Sari direct la conținut

Si Franta a renuntat la porumbul modificat genetic

HotNews.ro

Guvernul Frantei a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca va interizce culturile de porumb modificat genetic (MG) MON810 pe motiv ca acesta prezinta riscuri pentru sanatate si protectia mediului. Potrivit Greenpeace, care a anuntat intentiile guvernului Francois Fillon, decizia Frantei vine sa le completeze pe cele ale Austriei, Ungariei, Greciei si Poloniei care au interzis deja MON810.

“Porumbul MON810 produs de compania Monsanto este singura planta modificata genetic (MG) care este cultivata pe scara comerciala in Europa, mai ales in Franta si Spania. La 10 ani dupa ce a fost introdus pe piata, dovezi stiintifice arata ca acest soi nu este sigur pentru mediu. Decizia Frantei de a interzice cultivarea MON810 este o victorie istorica in lupta anti OMG si un pas important pentru protejarea speciilor de animale si plante de efectele negative ale contaminarii genetice”, sustine intr-un comunicat de presa, Contiero Marco, Director politici UE OMG, Greenpeace.

Porumbul modificat genetic de DuPont and Dow si Syngenta, evaluate de Comisia Europeana

Potrivit activistilor, in saptamanile ce urmeaza, Comisia Europeana va decide asupra altor doua soiuri de porumb MG produse de companiile: “DuPont and Dow” din SUA si “Syngenta” din Elvetia.

“Avand in vedere ca ambele soiuri apartin aceleiasi familii de porumb Bt, ca si MON810, ne asteptam ca autorizarea acestora sa fie respinsa de Comisie. Aceasta decizie ar fi in linie cu recentele descoperiri stiintifice, cerintele legislatiei europene si ar reflecta vointa majoritatii covarsitoare a cetatenilor europeni care se opun utilizarii plantelor MG in agricultura”, a mai adaugat Contiero.

Alte patru tari au renuntat la culturile OMG, anii trecuti

Franta este a cincea tara dupa Austria, Ungaria, Grecia si Polonia care au interzis deja MON810. Activistii Greenpeace preseaza in intentia de a convinge si autoritatile de la Bucuresti sa renunte la porumbul MG, care a fost introdus, si la noi, in acest an.

“Daca nu se va lua o decizie imediata si in Romania, putem sa ne gandim ca Guvernul nostru apara mai degraba interesele companiilor americane producatoare de OMG decat vointa romanilor tratati pe post de cobai pentru produse MG riscante. Presedintele Sarkozi va veni in luna februarie si la Bucuresti si ne asteptam sa dea impulsul decisiv Guvernului nostru anesteziat de problema OMG”, a declarat Gabriel Paun, coordonator campanii Greenpeace Romania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro