Șeful unei mari televiziuni a sărbătorit alegerea lui Donald Trump cu șampanie. Acum are o problemă mare cu proprii angajați
Rețeaua panaeuropeană de știri Euronews este zguduită în aceste zile de un conflict intern puternic. Noul redactor-șef și director general interimar este contestat de proprii angajați.
Numit în urmă cu trei săptămâni în funcție, Claus Strunz, are parte de zile grele la începutul mandatului său în fruntea Euronews. Fostul redactor-șef al Bild – cel mai important tabloid german – este contestat de personalul redacțiilor din Bruxelles și Lyon care îl acuză că încalcă angajamentul de 30 de ani al rețelei față de neutralitate și imparțialitate, scrie publicația germană Ubermedien.
Unul dintre incidente se referă la faptul că Strunz a numit guvernul german „cel mai rău din istoria Republicii Federale” pe X (fostul Twitter) și a forțat shareuirea acestei opinii pe contul oficial al Euronews, în ciuda obiecțiilor din partea echipei de social media.
Un alt episod se referă la alegerile din SUA după care Strunz ar fi sărbătorit victoria lui Trump cu șampanie în redacție și l-ar fi declarat prematur pe Trump câștigător înainte de apelul oficial al AP, încălcând protocoalele editoriale stabilite.
Mai mult, Euronews a distribuit videoclipul de felicitare de pe Instagram al premierului ungar Viktor Orbán lui Trump, fără niciun comentariu.
Situația este deosebit de delicată având în vedere structura de finanțare și proprietatea Euronews. Rețeaua primește subvenții anuale de 11 milioane de euro de la Comisia Europeană (în scădere de la 20 de milioane de euro anterior) și este deținută de un fond de investiții portughez care ar avea legături cu cercul apropiat al premierului maghiar Viktor Orbán. Membrii personalului spun că se simt intimidați să se opună intervențiilor motivate politic ale lui Strunz în știri.
Reprezentanții sindicatului din Lyon au solicitat o anchetă din partea consiliului de administrație al Euronews, invocând încălcări ale eticii. Personalul a cerut o întâlnire cu Strunz pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la faptul că conducerea sa amenință integritatea, reputația și finanțarea rețelei. În ciuda promisiunii inițiale de a menține neutralitatea atunci când s-a alăturat la jumătatea lunii octombrie, personalul afirmă că acțiunile lui Strunz au subminat în mod constant acest angajament.
Euronews a fost fondată în 1993 ca un canal de știri paneuropean de către mai mulți radiodifuzori publici. Euronews este prezent și în România, din mai 2022, cu o marcă afiliată – Euronews România – operată în parteneriat cu Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București (UNSTPB).