Senatul a adoptat o declaratie fata de afirmatiile ambasadorului SUA la Chisinau: Aceste declaratii nu pot impieta asupra vointei suverane a cetatenilor din Romania si Rep. Moldova privind viitorul lor comun
Senatul Romaniei a adoptat o declaratie cu ocazia aniversarii a 25 de ani de la proclamarea independentei Republicii Moldova fata de URSS in care face referire la declaratiile ambasadorului SUA la Chisinau, James Pettit, la finalul lunii august, care a spus ca „Republica Moldova nu este Romania”.
Fragmente din declaratia care a fost adoptata cu 49 voturi pentru, un vot impotriva si o abtinere de plenul Senatului:
- „Declaratiile E.S. domnul James Pettit, ambasadorul SUA la Chisinau, facute la postul Moldova 1 cu ocazia aniversarii a 25 de ani de independenta a Republicii Moldova, au fost primite cu surprindere, ingrijorare si o mare doza de insatisfactie de opinia publica din Romania.
- Sustinem ca aceste declaratii nu pot si nu vor afecta parteneriatul strategic al Romaniei cu SUA si nu vor schimba coordonatele politicii externe a Romaniei cu privire la Republica Moldova. De asemenea, aceste declaratii nu pot impieta asupra vointei suverane a cetatenilor din cele doua state privind viitorul lor comun in Uniunea Europeana si nici asupra chestiunii identitatii nationale romanesti comuna pe ambele maluri ale Prutului, ce nu poate fi interpretata sau rescrisa de altcineva.
- Senatul Romaniei afirma ca istoria dureroara si sutele de mii de victime ale represiunii staliniste isi pot afla o reparatie morala prin sustinerea cu putere, inclusiv de catre SUA, a vocatiei europene a Republicii Moldova, precum si faptul ca relatiile privilegiate de cooperare si parteneriat dintre Romania si Republica Moldova vor dobândi forma optima de manifestare prin aderarea Republicii Moldova la Uniune Europeana.”
Reamintim ca, intr-un interviu pentru Moldova 1, ambasadorul Statelor Unite la Chisinau, James Pettit, a declarat ca Republica Moldova nu e Romania, ci trebuie sa ramana un stat suveran si independent, iar o evantuala unire „nu este o alegere practica si nu este o alegere care va face lucrurile mai bune”. El a indemnat, insa, tara sa urmeze in continuare o cale europeana: „Moldova nu este Romania, Moldova isi are propria sa istorie si propriile sale provocari, printre care este faptul ca Moldova este o tara multietnica cu oameni care vorbesc limbi diferite si desigur, mai este si problema transnistreana, care nici macar nu este sub controlul Guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special in cadrul Republicii Moldova.”