Sari direct la conținut

Șeful AIEA vrea să reia cooperarea cu Coreea de Nord: Phenianul are „un număr foarte mare de facilități nucleare, singurele din lume care nu sunt monitorizate”

HotNews.ro
Șeful AIEA vrea să reia cooperarea cu Coreea de Nord: Phenianul are „un număr foarte mare de facilități nucleare, singurele din lume care nu sunt monitorizate”
Această fotografie realizată pe 22 aprilie 2024 și difuzată de Agenția Centrală de Știri Coreeană (KCNA) îl arată pe liderul nord-coreean Kim Jong Un în timp ce supraveghează un exercițiu de contraatac nuclear, desfășurat de o unitate de „artilerie cu rachete”, într-o locație nedezvăluită din Coreea de Nord / Sursa foto: STR / AFP / Profimedia

Într-un interviu publicat luni în ziarul rus Izvestia, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, și-a exprimat dorința de a relua contactele cu Phenianul pentru supravegherea securității facilităților nucleare din Coreea de Nord, informează AFP.

„Cred că trebuie să reluăm cooperarea cu RPDC”, a declarat Grossi, folosind acronimul oficial al Coreei de Nord (Republica Populară Democrată Coreeană).

Experții AIEA, care vizitau regulat Coreea de Nord începând din 1992, au fost expulzați din țară în aprilie 2009. În aceeași lună, Phenianul s-a retras din negocierile internaționale lansate în 2003 privind programul său nuclear, pentru ca apoi să efectueze al doilea test al unei bombe atomice, în luna următoare.

„Este imposibil să rescriem istoria. Lucrurile au evoluat așa cum au evoluat. Dar sper că vom putea reînnoi legăturile cu RPDC, de exemplu în domeniul securității nucleare”, a declarat Grossi, pentru Izvestia.

„Țara are un program nuclear foarte ambițios care include producția de combustibil, prelucrarea uraniului, regenerarea și reactoarele nucleare. Și nu mă refer la arme nucleare, ci la un număr foarte mare de facilități nucleare, singurele din lume care nu sunt monitorizate”, a continuat șeful AIEA.

„Și astfel, nimeni nu știe dacă sunt respectate standardele minime de securitate”, și-a arătat îngrijorarea Grossi, referindu-se atât la specialiștii din cadrul AIEA, cât și la țările vecine, inclusiv Rusia și China.

„Încep să promovez ideea de a încerca să privim viitorul cu alți ochi, fără a uita că (nord-coreenii) au un program nuclear care contravine rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU. Uneori trebuie să acordăm atenție problemelor practice, care sunt de asemenea importante”, a mai spus el.

Rafael Grossi a cerut, de asemenea, ca în dosarul nuclear iranian să fie evitate aceleași greșeli făcute în cazul Coreei de Nord.

„Cu RPDC nu trebuie să repetăm scenariul (din Iran, n.r.), unde toate eforturile și negocierile de zeci de ani au fost în zadar”, a pledat el.

Izolarea Coreei de Nord față de comunitatea internațională a crescut în ultimii ani, Phenianul întrerupând toate legăturile cu țara vecină, Coreea de Sud. De asemenea, Coreea de Nord și-a înmulțit numărul de testări de armament – teste interzise de rezoluțiile ONU – și, sub conducerea dictatorului Kin Jong Un, s-a apropiat de Rusia și China.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro