Sari direct la conținut

Sibex: Investitorii au incheiat circa 6.000 contracte, cu o valoare de 48,6 milioane lei

HotNews.ro

La Sibex, ultima sedinta a saptamanii s-a desfasurat in cea mai mare parte a timpului sub auspicii favorabile speculatorilor pe cumparare, dupa ce pietele de capital din lume au fost „inviorate” de deciziile oficialilor europeni de a ajuta Grecia sa gestioneze criza datoriilor. Cu toate acestea, tendinta de crestere de pe piata Sibex s-a temperat apoi in cea de-a doua parte a zilei, sub influenta stirilor din SUA, iar dupa ora 16:00, am asistat la o intoarcere a preturilor pe minus. Pana la ora 17:15 au fost incheiate 6.000 de contracte, cu o valoare de 48,6 milioane de lei, iar pe parcursul saptamanii investitorii au incheiat circa 30.000 de contracte cu o valoare de aproximativ 285 milioane de lei.

Derivatul pe indicele Dow Jones Industrial Average s-a mentinut cel mai tranzactionat instrument, cu 2.700 de contracte incheiate pana la ora 17:15. Cotatia futures a Dow Jones de la bursa sibiana a atins maximul zilei imediat dupa ora 13:00 si s-a mentinut la valori apropiate de aceasta pana in jurul orei 15:00, moment dupa care a inregistrat o coborare vertiginoasa catre minimul sedintei, sub influenta pietei futures din SUA. Aceasta avea o evolutie mai degraba plata dupa ce Caterpillar a anuntat rezultate financiare sub estimarile analistilor, contrabalansand efectele pozitive aduse de rezultatele bune ale General Electric si de optimismul datorat noului plan de salvare a Greciei. Ulterior, Dow Jones a deschis pe minus la Bursa din New York. La Sibex, cotatiile futures ale indicelui american valabila la ora 17:15 pierdeau 29 puncte pe scadenta septembrie 2011 si 19 puncte pe scadenta martie 2012, dar se aflau pe plus pentru decembrie 2011, cu 15 puncte.

Pe segmentul financiar, s-a inregistrat o evolutie asemanatoare cu cea a Dow Jones. Pe piata suport actiunea SIF Oltenia s-a apreciat cu 2,01%. Numarul contractelor DESIF5 era, la ora 17:15, de 1.256 iar cotatia DESIF5 scadea pentru septembrie cu 0,37% dar crestea si pentru decembrie cu 0,07 %.

In piata derivatelor valutare s-a inregistrat o crestere importanta a volumului pe derivatul euro/leu, participantii speculand tendinta de apreciere a leului. Pe piata interbancara moneda nationala a recuperat puternic in fata principalelor valute, astfel ca s-a ajuns la cel mai ieftin euro din ultimele doua saptamani. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un curs de referinta de 4,2233 lei/euro, cu 2,21 bani sub nivelul de anterior. La Sibex, participantii au tranzactionat in special pe termen lung, observandu-se peste 600 contracte pe scadenta martie 2012, in raport cu care euro scadea cu 0,5 bani. In ultimele doua sedinte, termenul martie 2012 s-a remarcat prin lichiditate, semn ca in piata apar si investitori interesati de strategii de management al riscului valutar. Euro s-a depreciat fata de leu si pentru scadentele septembrie si decembrie.

Tot in sectorul valutelor participantii au incheiat, pana la ora mentionata, un numar de aproape 600 contracte EUR/USD_RON, cotatia monedei europene depreciindu-se cu 0,27%, pe scadenta septembrie. Trecerea in teritoriu negativ s-a petrecut tot in partea a doua a zilei, dupa ce in intervalul de la deschidere si pana in jurul orei 15:30, moneda europeana dadea semne ca-si va continua aprecierea fata de dolar. Pe plan extern, moneda comuna se indrepta spre prima apreciere saptamanala din 1 iulie incoace, dupa ce politicienii au hotarat extinderea perioadei de rambursare a imprumuturilor pentru natiunile europene cu probleme.

Pe segmentul derivate pe marfuri, uncia de aur a fost tranzactionata prin contractele SIBGOLD si SIBGOLD_RON. Pentru contractul SIBGOLD, echivalent cu o uncie, participantii au estimat o crestere de 2 dolari pe scadenta august, iar pe contractul SIBGOLD_RON, echivalent cu 10 uncii, o crestere de 2,9 dolari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro