Sari direct la conținut

Semnal de alarmă tras de medicii de ambulator: „Cârpirea bugetului sănătății cu sume permanent mai mici decât necesarul arată disprețul statului pentru viața cetățenilor”

HotNews.ro
La medic, Foto: Nyul | Dreamstime.com
La medic, Foto: Nyul | Dreamstime.com

​Bugetul construit fără legătură cu realitatea a dus la absența finanțării sectorului medical în ultimele două luni ale anului, este semnalul de alarmă tras de Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator (A.P.M.A.). „Cârpirea din Fondul de Rezervă al Guvernului cu sume permanent mai mici decât necesarul nu face decât să arate disprețul Statului Român pentru viața și sănătatea cetățenilor săi, mult mai importante fiind majorarea veniturilor birocrației clientelare a decidenților politici și creșterea micinos-preelectorală a unor pensii ce nu vor mai putea fi plătite peste un an”, arată medicii de ambulator.

Din cauza bugetului insuficient și în lipsa rectificării bugetare, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a rămas fără bani încă de la începutul toamnei și a acumulat, în ultimele luni, datorii către furnizorii de servicii medicale – spitale, cabinete medicale, farmacii și laboratoare de analize.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu, declara săptămâna trecută că CNAS a solicitat 4,2 miliarde de lei şi a primit doar 1,7 miliarde din Fondul de rezervă al Guvernului, bani ce vor fi alocaţi, în primul rând, pentru salariile angajaţilor, restul urmând să fie distribuiţi în procente egale pentru domeniile de asistenţă medicală.

Redăm integral mesajul Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator (A.P.M.A.):

„Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator – A.P.M.A., principala organizație profesională a medicilor din ambulatoriul de specialitate din România este nevoită să tragă un semnal de alarmă în ceea ce privește pericolul în care se află furnizarea de serviciilor de sănătate pentru pacienții neinternați în spital datorită bugetului fantezist adoptat de Parlamerntul României la propunerea Guvernului.

Acest buget construit fără legătură cu realitatea a dus la absența finanțării sectorului medical în ultimele două luni ale anului, sincope, întârzieri la decontare survenind de fapt din luna august. Cârpirea din Fondul de Rezervă al Guvernului cu sume permanent mai mici decât necesarul nu face decât să arate disprețul Statului Român pentru viața și sănătatea cetățenilor săi, mult mai importante fiind majorarea veniturilor birocrației clientelare a decidenților politici și creșterea micinos-preelectorală a unor pensii ce nu vor mai putea fi plătite peste un an.

Deși clamată de către toți cei vremelnic perindați pe culoarele Puterii, dar absenți din istorie, Sănătatea se dovedește din nou Cenușăreasa lipsită de orice. Finanțarea Sănătății înseamnă mult mai mult decât asigurarea salariilor în spitale, frica de mișcările sindicale dovedindu-se mai mare decât înțelegerea nevoilor asigurării unor servicii de sănătate reale.

Degeaba ai un doctor, asistent, infirmier plătit cu un salariu mediocru dacă nu ai medicamente, reactivi, aparate, căldură, apă sau curent. Degeaba ai un spital semifuncțional, dacă medicii de familie, medicii specialiști nu mai pot funcționa deloc.

Degeaba ai în Constituție interdicția discriminării în funcție de forma de proprietate dacă în sistemul public salariile au fost plătite, dar la medicii din prespital (medici specialiști, medici de famile), care au devenit privați prin consecința legilor adoptate în trecut, banii vin cu țârâita, incomplet și cu intârziere.

Într-o țară îmbătrânită, cu vârstnici mai mulți decât tinerii activi, cu o emigrație record european, cu medici a căror medie de vârstă depășește 55 de ani, Statul nostru nu găsește de cuviință să privescă la viitor. Precum Moș Nechifor Coțcariul al lui Creangă, cel cu bojdeucă cu termopane și încălzire prin pardoseală, Premierul declamă oriunde platitudini pe lângă adevăr pe un ton sfătos, dorit popular dar găunos, încercând cu disperare să amâne schimbările ce trebuie făcute pentru ca țara să redevină funcțională. În loc să numească miniștri care știu și carte și ar putea schimba cursul spre bun simț, avem doar politruci cu școli pe puncte, făcute la distanță. Iar cei câțiva cu școli pe bune s-au integrat în decor. Cei deștepți sau eficienți, cu rezultate, sunt periculoși. Românilor le-ar putea plăcea de ei! Mai bine folosim modelul consacrat: la 30 Bacul, la 40 multiple doctorate!

Și poate-i mai prostim un an, măcar până la alegeri… deviza politicianului român.

Dar poate că vom trage noi obloanele mai întâi. Poate ne vom închide cabinetele care nu se mai pot susține, poate vom pleca și noi după colegii noștri mai orientați spre alte zări.

Și Ciolacii, Ciucii, Simionii și Șoșocii se vor trata între ei cu prișnițe și rugăciuni tardive. Pentru că așa nu se mai poate!”

Foto: Dreamstime.com.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro