Sari direct la conținut

Sibex: Jucatorii futures au testat contractele pe euro/franc elvetian si lira sterlina/dolar

HotNews.ro

La Sibex, sesiunea de debut a saptamanii a fost prima in care participantii au tranzactionat dupa noul program, estins pana la ora 23.15, bursa sibiana urmand sa inchida simultan cu ce de la New York. Speculatorii activi au tranzactionat pe fondul un scaderi semnificative, in corelatie cu pietele europene, unde indicii reprezentativi au inregistrat deprecieri ample, in contextul escaladarii sentimentului de teama privind un potential faliment al Greciei, se arata intr-un comunicat al Bursei din Sibiu. La ora 16:00, numarul total contractelor incheiate era de 3.700, cu o valoare de 26,25 milioane de lei.

Sedinta a fost totodata prima in care investitorii au avut la dispozitie sase noi contracte futures valutare, pe cele mai importante cursuri de schimb din lume, cum ar fi dolar SUA/yen japonez, euro/yen japonez, euro/franc elvetian, euro/lira sterlina, dolar SUA/franc elvetian si lira sterlina/dolar SUA.

Dintre contractele nou-lansate, pana la ora 16:00 s-au inregistrat tranzactii pe perechea euro/franc elvetian si lira sterlina/dolar, investitorii testand evolutia respectivelor derivate pe scadenta decembrie. Ca volum s-a detasat simbolul EUR/CHF_RON cu 270 de contracte realizate, in vreme ce pe GBP/USD_RON se observau 10 contracte. Moneda unica europeana era cotata la 1,2015 franci elvetieni pe scadenta decembrie, iar lira sterlina la 1,5853 dolari, pe acelasi termen, date valabile la ora 16:00. Tot pe segmentul derivatelor valutare, participantii au tranzactionat 477 contracte EUR/USD_RON mizand pe un dolar mai puternic. La ora 16:00, euro pierdea 0,51% pe scadenta septembrie.

Tot la ora mentionata, simbolul DEDJIA_RON se mentinea cel mai lichid, cu de peste 1.300 de contracte. Cotatiile inregistrau pierderi importante pe toate scadentele, directie similara cu semnalele futures-ului din SUA. Scaderile importante au venit dupa ce indicele japonez Nikkei a atins minimul ultimelor 28 de luni, iar in Europa actiunile bancilor au suferit scaderi importante, datorita ingrijorarilor privind expunerile in Grecia. Investitorii asteptau, de asemenea, ca presedintele american Barack Obama sa trimita Congresului panul de revigorare a pietei muncii, in valoare de 447 miliarde de dolari. La ora 16:00, cotatia DEDJIA_RON septembrie scadea la Sibex cu 139 puncte, in vreme ce pe decembrie se observa o scadere de 172 puncte.

Si aurul a fost din nou in atentia investitorilor, cu 282 contracte incheiate in prima jumatate a sedintei. Miza a fost pusa pe scaderea cotatiei unciei, atat pe termen scurt cat si pe termen mediu, pentru scadenta octombrie observandu-se o depreciere de 16,6 dolari, iar pentru decembrie de 2,6 dolari. Metalul pretios s-a devalorizat si la New York, unde unii dintre investitori au vandut pentru a-si acoperi pierderile de pe piata actiunilor.

De pe segmentul derivatelor pe actiuni s-a remarcat derivatul pe titlurile SIF5. Numarul contractelor DESIF5 incheiate pana la ora 16:00 la Sibex era de aproape 1.200. Pe termen scurt (septembrie) pretul futures al unei actiuni SIF Oltenia scadea cu 3,33%, iar pentru decembrie cu 5,37%. Pe piata suport, actiunea SIF5 se deprecia, la aceeasi ora cu 4,7%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro