Sari direct la conținut

Senatorii americani susțin aderarea Suediei și Finlandei la NATO / Sunt "țări puternice, cu capacități militare formidabile"

HotNews.ro
Mitch McConnell, Foto: Flickr
Mitch McConnell, Foto: Flickr

Liderii democrați și republicani din Senatul american au înaintat, luni, o rezoluție care susține candidatura Suediei și Finlandei pentru a adera la NATO, subliniind sprijinul pentru extinderea alianței nord-atlantice, relatează Reuters.

Va fi nevoie de o majoritate de două treimi între cei 100 de membri ai Senatului pentru a aproba extinderea alianței, fiind necesare de voturile „pentru” a cel puțin 17 republicani alături de fiecare democrat.

Principalul republican din Senat, Mitch McConnell, și Jim Risch, principalul republican din comisia pentru relații externe, s-au alăturat liderului majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, și președintelui comisiei, Bob Menendez, precum și altor senatori, pentru a introduce rezoluția.

Susținem pe deplin cererea lor de a deveni membri NATO și așteptăm cu nerăbdare aderarea lor rapidă în lunile următoare”, a declarat Bob Menendez.

Republicanul Mitch McConnell spune despre Finlanda și Suedia că sunt „țări puternice, cu capacități militare formidabile” și a afirmat în declarația sa că „finanțarea solidă a apărării ambelor națiuni înseamnă că aderarea lor ar sprijini în mod semnificativ demersul nostru de a avea o mai mare împărțire a sarcinilor în cadrul alianței”.

Republicanii au o abordare naționalistă

Mulți republicani americani au urmat exemplul liderului partidului, fostul președinte Donald Trump, în direcția unei politici externe mai naționaliste.

Donald Trump i-a acuzat pe aliații NATO că nu cheltuiesc suficient pentru propria apărare și că împovărează prea mult Statele Unite.

În Senat, 11 republicani au votat „nu” săptămâna trecută împotriva legislației care prevedea 40 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina, unii dintre ei spunând că doreau ca fondurile să fie direcționate către americani.

În luna aprilie, 63 de membri republicani din Camera Reprezentanților, aproape o treime din întregul grup parlamentar, s-au opus unui proiect de lege care reafirma sprijinul SUA pentru NATO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro