Sari direct la conținut

Șeful Electrica este în situație de incompatibilitate și poate pune compania în riscul de a fi sancționată / ANRE se ferește să intervină

HotNews.ro
Dumitru Chiriță, Foto: Inquam Photos / George Călin
Dumitru Chiriță, Foto: Inquam Photos / George Călin

Dumitru Chiriță, fost deputat PSD și fost șef al ANRE, este, în prezent, și președintele Consiliului de Administrație al grupului Electrica, și director general adjunct la Electrica Furnizare, ceea ce îl pune în stare de incompatibilitate potrivit normelor europene, așa-numitele reguli de unbundling.

În această situație care durează din februarie, ar putea interveni ANRE, reglementatorul pieței energiei, însă nu dorește să o facă, deoarece este puternic susținut de PSD, la nivelul cel mai înalt, au declarat pentru HotNews.ro surse din instituție.

Electrica este unul dintre cele mai mari grupuri energetice din România, cu profit net de 772 milioane lei anul trecut, la venituri de peste 9,8 miliarde lei. La Electrica cel mai mare acționar este statul român, care a rămas cu 48,4%, după listarea pe bursă.

HotNews.ro a transmis către ANRE o solicitare pe această temă încă din 11 iunie, însă nici până acum nu a fost transmis răspunsul, în ciuda insistențelor. Potrivit surselor din instituție, răspunsul este finalizat, mai trebuie doar să primească acceptul șefului ANRE, George Niculescu, pentru a fi furnizat. Întrebat recent ce se întâmplă cu răspunsul în condițiile în care el a fost finalizat, Niculescu a spus că verifică și va reveni. Dar nu a mai revenit.

Pe aceeași temă, HotNews.ro a transmis o solicitare și către Electrica, pe data de 12 februarie. Nu a fost transmis niciun răspuns.

Nici Dumitru Chiriță nu a răspuns la întrebarea HotNews.ro dacă va renunța la una din funcții pentru a ieși din starea de incompatibilitate.

Întrebările HotNew.ro către ANRE:

  1. În ce măsură Dumitru Chiriță se află într-o situație de incompatibilitate și încalcă regulile privind unbundling-ul, în condițiile în care este Director General adjunct al Electrica Furnizare si totodata Președinte CA al holdingului Electrica, calitate in care poate avea/are acces la informatii sensibile comercial ale DEER, compania de distribuție a grupului?
  2. Ce măsuri va lua ANRE față de această situație?
  3. Este pasibil grupul ELSA de o amenda de 10% aplicata la cifra de afaceri a grupului?

De ce nu poate fi Chiriță șef și la Electrica SA și la Electrica Furnizare

Regulile europene, transpuse în legislația românească, interzic deținerea, în același timp, a unor funcții de conducere la companii de furnizare și distribuție în energie. Este așa-numitului „unbundling” al operatorilor de rețea din domeniul energiei. Grupul Electrica deține atât compania de distribuție Distribuție Energie Electrică Romania, cât și cea de furnizare Electrica Furnizare.

Ca șef al Consiliului de Administrație al Electrica poate avea acces la documente și informații legate de distribuție, în timp ce este director la Furnizare, ceea ce ar pune sub semnul întrebării independența operatorului de distribuție.

Dumitru Chiriță, fostul deputat susținut de PSD în funcții de interes din domeniul energetic, este, începând din 12 februarie 2024, și președintele Consiliului de Administrație al Electrica. Aceasta în condițiile în care din noiembrie 2023 era director general adjunct la Electrica Furnizare.

Sancțiuni de până la 10% din cifra de afaceri

Operatorul de distribuție trebuie să își mențină independența față de furnizare, potrivit art. 48, din Legea energiei 123/2012.

Potrivit unui document consultat de HotNews.ro legat de aplicarea regulilor de unbundling, ELSA este o companie – mamă care coordonează atât activitatea de furnizare, cat şi pe cea de distribuție. Nu poate fi exclus riscul ca prezența unui membru al executivului Electrica Furnizare în Consiliul de Administrație ELSA „să fie interpretată ca o implicare a ELSA, indirect şi simultan, atât în activitatea de furnizare, cat și în cea de distribuție (cel puțin în ceea ce privește accesul la informații esențiale legate de această activitate)”.

În cazul în care există suspiciuni, ANRE s-ar putea sesiza și demara o investigație.

Pentru nerespectarea regulilor privind independența operatorului de distribuție, există două tipuri de sancțiuni:

  • pentru încălcarea obligațiilor privind programul de conformitate, amendă de la 10.000 lei până la 200.000 lei.
  • încălcarea obligațiilor privind independența distribuitorului se sancţionează cu amendă cuprinsă între 5% şi 10% din cifra de afaceri anuală.

Cine este Dumitru Chiriță și drumul său de la electrician, facultate terminată la 37 de ani, la conducerea unei mari companii

Dumitru Chiriță a fost șef al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) din toamna lui 2017 până în primăvara lui 2023, înainte fiind, pe rând, electrician, sindicalist și apoi deputat PSD.

Dumitru Chiriță (60 ani) a terminat facultatea la 37 de ani, potrivit CV-ului depus la Agenția Europeană de Reglementare în Energie (ACER), unde ar fi încercat, la un moment dat, să obțină o funcție. A terminat Facultatea de Drept și Relații Internaționale la Universitatea Nicolae Titulescu și a făcut un master la Facultatea de Drept, la Universitatea București. Însă, nu a menționat și anii în care ar fi finalizat aceste studii.

Însă acest lucru nu a fost un impediment pentru numirea sa pe funcții importante, precum cea de șef al ANRE, în perioada octombrie 2017 – aprilie 2023, deși tangențele sale cu domeniul energiei nu erau chiar relevante.

În CV-ul de pe site-ul Electrica nu a menționat, însă în cel de pe site-ul Camerei Deputaților apare faptul că în trecut, Chiriță a fost electrician. Din 1981 până în 1990 a fost chiar electrician șef de tură. Apoi, până în 1999 a fost sindicalist.

Cum a gestionat criza energetică

În 2011, Dumitru Chiriță era acționar al SC Sindserv SA, societate controlată de Federația Energia Mileniului III, care se ocupa de citirea contoarelor de energie electrică, având contracte cu Electrica SA.

Din 2000 până la momentul numirii în funcția de președinte al ANRE a prins trei mandate de deputat, cu o pauză între 2004 și 2008 când a fost vicepreședinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

În calitate de șef al ANRE, Chiriță a fost acuzat de opinia publică, în mai multe rânduri, că a gestionat defectuos criza energetică. De altfel, în plin scandal legat de facturile la energie, Chiriță a plecat în vacanță în Republica Dominicană, potrivit cursdeguvernare.ro.

De asemenea, liberalizarea pieței energiei de la sfârșitul anului 2020 – începutul lui 2021 a creat panică în rândul populației, în condițiile în care consumatorii casnici nu știau ce trebuie să facă. Cei mai mulți consumatori au aflat abia după ce a început liberalizarea că trebuie să încheie contracte cu furnizorii de pe piața liberă, pentru a beneficia de prețuri mai avantajoase. Nici atunci Chiriță nu a dorit să iasă public pentru a oferi explicații.

După ce a predat mandatul de șef al ANRE, în aprilie 2023, a rămas în cadrul instituției, până în octombrie 2023, pe funcția de expert la cabinetul unui vicepreședinte.

Prevederi din legislația europeană și românească referitoare la regulile de unbundling

Directiva (UE) 2019/944 a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iunie 2019 privind normele comune pentru piața internă de energieelectrică: Articolul 35 – Separarea operatorilor de distribuție

(1) În cazul în care face parte dintr-o întreprindere integrată pe verticală, operatorul de distribuție este independent, cel puțin în ceea ce privește forma sa juridică, organizarea și procesul decizional, față de alte activități care nu au legătură cu distribuția. Normele respective nu creează obligația de a separa proprietatea activelor operatorului de distribuție de întreprinderea integrată pe verticală.

(2) Pe lângă cerințele prevăzute la alineatul (1), în cazul în care operatorul de distribuție face parte dintr-o întreprindere integrată pe verticală, acesta este independent în ceea ce privește organizarea și procesul decizional de celelalte activități care nu au legătură cu distribuția. Pentru a asigura această independență, se aplică următoarele criterii minime:

(a) persoanele cu funcție de conducere ale unui operator de distribuție nu pot face parte din structurile întreprinderii integrate din domeniul energiei electrice, care răspund, direct sau indirect, de gestionarea zilnică a activităților de producere, distribuție sau furnizare a energiei electrice;

(b) trebuie luate măsurile corespunzătoare pentru a asigura faptul că interesele profesionale ale persoanelor cu funcție de conducere ale operatorului de distribuție sunt luate în considerare astfel încât aceste persoane să aibă posibilitatea de a acționa independent;

Legea energiei electrice şi a gazelor naturale 123/2012: Articolul 48 – Separarea activităţilor de distribuţie şi furnizare

(1)În cazul în care operatorul de distribuţie face parte dintr-un operator economic integrat pe verticală, acesta trebuie să fie independent cel puţin în ceea ce priveşte forma sa juridică, organizarea şi procesul decizional, în raport cu celelalte activităţi care nu au legătură cu distribuţia. Această regulă nu creează obligaţia separării proprietăţii asupra activelor aparţinând operatorului de distribuţie faţă de operatorul economic integrat pe verticală.

(2) Suplimentar faţă de cerinţele prevăzute la alin. (1), în cazul în care operatorul de distribuţie face parte dintr-un operator economic integrat pe verticală, acesta trebuie să fie independent în ceea ce priveşte organizarea sa şi procesul decizional, în raport cu celelalte activităţi care nu au legătură cu distribuţia. În acest scop, trebuie aplicate următoarele criterii minimale:

a) persoanele responsabile pentru managementul operatorului de distribuţie nu pot participa în structurile operatorului economic integrat pe verticală responsabile direct sau indirect pentru operarea zilnică a activităţilor de producere, transport sau furnizare de energie electrică;

b) trebuie luate măsuri corespunzătoare pentru a se asigura că interesele profesionale ale persoanelor responsabile pentru managementul operatorului de distribuţie sunt luate în considerare, într-o manieră de natură să asigure independenţa de acţiune a acestora.

INTERVIURILE HotNews.ro