Sibex: Lichiditate in crestere in sedinta de marti, pe fondul volatilitatii ridicate a cotatiilor
La Sibex, lichiditatea a crescut in penultima sedinta din luna august, in conditiile in care volatilitatea cotatiilor a fost ceva mai ampla, cu schimbari de directie. Numarul contractelor incheiate pana la ora 17:15 era de aproape 5.000, valoarea tranzactiilor situandu-se la 40 milioane de lei. Participantii au tranzactionat in conditiile in care indicii reprezentativi din Franta si Germania inregistrau pierderi, iar futures-ul din SUA a semnalizat o deschidere descendenta la NYSE.
Actiunile europene au fost afectate de publicarea unui raport care a indicat o inrautatire a sentimentelor fata de economie din UE, situatie datorata incertitudinilor despre viitorul revenirii economiei globale precum si datoriilor din regiune.
Pana la deschiderea Bursei din New York investitorii au mizat pe cresterea cotatiei Dow Jones pe termen scurt, dupa ce luni indicele american a inchis luni cu un avans de 2,26% pe Wall Street. Ulterior, semnalele de pe futures-ul american indicau scaderi ale celui mai urmarit indice din lume, dupa ce acesta a crescut cu aproape 8% in ultimele cinci sesiuni, investitorii asteptand cu prudenta noi date pentru a putea face o mai buna evaluare cu privire la starea economiei. Dintre datele asteptate se detasa ca impact nivelul indicelui care masoara increderea consumatorilor, previziunile indicand o scadere a acestuia.
Tendinta de crestere a Dow Jones pe piata sibiana s-a intrerupt in jurul orei 16:00, pretul intrand pe teritoriu negativ pentru scurt timp, pentru ca apoi ascensiunea sa se reia. Desi deschiderea de pe Wall Street a fost una negativa, cotatiile de la Sibex ale DEDJIA_RON au continuat sa creasca pe scadentele disponibile, dar avansul se reducea pe masura ce scaderea de la NYSE persista. Ca urmare, la ora 17:00, cotatia de pe scadenta septembrie a intrat din nou pe minus, insa a revenit rapid, iar la ora 17:15, se observa din nou o apreciere de 15 puncte. Nici acesta nu a rezistat mult, pretul reintrand pe minus usor.
Aceste fluctuatii mixte au atras speculatorii, lichiditatea pe scadenta scurta fiind in urcare. Cresterile se mentineau la ora precizata, la valori mai ample, si pe scadentele martie si iunie 2012. Numarul total contractelor DEDJIA_RON era, la aceeasi ora de 3.000, simbolul fiind in continuare cel mai lichid de la bursa sibiana.
Pe segmentul financiar s-au remarcat circa 1.500 de contracte DESIF5, produsul ocupand locul trei in topul sedintei. Pretul pe scadenta septembrie a deschis pe plus si a avut o tendinta dominanta pe verde pana la ora 12:00, dupa care a intrat pe minus si s-a mentinut pe aceasta directie, observata si in cazul evolutiei actiunii SIF5 din piata suport. La ora 17:15, DESIF5 septembrie scadea cu 1,56%. Pentru decembrie anul curent se inregistra o depreciere de 1,98%.
Segmentul derivatelor valutare a furnizat un volum de 227 contracte incheiate pana la ora la 17:15 pe paritatea EUR/USD, tranzactionata in lei. Moneda unica europeana s-a depreciat fata de concurentul sau principal – dolarul – participantii estimand o moneda comuna mai slaba cu 0,63% pe septembrie si 0,99% pe decembrie, conform datelor de la ora 17:15. Si pe plan extern directia monedei europene a fost una similara, aceasta depreciindu-se fata de majoritatea valutelor reprezentative. Moneda de schimb comuna a pierdut castigul din ultimele doua zile fata de dolar, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene Jean-Claude Trichet a declarat, luni, ca banca revizuieste evaluarea riscurilor inflatiei.
In piata aurului, miza s-a pus din nou pe aprecierea metalului pretios, care acumula 22 dolari pe scadenta octombrie si 23,4 dolari pe scadenta decembrie, numarul total al contractelor ajungand la 140. Pe minus s-a aflat si pretul futures al euro fata de leu cotatia indicand o depreciere de 0,17% pe scadenta septembrie.