Seres: In Ministerul Economiei lucreaza fosti agenti ai serviciilor secrete
Audiat marti de Comisia de cercetare a abuzurilor din cadrul Senatului, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a declarat ca in cadrul institutiei pe care o conduce lucreaza mai multi fosti agenti ai serviciilor de securitate. Acestia au pregatire economica si au ocupat posturile prin concurs.
Membrii Comisiei senatoriale de abuzuri au intrebat care este gradul de implicare al servicilor secrete in MEC si daca exista in mod concret o colaborare intre minister si servicii.
Codrut Seres a declarat cu senintate ca exista fosti agenti care sunt incadrati acum in minister in functii de functionari publici si ca acestia ofera informatii utile. Ministrul a marturisit ca o parte din cei care au lucrat in structurile de securitate sunt acum angajati ai ministerului, mai exact in departamentele care se ocupa de comertul exterior.
„Sunt oameni care au lucrat si in serviciile secrete iar in momentul de fata sunt in MEC in zona consilierilor economici la partea de comert exterior. Au pregatire economica si au dat un concurs pentru ocuparea acelor posturi si isi fac treaba, daca nu si-ar face-o nu ar fi acolo” a explicat Codrut Seres.
Intrebat de catre jurnalisti cati fosti agenti de la serviciile secrete lucreaza la minister, Seres a fost ambiguu. „Nu stiu cati sunt, nu am facut o estimare completa. Cazurile pe care le cunosc eu au iesit din servicii intre ‘96-‘98 si au virste intre 45-55 de ani.” a explicat ministrul.
In ceea priveste existenta fostilor agenti in alte ministere, Codrut Seres a spus ca nu are informatii in acest sens. „Nu am acces la datele de personal ale altor ministere.”
Seres e convins ca fostii agenti sunt acum functionari publici onesti. „Am folosit de mai multe ori datele furnizate de ei, am trimis corpul de control pe astfel de subiecte si lucrurile s-au clarificat. Eu nu vad ca serviciile secrete ar fi ceva rau. Nu cred ca lucreaza impotriva institutiilor publice”.
Pentru a da un exemplu concret in ceea ce priveste activitatea fostilor agenti in cadrul MEC, Seres a explicat ca s-a facut la un moment dat o analiza pe ceea ce insemna activitate economica la Nuclearelectrica, cu date privind rezultatele de bilant, profitul si datoriile.
„Era prezentata acolo o diagrama si cifre care aratau ca din punct de vedere al reducerii datoriilor compania mergea bine, insa concluzia finala era ca de fapt compania statea rau”, a explicat Codrut Seres performantele colaboratorilor sai.