conținut

Secretul celui mai bun om de afaceri imigrant din Italia, romanul Florin Simon

HotNews.ro
Florin Simon, Foto: HotNews.ro
Florin Simon, Foto: HotNews.ro

Multi l-au intrebat pe Florin Simon, bacauanul de 42 de ani care a castigat premiul pentru cel mai bun om de afaceri imigrant al anului din Italia, care este reteta succesului sau. Potrivit organizatorilor, intreprinzatorul va realiza un volum de afaceri de circa 19 milioane de euro in 2012. De fiecare data, Florin Simon a raspuns simplu: „munca”. „Ma trezesc la ora sapte dimineata, iar seara, sau mai bine zis noaptea, cand ajung acasa, nici nu ma mai uit la ceas. Angajatii mei, au program fix. Eu si sotia mea, nu”.

Despre premiul pe care romanul l-a primit ieri in prestigioasa cladire „Casa del Cinema” din centrul Romei, in fata numerosilor jurnalisti italieni, spune ca nici nu ar fi trebuit sa-l tina el in mana. „Cred ca, mai degraba, l-ar fi meritat sotia mea, Maria. Fara ea nu as fi ajuns unde sunt acum”.

  • Romanul de la Roma..nia

Este aproape imposibil ca vreun roman din centrul Italiei sa nu fi cumparat un produs importat de firma lui Florin Simion, al carei nume este chiar „Roma..nia”: borcane cu zacusca, pateuri, sticle de vin: toate cu eticheta importatorului.

Florin recunoaste ca drumul succesului a fost lung. In Romania a lucrat tot in comert. Dar, in 1996 si-a dat seama ca e greu sa faci afaceri.

Asa ca luat-o „de la zero”, in Italia. A lucrat mai intai ca simplu muncitor, locuind intr-o camera cu alti cinci conationali. Apoi, dupa ce a adunat ceva bani, si-a deschis un magazin cu produse alimentare romanesti.

„Am avut momente in care nu mai gaseam solutia. Nu credeam ca vom reusi, era cat pe ce sa ne lasam prada deznadejnii. Dar am mers inainte, aveam un proiect”. La un moment dat, Florin a simtit afacerea: din ce in ce mai multi romani isi deschideau magazine. Lipsea un depozit. In afaceri e nevoie si sa-ti asumi riscul, spune. Sotii Simon si-au vandut apartamentul in Bacau si au deschis depozitul de care era nevoie. „Cand ne-am vandut apartamentul era totul clar. Prietenii ziceau ca suntem nebuni, dar noi presimteam ca totul va merge conform planurilor noastre”, isi aminteste Florin Simon.

Furnizor pentru italieni, indieni si chinezi

Acum romanul are un depozit de cateva mii de metri patrati la Roma si 6 camioane. Este furnizorul a peste 400 de magazine din centrul si sudul Peninsulei.

Crestere a volumului de afaceri pe timp de criza? „Sigur, se poate. Mai sunt si magazine romanesti care dau faliment, dar intre timp, altele se deschid. Comertul e un fel de arta, nu oricine se pricepe.”

La baza succesului dumneavosatra in afaceri este si dorul romanului de mancarea de acasa?

„Romanul, cand vine obosit de la munca, vrea o felie de paine cu ceva consistent. Nu paste. Mezelurile italienesti nu sunt pe gustul nostru. Cele romanesti au un gust mai afumat. De aceea romanii prefera salamul sau pastrama noastra. Daca ar fi sa fac un top al produselor care s-au vandut cel mai bine in ultimii ani, pe primele locuri, dupa mezeluri, vin semintele si pufuletii. Se poate spune seminte? Da, semintele se vand bine, chiar mai bine decat conservele de legume. La fel de bine ca si conservele cu pate de ficat”.

Printre clientii depozitului en gros al romanului nu sunt doar conationali. Si alti au „mirosit” afacerea. „Sunt comercianti italieni, indieni, bengalezi, ba chiar si chinezi. Au magazine in cartierele cu romani. Si-au dat sema ca e un avantaj sa ai cateva rafturi cu produse „made in Romania”.

  • Afacere in familie

Un alt secret al romanului este armonia in familie. Sotii Simon au doi baieti: cel mare are 17 ani, cel mic 9. „Eu cu sotia ne completam reciproc. Lucram impreuna, am impartit totul. Copiii sunt buni la invatatura, cel mare ne ajuta in vacanta”. Un rol in familie l-a avut si bunica, mama lui Florin, fosta invatatoare: „ne-a ajutat cand a fost mai greu. Noi eram plecati toata ziua la munca, ea a stat cu copiii”, marturiseste Florin.

Florin Simon e bacauan si il intreb ce parere are despre cei care ii acuza pe moldoveni ca ar fi lenesi sau ca au fost primii care au emigrat.

„Noi, moldovenii, suntem invatati cu greutatile de mici, de aceea am invatat si sa ne descurcam. Multi si-au cautat norocul in afara pentru ca acasa era foarte greu. E adevarat ca mai sunt si unii care au probleme cu adaptarea, dar e valabil pentru toata lumea. Am 37 de angajati romani, din toate colturile tarii: toti sunt muncitori si cinstiti si nu fac deosebire intre ei”.

In Romania, nu s-ar mai intoarce, desi se simte roman: „Am inceput demersurile pentru obtinerea cetateniei italiene tarziu, mai mult pentru copiii nostri”. Cand are timp, urmareste la televizor, ceea ce se intampla in Romania. „Nu imi place ceea ce vad, am ramas cu un gust amar cand am vazut cum se cearta intre ei. In Romania, lucrurile ar trebui schimbate de la radacina”.

Florin Simon merge des in tara, nu doar pentru business. „Asta vara am stat 20 de zile, am imbinat utilul cu placutul, am facut si o mica vacanta”.

  • Faina italieneasca

Tot in Romania planuieste sa-si extinda afacerea. De cateva luni, aduce marfa din Peninsula, in special pentru restaurantele italiene. Unul din cele mai cerute produse este… faina: „cea italiana are un gust specific, cu faina romaneasca pizza nu are acelasi gust”. Romanul mai duce in Romania prosciutto, mozzarella si mezeluri traditionale italiene.

La sfarsitul interviului ii pun o ultima intrebare. Exista un lucru pe care a visat sa si-l cumpere sau sa il faca, atunci cand va ajunge la succesul deplin? Dupa un moment lung de gandire, imi raspunde: „De opt ani de zile nu imi mai fac planuri, nici macar pentru o vacanta. Sunt multumit ca nu mi-am pierdut din vedere idealul: de a ma realiza prin munca onesta. Am satisfactia ca il vad realizat in fiecare zi.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro