Sibex: Speculatorii futures mizeaza pe aprecierea leului
Pe piata Sibex, cea de-a doua sedinta a saptamanii a mentinut interesul speculatorilor la un nivel bun, volumul de transfer realizat pana la ora 17.15 indicand 5200 de contracte, cu o valoare de peste 17 milioane lei. Cele mai interesante miscari au avut loc pe piata derivatelor valutare care, in ultimele sedinte, a atras volume ridicate pe fondul cresterii volatilitatii cursului de schimb euro/leu.
Moneda nationala a avut o evolutie spectaculoasa pe piata interbancara, unde s-a apreciat puternic, BNR anuntand un curs oficial de 4.1439 lei/euro, in scadere cu aproape 2,5 bani in comparatie cu nivelul precedent. Continuarea acestei tendinte si dupa ora 13:00 si apropierea de palierul de pret 4,1200 lei/euro, a facut ca investitorii de pe piata sibiana sa mizeze din ce in ce mai mult pe leu, impotriva monedei euro. Prin urmare, intensitatea tranzactiilor pe contractul futures ce urmareste evolutia paritatii EUR/RON a fost una mai crescuta decat de obicei, rezultand un numar de aproape 500 de contracte, conform datelor din piata de la ora 17:15.
Tranzactiile au fost realizate pe trei dintre cele patru scadente disponibile, pe toate fiind inregistrate scaderi importante ale cotatiei monedei europene. Astfel, euro s-a depreciat cu 2,23 de bani fata de leu pentru finalul lunii iunie 2011, cu 2,22 bani pentru septembrie 2011 si cu 2,92 pentru decembrie 2011. Pentru scadenta martie 2012, nu s-au efectuat deocamdata tranzactii, remarcandu-se lipsa ordinelor de cumparare, care indica aceeasi tendinta a jucatorilor de a miza pe leu.
Pe segmentul financiar, derivatele SIF5 au avut o evolutie pozitiva, pe trei din cele patru scadente disponibile. Participantii au incheiat, pana la ora 17:15 un numar de peste 3.900 de contracte, cele mai multe pe termen scurt. De-a lungul sedintei s-au inregistrat tranzactii in premiera pe scadenta martie 2012, cel mai indepartat orizont investitional disponibil. Pretul estimat pentru scadenta la un an a fost de 1,7595 lei/actiunea SIF5. Pe scadenta scurta (iunie) DESIF5 crestea cu 1,87% in timp ce pentru septembrie se observa o crestere de 1,22%. Pentru finalul anului curent tendinta a fost tot una pozitiva, DESIF5 apreciindu-se cu 0,88%.
Pentru derivatul pe Dow Jones, preturile au evoluat mixt, observandu-se scaderi pe termen scurt si cresteri usoare pe termen mediu si lung, in contextul in care indicii principalelor burse din Europa au scazut iar indicele DJIA scadea cu peste 15 puncte in debutul sedintei de tranzactionare de la NYSE. Tranzactiile au fost influentate si de faptul ca investitorii din intreaga lume urmaresc situatia tensionata din Libia dar si modul de actiune al autoritarilor japoneze in ceea ce priveste gestionarea crizei. Pe piata sibiana, la ora 17:15, indicele DJIA scadea cu 42 puncte pe scadenta iunie 2011 in timp ce pe scadenta septembrie 2011 investitorii tranzactionau la un pret cu doar 5 puncte mai mare decat cel de la inchiderea sedintei precedente. Pe scadenta decembrie indicele inregistra un avans de 14 puncte pe o lichiditate redusa.
Pentru derivatele pe actiunile Fondul Proprietatea volumul de tranzactionare a fost unul redus, in conditiile unei evolutii nu foarte volatile. Participantii au tranzactionat doar pe scadenta iunie pentru care numarul pozitiilor deschise a ajuns la 2.566. Cotatia DEFPR iunie valora 0,63 lei/actiune, in urcare cu 0,63%.
Pe segmentul aurului participantii de la Sibex au mizat pe scadere. Astfel, uncia pierdea 5,9 dolari pe scadenta aprilie si 6,9 dolari pe iunie. Aurul a fluctuat la New York in conditiile in care situatia din Libia, tensiunile din Orientul Mijlociu dar si scaderea dolarului au condus la alimentarea cererii de metal pretios ca si investitie alternativa.