Sari direct la conținut

Șeful CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, acuzat că ar fi luat mită peste 3,2 milioane de euro, contestă controlul judiciar și sechestrul pe bunuri / Viața de lux a unuia din cei mai influenți lideri PNL

HotNews.ro
Seful CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Seful CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Consiliului Județean Prahova Iulian Dumitrescu contestă atât controlul judiciar, cât și sechestrul pus de procurori pe averea sa în dosarul în care DNA îl acuză că ar fi primit mită 16 milioane de lei (peste 3,2 milioane de euro) de la un om de afaceri căruia îi ceruse 47,5 milioane de lei. Prin ordonanţa emisă de procurori și contestată de Dumitrescu, acestuia i se interzice să își exercite funcția de șef al CJ.

Iulian Dumitrescu a contestat la Tribunalul București controlul judiciar impus de DNA, iar contestația sa va fi judecată în 8 februarie.

Prin controlul judiciar, Dumitrescu are mai multe interdicții, între care cea de a ocupa funcția de președinte al Consiliului Județean Prahova.

Acuzațiile pe care DNA i le aduce lui Iulian Dumitrescu: Ar fi cerut mită 47,5 milioane de lei, din care ar fi primit 16 milioane / Vacanțe de lux în Dubai, Mykonos sau Nisa

Iulian Dumitrescu a fost plasat de DNA sub control judiciar, în 1 februarie, pentru luare de mită şi fals în declaraţii, iar sora sa şi soţul acesteia sunt urmăriţi penal pentru complicitate la luare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii.

De asemenea, procurorii au pus sechestru asupra conturilor bancare ale celor trei, asupra unui imobil al lui Iulian Dumitrescu și asupra a 19 imobile ale surorii și cumnatului șefului CJ Prahova.

Acuzațiile pe care i le aduce DNA:

  • „Cu ajutorul cumnatului său, în perioada noiembrie-decembrie 2022 Iulian Dumitrescu i-ar fi cerut unui om de afaceri achiziționarea în schimbul sumei de 47.500.000 lei a părților sociale deținute de sora sa la o societate comercială, valoare supraevaluată față de valoarea reală a acestora, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu ca președinte de Consiliu Județean (CJ) Prahova.
  • Până în 4 decembrie 2023, Dumitrescu ar fi primit, cu ajutorul celor doi complici – sora și cumnatul său – suma totală de 16.210.000 de lei.
  • La momentul pretinderii acestora de bani, una dintre firmele omului de afaceri ar fi avut în derulare un contract cu CJ Prahova, iar ulterior achiziționării societății comerciale de la cumnatul lui Iulian Dumitrescu i s-ar mai fi atribuit un nou contract de lucrări cu beneficiar CJ Prahova.
  • Ulterior pretinderii, sora lui Iulian Dumitrescu ar fi întocmit în fals un extras de cont în numele societății tranzacționate care cuprindea mențiuni nereale privind soldul inițial al contului, rulaje și operațiuni efectuate pe acest cont în perioada ianuarie-februarie 2023.
  • Tot ulterior pretinderii banilor, în luna iunie 2023, pentru depunerea la organul fiscal a situațiilor financiare aferente anului 2022 ale societății tranzacționate, cumnatul lui Iulian Dumitrescu ar fi dat o declarație necorespunzătoare adevărului.
  • Cei doi complici, deși nu ar mai fi avut în 2023 nicio calitate oficială în cadrul societății tranzacționate, ar fi continuat să gestioneze sume de bani din unele din conturilor bancare ale acesteia, din care o parte ar fi ajuns în final la Iulian Dumitrescu, sau după caz ar fi fost folosită în beneficiul acestuia”.

DNA îl acuză pe Dumitrescu și de fals în declarațiile de avere din datele de 08.06.2021, 19.04.2022 și 15.06.2023, după caz:

  • ar fi menționat o valoare mai mică a dividendelor încasate de soția sa de la o societate comercială în care aceasta era asociat, nefiind declarată o suma totală de 122.400 lei
  • nu ar fi menționat împrumuturi primite direct de la persoana menționată la pct. 2 în cuantum total de 2.575.000 lei
  • nu ar fi menționat suma totală de 3.451.881,82 lei, 50.075 lire sterline și 24.000 euro cheltuită în beneficiul său și al membrilor familiei sale din conturile persoanei fizice menționată la pct. 2”.

Potrivit procurorilor, „sumele respective ar fi fost cheltuite preponderent pentru excursii în străinătate și bunuri de lux achiziționate din afara țării, liceu privat, cursuri tenis, chirie într-un complex rezidențial de lux etc.”.

Într-un an și jumătate, Iulian Dumitrescu ar fi cheltuit aproape 600.000 de euro pe produse de lux şi vacanţe, pe lista destinațiilor aflându-se Dubai, Abu Dhabi, Insulele Maldive, Capri, Mykonos și Nisa.

Chirie de 6.000 de euro lunar pentru un apartament de lux închiriat de la Cristi Chivu în complexul construit de Țiriac

Președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, locuia într-un apartament de lux de 800 de metri patrați din cartierul Stejarii, locuința fiind închiriată de la familia fostului fotbalist Cristi Chivu, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Potrivit acelorași surse, Dumitrescu ar fi plătit o chirie lunară de 6.000 de euro. Complexul rezidențial de lux Stejarii din nordul Capitalei a fost dezvoltat de Ion Țiriac.

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a vorbit, vineri seară, la Digi24, despre apartamentul de lux în care locuia Iulian Dumitrescu.

Rareș Bogdan a spus că nu crede că acea locuință era chiar atât de mare, pentru că a stat și el în complex în urmă cu câțiva ani și „nu există apartamente de 800 mp, cu excepția celui al domnului Ion Țiriac”.

  • „Personal, nu cred că în acel complex, cu excepția apartamentului domnului Ion Țiriac, există apartamente de 800 mp, nici cel al domnului Chivu. Nu cred că au 800 mp, dar puteți întreba. Fotbalistul Chivu, celebrul fotbalist al naționalei României, a fost unul dintre cei opt achizitori ai unui apartament din complexul construit de omul de afaceri Ion Țiriac, din cele 240 de apartamente.
  • Restul apartamentelor nu s-au mai vândut niciodată, domnia sa a ales să le închirieze.
  • Am înțeles că Iulian Dumitrescu, colegul meu de partid, a închiriat apartamentul de la domnul Cristian Chivu, câți metri pătrați are nu știu, nu am fost să văd. Dar nu cred că există apartamente de 800 mp în acel complex, cu excepția celui al domnului Țiriac.
  • Eu am locuit acolo până acum 5 ani. Apartamentele pe care le-am ocupat nu erau mici: primul era de 80 mp, al doilea de 112 mp și al treilea, ultimul, de 154 mp. În ultimul am stat când au venit copiii mei de la Cluj și soția. Nu știu de astfel de apartamente în acel complex, dar este simplu de aflat de pe site, pentru că ele se închiriază, nu se cumpără”, a declarat Rareș Bogdan la Digi 24.

Cine este Iulian Dumitrescu

În vârstă de 51 de ani, Dumitrescu este născut în judeţul Prahova, la Vălenii de Munte, însă mare parte a carierei sale politice s-a desfăşurat în judeţul Călăraşi.

Iulian Dumitrescu a avut două mandate de senator din partea PNL: 2012 – 2016, senator de Călăraşi, 2016 – 2020, senator de Prahova.

Înaintea alegerilor locale din 2020, el a preluat şefia filialei Prahova a PNL, stabilindu-şi domiciliul în oraşul Plopeni. A candidat din partea PNL pentru Consiliul Judeţean Prahova, obţinând, în 2020, sprijinul USR. Preşedintele de la acea vreme al USR Prahova, Mihai Poliţeanu, anunța public că partidul îl va susţine pe Dumitrescu pentru preşedinţia CJ Prahova.

Odată ce a ajuns șef al Consiliului Județean Prahova, Dumitrescu a susţinut în alte funcţii importante vechi colaboratori de-ai săi, pe care i-a adus în Prahova din judeţul Călăraşi, unde ocupaseră funcţii în administraţia din acel judeţ, scrie News.ro.

Un exemplu în acest sens este Dumitru Tudone, fost secretar general al Consiliului Judeţean Călăraşi, care şi-a făcut mutaţie în judeţul Prahova pentru a lucra în administraţia locală din acest judeţ. Familia lui Tudone este în Călăraşi, afirmă surse apropiate politicianului. La momentul în care a fost ales vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Tudone era trimis în judecată de DNA, fiind ulterior achitat.

În cei peste trei ani de când conduce CJ Prahova, Iulian Dumitrescu a fost acuzat că ajunge foarte rar la birou, adversarii săi politici afirmând, în discuţii informale, că acesta conduce instituţia „prin telefon”.

Iulian Dumitrescu a intrat în conflict direct cu primarul municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici, care în acest mandat l-a acuzat pe preşedintele CJ Prahova că a făcut mai multe acţiuni sau a respins unele măsuri cu scopul de a prejudicia imaginea publică a edilului din Ploieşti, deşi cei doi au fost aleşi sub sigla aceluiaşi partid.

Ales prim-vicepreședinte al PNL în septembrie 2021, în „echipa câștigătoare” a lui Florin Cîțu, Iulian Dumitrescu – unul dintre cei mai influenți lideri din PNL – a fost în cărți, în octombrie 2021, pentru funcția de ministru al Transporturilor în guvernul minoritar PNL-UDMR cu Nicolae Ciucă premier.

În vara lui 2021, Iulian Dumitrescu și senatorul liberal George Stângă au fost înregistrați de DNA în biroul lui Cătălin Drulă, atunci ministru al Transporturilor, căruia îi cereau să îi păstreze în funcție pe șefii Asociației Române de Salvare a Vieților Omenești pe Mare și Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați, după cum rezultă din propunerea de arestare preventivă transmisă de procurorii DNA Tribunalului Constanța, consultată de G4Media.ro.

Împrumuturi de aproape 150.000 de euro către PNL și persoane fizice

Conform celei mai recente declaraţii de avere, completate în iunie 2023, Iulian Dumitrescu deţine împreună cu soţia un apartament de peste 150 de metri pătraţi achiziţionat în 2008 şi unul de 45 de metri pătraţi cumpărat în 2005, precum şi un autoturism Range Rover din 2014.

În 2023, Dumitrescu menţiona, la capitolul împrumuturi, 45.000 de euro daţi Partidului Naţional Liberal, precum şi trei împrumuturi către persoane fizice, totalizând 170.000 de lei şi 70.000 de euro.

Preşedintele CJ Prahova are mai multe conturi în lei care totalizează sub 70.000 de lei.

La capitolul ”datorii”, el menţionează un credit de aproape 127.000 de euro la First Bank, scadent în 2036, precum şi un împrumut de la o persoană fizică, în valoare de 180.000 de dolari, contractat în 2012 şi scadent anul acesta.

În 2022, el a încasat 164.268 de lei de la CJ Prahova.

În 2020 a vândut un teren de aproape un milion de lei unei societăţi, teren situat în judeţul Ilfov, şi în aceeaşi zi a vândut pentru 775.000 de lei, aceleiaşi firme, un alt teren situat în judeţul Dâmboviţa.

După dosarul deschis de DNA, Dumitrescu a anunțat că demisionează din toate funcţiile deținute în PNL, deoarece, spune el, „partidul nu are nicio legătură cu această speță”.

CITEȘTE ȘI:Ciucă: Nu a fost cazul să-i cer lui Iulian Dumitrescu să demisioneze. Am avut o discuţie şi a fost fără echivoc / Ce spune despre sumele enorme cheltuite de șeful CJ Prahova

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro