Sari direct la conținut

Șeful STS, întrebat în contextul dosarului Coldea-Dumbravă: „N-o să vedeți de la noi așa ceva”

HotNews.ro
Directorul STS, generalul Ionel Bălan, Foto: Inquam Photos / George Calin
Directorul STS, generalul Ionel Bălan, Foto: Inquam Photos / George Calin

​Marți seara, la o discuție cu presa, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), Ionel-Sorin Bălan, a fost întrebat dacă există un contract, o prevedere sau lege care să îi interzică să își folosească relațiile după pensionare – „ca să faceți bruiaj, de exemplu, adică inversul a ceea ce faceți acum”.

Generalul Ionel Bălan a organizat împreună cu alți specialiști de la STS o discuție cu jurnaliștii pentru a demonstra transparența către cetățeni a sistemului tehnic electoral și imposibilitatea ca din punct de vedere tehnic alegerile să aibă probleme.

La un moment dat, el a fost întrebat și în legătură cu tema de actualitate a dosarului Florian Coldea – Dumitru Dumbravă. Cei doi foști șefi din SRI sunt cercetați penal după ce ar fi făcut, spun procurorii, trafic de influență folosindu-și cunoștințele și informațiile din justiție.

„Ca șef al unui alt serviciu secret, STS, aveți un contract prin care Serviciul să se asigure că nu veți folosi informații sau abilități dobândite în calitate de director după pensionare pentru a schimba practic tabăra?”, a fost întrebat generalul Bălan.

Ofițerului STS i s-a dat exemplul de a face bruiaj pentru a proteja oameni care sunt urmăriți de stat sau „să fiți consultanți” în situații controversate.

„Legea mă obligă după pensionare doar să nu folosesc informații secrete. Pot lucra în consultanță, dar n-o să vedeți de la noi, de la mine și colegii mei, așa ceva”, a spus generalul Ionel Bălan.

Întrebat dacă există și o altă restricție impusă prin contractul cu STS, directorul serviciului secret a repetat că „numai aceea de a nu folosi informațiile secrete pe care le-am obținut în Serviciu. De altfel, există mulți colegi din diverse structuri ale statului care ajung să lucreze la pensie în consultanță, inclusiv în diverse țări, vă dau de exemplu Republica Moldova”.

Întrebat dacă pentru China ar putea lucra vreodată, șeful STS a negat dintr-un gest.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro