SINTEZA Liderii politici despre comasarea alegerilor parlamentare si locale si schimbarea sistemului de vot / Ponta: Cu cat mai repede, cu atat mai bine. Poate organizam atunci si prezidentiale
Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare si schimbarea sistemului de vot la parlamentare sunt doua dintre ipotezele luate in discutie zilele acestea de principalele partide politice. Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat pentru HotNews.ro ca, „din punctul de vedere al USL-ului, cu cat avem alegeri mai repede, cu atat mai bine”. Kelemen Hunor, liderul UDMR, a anuntat ca sustine comasarea alegerilor si un vot mixt, care presupune atat colegii uninominale, cat si liste nationale. Europarlamentarul PDL Cristian Preda a precizat ca, „daca in 2012 se va vota dupa regula ‘primul clasat castiga mandatul’, atunci nici pragul electoral procentual, nici cel alternativ nu vor putea fi mentinute”.
Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare
Victor Ponta (PSD): Anticipate la Parlament, odata cu alegerile locale
Victor Ponta
Foto: Agerpres
Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat miercuri, 24 august, pentru HotNews.ro ca „trebuie sa explicam ca nu pot fi amanate alegerile locale, in Constitutie se spune foarte clar, ci putem sa avem alegeri anticipate la Parlament. Ceea ce e foarte posibil conform procedurii„.
Declaratiile lui Victor Ponta:
- Din punctul de vedere al USL-ului, cu cat avem alegeri mai repede, cu atat mai bine. Nu stiu cine castiga, daca castiga USL-ul sau PDL-ul, dar stiu sigur ca este bine sa avem un guvern care sa aiba sustinerea votului popular si nu cu parlamentari furati si cumparati la vot.
- Daca tot facem alegeri si locale si parlamentare, in acelasi timp, cel mai bine ar fi sa facem si prezidentiale, sa ne alegem si noul presedinte sa ne-apucam cu totul de treaba. Daca tot vor sa le aduca pe cele parlamentare mai repede, ca cica economisim bani, sa economisim si mai mult si sa alegem si un nou presedinte. Tot a zis domnul Presedinte ca-i pare rau ca s-a ales a doua oara, sa-l scapam de necazul asta.
- Toate lucrurile astea nu depind de noi, depind de cei de la putere. Dar repet, cel mai important lucru este ca nu putem vorbi decat de anticipate la parlamentare, nu putem sa amanam alegerile locale pentru ca, dupa Constitutie, in iulie nu mai avem niciun primar si niciun consiliu judetean si nu mai pot sa emita niciun act.
- Ne-ar conveni sa se organizeze alegerile cat mai repede, chiar si-n toamna asta. Noi am propus chestia asta, domnul Basescu s-a speriat si acum vad ca s-a razgandit. La intalnirea de la Cotroceni, impreuna cu domnul Antonescu, am propus alegeri anticipate, dar atunci nu i-a placut. Faptul ca s-a mai gandit vara asta e in regula, le facem pe toate in primavara.
- Nu ne-a contactat nimeni pe aceasta chestiune de la putere, dar ne-ar contacta degeaba. Sa vina in Parlament cu procedura de declansare a alegerilor anticipate si noi o s-o votam. Problema e sa-i convinga ei pe parlamentarii lor sa voteze, ca ai nostri voteaza. Pe pedelisti poate, dar pe uneperistii care stiu sigur ca nu mai intra, nu cred ca-i face Boc sa voteze. Din partea noastra au toate voturile pentru alegeri anticipate la Parlament, chiar daca asta inseamna sa le cupleze cu localele.
Cristian Diaconescu (UNPR): Deocamdata discutia este mai mult publica, teoretica
Cristian Diaconescu
Foto: HotNews.ro
Cristian Diaconescu, presedinte de onoare al UNPR, a declarat pentru HotNews.ro ca, „din punct de vedere politic, UNPR este pregatit sa participe la alegeri in orice data s-ar organiza ele„. „Trebuie vazut daca, din punct de vedere Constitutional, o astfel de idee poate fi concretizata„, a sustinut Diaconescu, precizand ca „fiecare partid ar trebui sa fie pregatit sa participe la alegeri in orice moment„.
„Deocamdata discutia este mai mult publica, teoretica. O evaluare fundamentala in coalitie nu s-a facut inca. In conditiile in care acest subiect a aparut in public, e clar ca se va vorbi in viitor si in interiorul coalitiei„, a continuat Cristian Diaconescu.
Kelemen Hunor: UDMR sustine comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri, 24 august, ca formatiunea pe care o conduce sustine comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Liderul Uniunii a precizat ca, pana la sfarsitul lunii octombrie, acest proiect trebuie sa fie deja conturat.
„In ceea ce priveste comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, trebuie sa ne gandim si la o economie de bani. Una este sa faci o singura campanie si altceva este sa faci doua campanii la diferenta de sase luni. Din acest punct de vedere, eu cred ca toata lumea este de acord ca o singura campanie si cuplarea alegerilor locale cu cele parlamentare este de dorit„, a declarat pentru Agerpres Kelemen Hunor.
„In plus, daca facem alegerile in acelasi timp, atunci si aliantele politice si coalitiile care se formeaza vor fi mult mai coerente la nivel national si local. De foarte multe ori s-a intamplat ca in mai-iunie, dupa alegerile locale, s-au format diverse coalitii pe plan local, iar dupa cele parlamentare, la nivel national, a fost o alta coalitie, existand astfel o incoerenta in ceea ce priveste aplicarea programului de guvernare si a politicilor publice„, a adaugat acesta.
„In momentul in care vorbesti despre schimbarea sistemului electoral, comasarea alegerilor, nu se poate fara un dialog cu opozitia. Trebuie acest dialog purtat foarte repede, in septembrie, octombrie, in asa fel incat pana la sfarsitul lui octombrie sa avem o decizie conturata. Eu sunt convins ca si partidele din opozitie vor sustine o astfel de schimbare, fiindca nici pentru ei, nici pentru cei care se afla la putere comasarea alegerilor nu va insemna din punct de vedere politic nicio pierdere„, a spus presedintele UDMR.
Crin Antonescu (PNL): Comasarea alegerilor nu va fi o drama pentru USL si nici mare afacere pentru PDL
Crin Antonescu
Foto: Agerpres
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat miercuri, 24 august, ca eventuala comasare a alegerilor nu va fi „o drama pentru USL si sunt sigur ca nu va fi nici mare afacere pentru PDL„. „Cu cat mai repede avem alegeri de orice fel, cu atat mai bine„, a spus Antonescu pentru Mediafax, precizand ca subiectul acesta va fi discutat de structurile de conducere ale PNL, asa ca afirmatiile lui sunt un punct de vedere personal.
„Nu trebuie sa scapam din atentie o problema de fond: trebuie sa definim foarte clar ce este Parlamentul, care este rolul lui, ce este parlamentarul si sa ii ajutam pe oameni sa inteleaga diferenta atunci cand aleg un primar si cand aleg un parlamentar„, a explicat Antonescu.
Cristian Preda (PDL): Sunt de acord cu organizarea viitoarelor alegeri locale si legislative in aceeasi zi
Europarlamentarul PDL Cristian Preda scrie miercuri, 24 august, pe blogul sau ca este de acord cu organizarea viitoarelor alegeri locale si legislative in aceeasi zi. „Nimeni nu va risca, de altfel, sa ceara date diferite, adica importante costuri suplimentare intr-o perioada in care resursele bugetare sunt dramuite„, a continuat Preda. Democrat-liberalul a precizat ca sunt mai multe probleme de rezolvat, insa „niciuna nu e majora”.
Printre problemele de ordin tehnic ridicate de europarlamentarul PDL se afla si cea a numarului de parlamentari. „Cel mai probabil consensul va fi realizat in jurul pastrarii bicameralismului si al reducerii insemnate a numarului de deputati si senatori„, precizeaza Preda.
„O alta chestiune strict tehnica va fi desenarea colegiilor. Pe langa faptul ca ea va fi impusa de diminuarea numarului total de alesi, mai exista un aspect relevant: e vorba despre numarul de cetateni inregistrati la recensamantul din toamna. Legea in vigoare cere de altfel o asemenea retrasare dupa fiecare recensamant. E logica, daca vrem sa avem un echilibru al corpului electoral din fiecare unitate electorala„, mai scrie Cristian Preda.
Ion Iliescu (PSD): Preocuparea PDL este ca printr-o comasare a alegerilor „sa-si asigure mai multe succese”
Ion Iliescu
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat miercuri, 24 august, pentru Agerpres ca preocuparea fundamentala a PDL este ca printr-o eventuala comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare „sa-si asigure mai multe succese”.
„Dupa experimentul de la Neamt, vor sa actioneze atat pentru alegerile locale, cat si pentru cele parlamentare cu aceleasi metode folosind mijloacele pe care le-au folosit si la Neamt. Si aceasta cred ca este preocuparea de baza cu aceasta masura de comasare„, a afirmat Ion Iliescu.
Radu Mazare (PSD): Mie imi convine in orice forma
Presedintele PSD Constanta, Radu Mazare, a declarat miercuri, 24 august, pentru Agerpres, ca ii convine orice forma in care vor avea loc alegerile in 2012, inclusiv comasarea scrutinului local cu cel parlamentar. „Sa fie sanatosi. Nu ne mai batem capul atata vreme. Da, mie imi convine in orice forma„, a spus Mazare.
Sever Voinescu (PDL): Cu alegeri decalate, institutiile paralizeaza un an, iar politicienii isi pierd mintile
Sever Voinescu
Foto: AGERPRES
Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat miercuri, 24 august, pentru Mediafax ca ideea comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare este buna pentru ca, „in proasta traditie romaneasca”, fiind decalate scrutinele, institutiile paralizeaza un an, iar politicienii „isi pierd mintile”.
PDL va purta discutii cu UDMR, pentru ca democrat-liberalii vor sa mearga in Parlament cu o propunere a coalitiei, a punctat Voinescu. Potrivit acestuia, unul dintre motivele pentru care sustine comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare este legat de costuri, aratand ca in situatia actuala Romania nu-si poate permite „sa se lase in propriile ei proaste traditii”.
Sever Voinescu a subliniat, insa, ca trebuie realizate modificari legislative in legea administratiei publice locale, ceea ce inseamna in mod concret ca simultaneitatea alegerilor locale si parlamentare „se poate realiza doar daca exista o vointa politica majoritara in acest sens”.
Emil Boc (PDL): Teoretic e posibila, va fi o decizie a coalitiei
Premierul Emil Boc a declarat marti, 22 august, ca teoretic este posibila comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare in anul 2012, insa oportunitatea acesteia va fi analizata in coalitie, care va lua o decizie in acest sens. „Nu este o discutie noua aceasta, ea a avut loc si cu mai mult timp in urma. Teoretic este posibila, vom analiza oportunitatea ei si vom lua o decizie in acest sens„, a precizat premierul, citat de Mediafax.
Traian Basescu: Ce se poate face legal este ca prin legea administratiei publice locale sa se mute alegerile locale odata cu legislativele
Presedintele Traian Basescu a declarat pe 3 august, la B1 TV, ca poate lua in calcul cuplarea alegerilor locale cu cele parlamentare doar daca aceasta ipoteza vine din partea partidelor. „Eu nu pot lua in calcul aceasta ipoteza (cuplarea alegerilor locale cu cele legislative -n.r.) decat daca vine de la partide. Deocamdata nu am o asemenea propunere de la partide si nici n-as avea ce sa fac, daca ei stabilesc sa fie altfel, decat la promulgare sa trimit, eventual, legea inapoi„, a explicat presedintele, raspunzand unei intrebari.
Basescu a declarat ca, din punct de vedere tehnic, alegerile parlamentare nu pot fi modificate. „Ce se poate face legal este ca prin legea administratiei publice locale sa se mute alegerile locale odata cu legislativele. Asa ceva se poate, dar nu este o solutie luata in calcul in momentul de fata, nici n-a fost ridicata de cineva„, a spus presedintele, citat de Mediafax.
Ipoteze ale sistemului de vot pentru alegerile parlamentare
Victor Ponta (PSD): Parlamentarii alesi dintr-un singur tur. Cine are cel mai mult, merge in Parlament
Contactat de HotNews.ro, presedintele PSD Victor Ponta a declarat, referitor la modalitatea de vot pe care o sustine pentru alegerile parlamentare din 2012, ca sustine alegerea dintr-un singur tur. „Noi am depus un proiect in Parlament, sa se aleaga parlamentarii precum primarii si presedintii de consilii judetene, dintr-un singur tur. In septembrie ajunge legea la Senat. Daca o voteaza si PDL-ul trece si gata„, a precizat Ponta.
Cristian Diaconescu (UNPR): Votul uninominal pur ar fi mai corect
„In opinia mea, modul in care functioneaza pe actuala lege electorala sistemul de vot nu este o varianta pe care sa putem merge in continuare„, a declarat pentru HotNews.ro presedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu. Potrivit acestuia, „nu este normal ca in diverse colegii, doar pe beneficiul apartenentei la un partid sau altul, oameni de pe locul 2 sau 3 sa mearga in Parlament impotriva vointei electorilor care au trimis pe altcineva pe primul loc„.
„Aceasta chestiune trebuie in mod clar eliminata. Restul aspectelor… Ramane de vazut. Votul uninominal pur ar fi in orice caz mai corect„, a punctat Diaconescu.
Kelemen Hunor (UDMR): Noi sustinem varianta mixta – colegii uninominale si lista nationala
Kelemen Hunor
Foto: Agerpres
UDMR sustine votul mixt, care presupune atat colegii uninominale, cat si liste nationale. Anuntul a fost facut miercuri, 24 august, de presedintele Uniunii, Kelemen Hunor. Acesta a declarat pentru Agerpres ca „ideea noastra este de a asigura o reprezentare proportionala, echilibrata, voturile exprimate sa fie convertite in reprezentare parlamentara„.
„In ceea ce priveste sistemul electoral, sunt mai multe variante. Din aceste variante se poate gasi o solutie prin care reprezentarea proportionala sa fie asigurata, dar pentru fiecare partid politic, pentru fiecare actor politic trebuie sa fie foarte clar ca un sistem just trebuie sa fie unul proportional, indiferent cum ajungem la rezultat, acest lucru trebuie sa fie clar. Noi sustinem varianta mixta: colegii uninominale si lista nationala, in asa fel incat si in cazul formatiunilor mai mici, dar si in cazul celor mari, aceasta echilibrare sa fie posibila, dar inca nu am discutat in coalitie toate amanuntele„, a declarat presedintele UDMR.
Kelemen Hunor a precizat ca, desi UDMR sustine votul mixt, nu doreste sa conditioneze acest lucru de solutia comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare.
Crin Antonescu (PNL): Oamenii trebuie sa inteleaga ca votand uninominal un parlamentar ei nu voteaza un ajutor de primar
Liderul PNL, Crin Antonescu, sustine ca alegatorii trebuie sa constientizeze ca alegerea parlamentarului prin vot uninominal, in oricare din variante, nu echivaleaza cu alegerea unui ajutor de primar.
„Oamenii trebuie sa inteleaga ca votand uninominal un parlamentar ei nu voteaza un ajutor de primar, un om care mai ajuta primarul cu cate ceva de la Bucuresti. Ei aleg un om care nu face administratie locala, ci un om care face politica, pe baza unor programe, a unor ideologii, face legi pentru tara, controleaza Guvernul si institutiile de stat, vegheaza asupra echilibrului democratic. Or, aceste diferente de votare intre administratie si politica nu cred ca sunt favorizate daca vom avea alegeri locale si parlamentare comasate„, a declarat Antonescu, citat de Mediafax.
Ion Iliescu (PSD): Votul uninominal i-a favorizat pe cei cu parale, se impune revenirea la votul pe liste
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat miercuri, 24 august, pentru Mediafax ca se impune revenirea la votul pe liste pentru Parlament, deoarece votul uniominal i-a favorizat „pe cei cu parale”.
„A slabit forta partidelor, a programelor si a platformelor, a ideologiilor. A diluat relatia cu alegatorul si i-a favorizat pe cei cu parale, care nu aveau niciun program de partid. In opinia mea, se impune revenirea la votul pe liste, pentru ca votul uninominal, intr-un tur sau mai multe, incurajeaza oamenii cu parale, care isi pot cumpara voturile si care ajung in Parlament fara niciun program politic„, a precizat Ion Iliescu.
Cristian Preda (PDL): Daca in 2012 se va vota dupa regula ‘primul clasat castiga mandatul’, atunci nici pragul procentual, nici cel alternativ nu vor putea fi mentinute
Cristian Preda
Foto: AGERPRES
„E rezonabil sa credem ca pe masa se vor afla trei variante: actualul sistem, votul majoritar intr-un tur si cel majoritar in doua tururi. Cel din urma a fost propus de Presedintele Basescu la referendumul din 2007 si probabil din aceasta pricina Opozitia il va refuza. Raman celelalte doua„, scrie europarlamentarul PDL Cristian Preda pe blogul sau.
Acesta noteaza ca „PSD si PDL au anuntat ca ar prefera votul majoritar intr-un tur. UDMR se teme de renuntarea la orice dimensiune proportionalista. PNL nu a spus nimic relevant in aceasta privinta„.
„Daca in 2012 se va vota dupa regula ‘primul clasat castiga mandatul’, atunci nici pragul procentual, nici cel alternativ nu vor putea fi mentinute. Ar fi irational. O asemenea reforma ar avantaja mici formatiuni si ar democratiza scrutinul. Sustin, de aceea, cu multa caldura ideea„, incheie Cristian Preda.
Sever Voinescu (PDL): In 2008, asa-zisa compensare a determinat rezultatul alegerilor si asta e inadmisibil
Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, sustine ca regulile dupa care s-au desfasurat alegerile in 2008 trebuie modificate, avand in vedere faptul ca „sub pretextul asa-zisei compensari au ajuns in Parlament oameni care au pierdut alegerile si au ramas in afara Parlamentului oameni care au castigat alegeri„.
„Orice sistem va fi avut in vedere trebuie sa fie clar ca o eventuala compensare nu poate insemna infrangerea vointei cetatenilor. In 2008, asa-zisa compensare a determinat rezultatul alegerilor si asta e inadmisibil. Parafrazand un politician, spun si eu: sa fie compensare primesc, dar sa nu se modifice rezultatul votului uninominal„, a explicat Sever Voinescu, citat de Mediafax.
Emil Boc (PDL): Coalitia va incepe de saptamana viitoare o analiza cu privire la sistemul electoral
Emil Boc
Foto: AGERPRES
Premierul si presedintele PDL Emil Boc a anuntat ca o analiza asupra posibilitatii eliminarii sistemului de compensare la votul uninominal pentru alegerile parlamentare din 2012 va fi realizata in cadrul Coalitiei de guvernare.
„Coalitia va incepe de saptamana viitoare o analiza cu privire la sistemul electoral. Vom discuta si cu opozitia. Deocamdata nu avem o formula agreata la nivelul coalitiei pentru ca nu am inceput discutiile„, a precizat Boc, citat de Mediafax.
Traian Basescu: Sustin ideea votului uninominal necompensat, in doua tururi sau intr-un singur tur
Traian Basescu
Foto: Agerpres
Presedintele Traian Basescu a declarat ca ar sfatui PDL sa sustina un proiect al opozitiei privind legea electorala daca acesta s-ar referi la votul uninominal necompensat. „Daca vizeaza votul uninominal intr-un singur tur sau votul uninominal in doua tururi, dar uninominal necompensat, da. Orice varianta este buna pentru ca, uitati-va, avem deja mult prea multi politicieni care au iesit de pe locul doi si trei parlamentari si au uitat de mult ca sunt pe locul altuia in Parlament. Deci e mult prea multa incorectitudine cu votul uninominal compensat„, a declarat Basescu, pe 22 august, intr-un interviu acordat TVR si citat de Agerpres.
In urma cu o saptamana, presedintele Basescu a declarat ca votul uninominal necompensat intr-un singur tur la alegerile din 2012 ar fi o solutie corecta, care ar da si posibilitatea formarii unor guverne solide, nu dependente de „tot soiul de aliante”. „Sunt adeptul, fara rezerve, al votului uninominal curat, nu votul uninominal compensat, cum avem acum. Si va pot spune ca in interiorul coalitiei am redeschis subiectul, pentru ca eu cand am organizat referendumul cu privire la votul uninominal, el s-a referit la vot uninominal curat si nu compensat. Categoric, sustin ideea votului uninominal necompensat, in doua tururi sau intr-un singur tur„, a afirmat presedintele Traian Basescu, prezent la o tabara de vara de la Sulina, organizata pentru tinerii romani din diaspora.
Marton Arpad (UDMR): Coalitia de guvernare va analiza posibilitatea modificarii Legii electorale pentru alegerile parlamentare din 2012
O comisie a Coalitiei de guvernare va analiza posibilitatea modificarii Legii electorale pentru alegerile parlamentare din anul 2012. Anuntul a fost facut pe 22 august de viceliderul Grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputatilor, Marton Arpad, dupa sedinta Coalitiei. Acesta a declarat pentru Agerpres ca membrii comisiei urmeaza sa fie desemnati saptamana aceasta la nivelul fiecarui partid.
Informatia a fost confirmata si de secretarul general al PDL, Ioan Oltean. „Se alcatuieste o comisie care va analiza toate variantele de legi electorale si va veni cu o propunere in coalitie. In functie de aceasta, coalitia va decide ce varianta se va alege„, a declarat Ioan Oltean.
Renuntarea la pragul electoral la alegerile parlamentare
Cristian Preda (PDL): Alegeri intr-o singura zi si fara prag
Cristian Preda sustine, intr-un post pe blogul sau, ca „PSD si PDL au anuntat ca ar prefera votul majoritar intr-un tur. UDMR se teme de renuntarea la orice dimensiune proportionalista„.
„Daca se ajunge la majoritar intr-un tur, cum s-a stabilit de fapt si pentru presedintii de consilii judetene si pentru primari, ar fi rational sa se renunte la pragul electoral. In 2008, pe langa cel exprimat procentual, s-a inventat si pragul alternativ: daca un partid castiga 6 colegii la Camera si 3 la Senat capata reprezentare parlamentara chiar daca nu face 5% la nivel national„, precizeaza Preda.
Victor Ponta (PSD): E o pacaleala
Liderul PSD a declarat pentru HotNews.ro ca „putem sa nu avem prag electoral, dar atunci ce folos are ca se alege un singur parlamentar de la un partid. Ce poate el sa faca? O sa treaca imediat la USL sau la PDL. E o pacaleala„.
„Nu vad utilitatea renuntarii la pragul electoral. In practica, orice om care este ales singur, trece oricum la unul din grupurile politice. In Parlament nu poti sa faci nimic singur„, a explicat presedintele social-democrat.
Cristian Diaconescu (UNPR): Deocamdata nu se poate face o evaluare
„Probabil ca domnul Preda are dreptate. Este evident ca in conditiile in care dam preemptiune castigatorului din colegiu in fata oricaror alte argumente, pragul electoral nu si-ar mai gasi sensul. Dar deocamdata nu se poate face o evaluare, nu ne-am uitat atent la acest aspect„, a declarat presedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu.
Ion Iliescu (PSD): Prin renuntarea la pragul electoral se cauta incurajarea altor partide care n-au suport
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat pentru Agerpres ca prin renuntarea la pragul electoral „se cauta incurajarea altor partide care n-au suport”. „UDMR are asigurata intrarea daca nu se produc alte fisuri in electoratul maghiar. Altminteri, eu cred ca se cauta incurajarea altora care n-au suport„, a spus Iliescu, referitor la ideea lansata de democrat-liberalul Cristian Preda de renuntare la pragul electoral.