Serbia a demarat studiul de fezabilitate pentru prima sa centrală nucleară
Ministerul Energiei al Serbiei a deschis o licitație pentru pregătirea unui studiu tehnic preliminar pentru a testa potențiala utilizare a energiei nucleare civile în țară, inclusiv a reactoarelor modulare mici (SMR), scrie SeeNews. Aceasta ar putea fi prima centrală nucleară a Serbiei, după ce Belgradul a interzis această tehnologie de producere a energiei în urma tragediei de la Cernobîl.
Experții selectați vor trebui să efectueze o analiză comparativă detaliată a tehnologiilor disponibile pe piață, inclusiv reactoare modulare mici (SMR) și reactoare convenționale, a precizat ministerul într-o invitație de licitație.
Ofertanții interesați își pot depune propunerile până pe 16 iulie.
Valoarea estimată a lucrării achiziționate este de 14,6 milioane de dinari (137.600 USD/128.000 euro). Lucrările la proiect sunt de așteptat să înceapă deja în al doilea trimestru al anului și să fie finalizate în termen de opt luni, se arată în comunicatul ministerului de la Belgrad.
La începutul acestei săptămâni, în timp ce a anunțat lansarea licitației, ministrul Energiei, Dubravka Djedovic Handanovic, a declarat că gigantul energetic de stat francez Electricite de France (EDF) și-a exprimat deja interesul de a participa la procedură.
În aprilie, Serbia a semnat un Memorandum de Înțelegere cu EDF privind stabilirea cooperării pe termen lung în domeniul tranziției energetice și al tehnologiei cu emisii scăzute de carbon, care creează condiții pentru un parteneriat strategic cu EDF în evaluarea potențialului de dezvoltare a program nuclear civil în Serbia.
Acordul include sprijin pentru dezvoltarea personalului profesional și schimbul de cunoștințe tehnice.
În martie, președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că Serbia este interesată să obțină cel puțin patru SMR pentru a-și spori capacitățile energetice în viitor.
Serbia a interzis până acum realizarea unor capacități de producere a energiei din surse nucleare, în urma tragediei de la Cernobîl.
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, 43% din electricitatea produsă în Serbia este bazată pe cărbune, 24% pe produse petroliere, 15% gaze naturale, 6% hidro, restul fiind energie regenerabilă.
Detalii citiți aici.